SREDA, 7. NOVEMBAR

SOŠO „Milan Petrović“, Bate Brkića bb

WORKSHOP – RADIONICA

„ZVUČNI SNOP“

Voditelji radionice: Žarko Sebić i Renata Koler

Foto: Renata Koler

 

Muzička radionica „Zvučni snop“ deluje u okviru tima za asistivnu tehnologiju škole ,,Milan Petrović“ iz Novog Sada.

Osnovna misija radionice je uključivanje osoba sa invaliditetom u kulturni život zajednice kroz aktivno učešće u stvaranju i izvođenju muzike. Njeno delovanje je bazirano na upotrebi muzičkih uređaja zasnovanih na senzorskoj tehnologiji koji muziku čine dostupnom svima.

Voditelji radionice su Žarko Sebić i Renata Koler, koji od početka 2013. godine sa polaznicima rade na njihovoj muzičkoj edukaciji i socijalnoj inkluziji kroz umetnost.

U okviru radionice deluje orkestar ,,Dobri ljudi“, koji čine osobe sa invaliditetom. Orkestar je do sada ostvario niz zapaženih nastupa na Novosadskom džez festivalu, Harts in Harmony festivalu, Festivalu uličnih svirača i drugim manifestacijama, na kojima je nastupao sa profesionalnim muzičarima i DJ-evima. Orkestar je uradio i prateću autorsku muziku za kratki dokumentarni film ,,Kada bih mogla da biram…“, koji je bio prikazan na više svetskih (USA, Kanada, Holandija, Mađarska, Rumunija, Iran i dr.) i domaćih festivala (Martovski festival u Beogradu, Bosifest, Uhvati film i dr.), a na nekima je bio i nagrađen.

 

ŽARKO SEBIĆ

 

Foto: Renata Koler

Žarko se muzikom bavi od svoje dvanaeste godine, najpre kao gitarista, a kasnije i kao kompozitor. Bio je član nekoliko rock sastava od kojih je najpoznatija grupa Revolveri (pobednici Zaječarske gitarijade 1991. godine), sa kojom je objavio dva albuma na kojima je bio autor tekstova i muzike za većinu pesama. Od 2000. godine se bavi muzikom za decu, kao producent i kompozitor. Učesnik je brojnih dečjih festivala: Festival u Banja Luci, Pozorišni festival za decu u Subotici, Radost Evrope, Čarolija, Kids Fest, Zmajeve dečje igre, Fedraro i dr. Sa grupom Neustrašivi učitelji pobedio je 2006. godine na domaćem izboru za Dečju pesmu Evrovizije sa pesmom Učimo strane jezike, i predstavljao Srbiju, prvi put kao samostalnu državu, na Junior Eurovision Song Contestu 2006. održanom u Bukureštu, gde je grupa zauzela peto mesto u konkurenciji od petnaest izvođača iz cele Evrope, i ostavila odličan utisak u direktnom prenosu koji je videlo oko trideset miliona gledalaca.

Živi u Novom Sadu od 2010. godine. Od 2012. godine u ŠOSO “Milan Petrović” organizuje i vodi muzičku radionicu sa specijalnim muzičkim uređajima, koja je namenjena osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju.

 

RENATA KOLER

Foto: Renata Koler

Renata je rođena u Novom Sadu 1976. godine. Diplomirala je u klasi profesora Radovana Jandrića na grafičkom smeru likovnog odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu. Godine 2004. postaje stipendista KulturKontakta države Austrije i završava internacionalnu Akademiju lepih umetnosti „Oskar Kokoschka“ u Salzburgu, na smeru tradicionalne i digitalne grafičke umetnosti, u klasi profesora Konrada Wintera.

Voditelj je Soundbeam radionice od 2013. godine.