O festivalu

  Toplo veče punog meseca uoči otvaranja izložbe koja je prvi događaj kojim najavljujemo Novosadski jazz festival 2014. Da nije kalendara, ne bismo mogli da kažemo da se Festival bliži. Toplo je. Ni košave nema. Jesen je. O prvom snegu u gradu nema ni pomena, iako je toga bilo u nekoj od protekih godina, u vreme Novosadskih jazz festivala.

  Da Novi Sad ima svoj kalendar, u njemu bi dani Novosadskog jazz festivala bili notama obeleženi, ili možda instrumentima, likovima jazz muzičara koji su ovde već bili.

  Da Novi Sad ima svoj kalendar, višegodišnji, višedecenijski, viševekovni, beskrajan, kalendar koji će važiti zauvek, koji može da se posmatra unazad i unapred, možda bi moglo da se vidi kako je prethodnih petnaest novembara imalo svoju posebnu boju, više svojih boja – boju jeseni, boju Novosadskog jazz festivala, boju, u prošlosti važnih kulturnih i drugih događaja, možda bi se videlo i dalje u prošlost, kada su postojali Dani džeza, i još dalje, kada se sa talasa Radio Novog Sada jazz muzika prostirala u mnogo širem prostoru, u prostoru sa ograničenjima, ali bez granica za umetnost kojoj je uvek tesno. I dalje, kada se tu negde u gradu, na nekom mestu svirao jazz, pa su te činjenice ušle i u knjigu velikog pisca, u neko vreme, pred nevreme.

  Da Novi Sad ima kalendar kojim, kao u vremeplovu, možemo zakoračiti u budućnost, koji je možda kao lako osvojiv lavirint, pronašli bismo začetak budućih najava kulturnih događaja, ugledali bismo boje Novosadskog jazz festivala, koji će postojati i tada, i tamo, u budućnosti.

  I Dunav ima svoj kalendar, od postanka do danas i u budućnosti, bliskoj, dalekoj, beskrajnoj. I on menja boju u godišnjim dobima, o kojima još uvek mislimo kao da postoje. Zatalasan je možda zbog vetra, možda zbog snage vode kojoj je usko korito i zbog ritma muzike sa njegovih obalama, duž celog toka, od izvora do ušća. Snažan je Dunav. Nosi priču o ljudima, donosi zvuk predela kroz koje prolazi, on ima svoju boju, on je znak. Svi mi sa obala prepoznajemo tu muziku koja nas spaja, koja spaja svet. Negde, u nekim dalekim i nevidljivim, zamišljenim i stvarnim predelima, dodiruje se Dunav sa svetskim rekama i morima, na različitim kontinentima.

  Kad ruke svoje stavimo u ovu snažnu reku, te najmanje čestice vode koje dodirujemo, ili koje dodiruju nas, doticaće neke druge ruke, koje će se u nekom trenu naći u nekoj drugoj, dalekoj vodi i tako će se pozdraviti dva bića koja se ne vide. Možda će ih u trenutku dodira vode dodirnuti taj ritam, možda će nad vodom tada putovati muzika nekog saksofoniste, bubnjara, ili će to biti nečiji glas sa Novosadskog jazz festivala.

Hvala na podršci i dobro došli!

Vesna Kaćanski

 

16. Novosadski jazz festival sa zadovoljstvom predstavlja džez velikane Kenny Barron-Dave Holland Duo i Steve Swallow Quintet!

  Za ljubitelje jazz/pop/latino zvuka nam stiže Matt Bianco iz Velike Britanije. Jedna od vodećih pevačica iz Mađarske, karizmatična Veronika Harcsa, „groovy“ Peter Beets klavirski trio iz Holandije, big bend spektakl sa danskim trubačem na čelu Lasse Lindgren Big Constellation i austrijski Mario Rom’s Interzone doprineće raznolikosti festivala.

  Kao vrlo važan zadatak Novosadskog jazz festivala je, između ostalog, i podržavanje naših mladih i kreativnih muzičara i bendova. Povodom objavljivanja drugog albuma nastupa novosadski Majamisty TriO sa gostima, beogradski kvartet Qzama sastavljen iz izuzetno talentovanih muzičara nove generacije. A uoči festivala u „Studiju M“, naši mladi bubnjari Lav Kovač i Aleksandar Škorić koji studiraju u Holandiji, svako sa svojim bendom.

Tradicionalno bogati prateći program sa nezaboravnim jam sessionima, radionicama i izložbama.

Sve to za našu vernu publiku.

Dođite i uživajte u 16. Novosadskom jazz festivalu!

Adam Klemm