Centar za socijalni rad Novog Sada
Petak, 10. novembar, u 10,30 sati
 
Voditelji radionice: Gerardo Estrada Martínez, Maja Vukobrat i Goran Milošev
Saradnici : Boris Hložan, gitara i Milan Jančurić, saksofon

 

EL SISTEMA je vizionarski globalni projekat koji je u Srbiji podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne komisije za UNESCO, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i vladine Kancelarije za socijalno uključivanje (SIPRU), koji, kao novi model društvene promene, kroz muziku menja život dece kojoj su uskraćene osnovne životne mogućnosti. El Sistema koristi muziku kao alat za socijalnu inkluziju i obuhvata četiri miliona dece i mladih širom sveta. Zbog svoje dugotrajnosti i efikasnosti, program je od strane UNESCO-a proglašen za najuspešniji socijalno inkluzivni program u svetu. U Srbiji program sprovodi udruženje Music Art Project u sedam gradova i obuhvata 500 dece iz srednjih i nižih društvenih slojeva, ali je program okrenut najviše ka deci sa margina društva. Muzičke radionice programa El Sistema se organizuju u okviru saradnje Kulturnog centra Novog Sada, udruženja Music Art Project i Centra za socijalni rad grada Novog Sada, čiji štićenici i đaci su polaznici ovih radionica. Podršku radionici daje i hor Vivak iz Osnovne škole “Dušan Radović”, pod dirigentskom palicom Snežane Jezdić Protić.

 

GERARDO ESTRADA MARTINEZ

Gerardo Estrada Martínez je jedan od dirigenata usponu. Dobitnik je nagrade „Golden Baton“ (Zlatna palica) na Međunarodnom takmičenju dirigenata 3.0 (Paragvaj – Španija), a osvajao je nagrade i na drugim međunarodnim takmičenjima, kao što je Međunarodno podunavsko takmičenje dirigenata – International Danube Conducting Competition (Budimpešta, Mađarska), gde je osvojio drugo mesto i Specijalnu nagradu orkestra, i Međunarodno crnomorsko takmičenje dirigenata – International Black Sea Conducting Competition (Konstanca, Rumunija), gde je ušao u finale i dobio Specijalnu nagradu orkestra. Rođen u Karakasu, Venecuela, 5. avgusta 1980. godine, Gerardo Estrada Martínez je od malih nogu bio obrazovan kao violinista, za čime su usledile studije perkusija. Ovladavanje različitim instrumentima je uveliko obogatilo rad Maestra Estrada. Učio je dirigovanje od istaknutih profesora iz Venecuele i Španije, a diplomirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu (Royal Academy of Music). Gerardo Estrada Martínez neprestano neguje svoje profesionalne veštine i tehnike kroz učešće u radionicama širom sveta. Zahvaljujući svom iskustvu sa svetski poznatim „El Sistema“ orkestrima u Venecueli, stekao je jedinstvenu orkestarsku i obrazovnu praksu u sopstvenoj zemlji. To ga je podstaklo da podučava mlade generacije muzičara, što i dalje upešno radi na međunarodnom nivou. Estrada je takav kompozitor koji radi u različitim žanrovima. Veliki je ljubitelj venecuelanske narodne muzike koja ga inspiriše da stvara svoja simfonijska dela. Gerardo Estrada Martínez je takođe usavršio i kulturni menadžment. Bio je državni sekretar za kulturu u Karabobou, Venecuela. Skoro osam godina je radio kao prvi sekretar ambasade i koordinator latinoameričkog kulturnog centra „Simón Bolívar“ u Minsku, Belorusija. Kao dirigent, Gerardo Estrada Martínez je nastupao sa izuzetnim orkestrima na prestižnim binama Španije, Portugala, Rusije, Belorusije, Nemačke, Austrije, Italije, Poljske, Kipra, Grčke, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Mađarske, Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Meksika, Argentine, Dominikanske Republike, itd. Njegov obiman repertoar obuhvata muziku različitih perioda, od drevne do savremene muzike, i različite žanrove, kao što su opera, balet i simfonijska muzika. Njegove interpretacije simfonijsko-horske sakralne muzike (kantate, oratorijumi, mise, rekvijemi, itd.), koje izvodi sa posebnim tonom, kritika veoma hvali. Poseban akcenat u njegovom repertoaru se poklanja latinoameričkoj muzici  XX i XXI veka. Maestro Estrada je dirigent u neprekidnoj potrazi za savršenstvom. Svaki pokret njegovih palica prenosi njegovu beskonačnu ljubav prema muzici. Ali najvažnije je to što Gerardo Estrada čvrsto veruje u transformacionu moć muzike i snažan uticaj koji ona može imati na ljude. Veruje da muzika može da doprinese stvaranju jednog boljeg sveta.

 

MAJA VUKOBRAT

Maja je pijanista i muzički pedagog u okviru programa El Sistema, kao i profesor klavira u osnovnoj Muzičkoj školi “Josip Slavenski“ u Novom Sadu. U svojoj dosadašnjoj karijeri ostvarila je preko 30 nagrada na domaćim i svetskim pijanističkim konkursima. Laureat je AP Vojvodine za izuzetne rezultate u oblasti umetnosti 2004. godine. Kao predavač El Sisteme u Novom Sadu radi od samog njenog početka. Aktivan je član kamernog dua Sunrise, a bavi se i stvaranjem autorske muzike za brendove Cafe del Mar music, M Sol Records i Dolce&Gabbana.

 

GORAN MILOŠEV

Goran je rođen u Novom Sadu 1988 godine. Za muziku je počeo da se interesuje u najranijem detinjstvu te svoje školovanje u najvećoj meri usmerava ka tom polju. Nakon završene srednje muzičke škole „Isidor Bajić“, upisuje Akademiju umetnosti na katedri za etnomuzikologiju, na kojoj masterira 2014. godine. Doktorske studije na etnomuzikološkom odseku upisuje 2017. godine, takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom svoje karijere bavio se izvođaštvom, a u najvećoj meri bavi se pedagoškim radom. Radio je u brojnim kulturno-umetničkim društvima, muzičkim školama, a od 2017. godine, preko projekta El Sistema i Kulturnog centra Novog Sada, radi u dnevnom boravku centra za socijalni rad kao nastavnik pevanja.