LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION

Trube: Antonio Gaček, Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević

Tromboni: Marin Ferketin, Miron Hauser

Saksofoni: Andreas Marinello, alt saksofon; Mario Bačić,

Vojkan Jocić, tenor saksofoni; Damir Horvat, bariton saksofon;

Davor Dedić / Ivan Aleksijević, klavir, klavijature;

Goran Rukavina, kontrabas, bas gitara;

Bruno Domiter, bubnjevi

LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION

 

Lasse Lindgren Big Constellation

  Švedski trubač i multiinstrumentalist Lasse Lindgren (www.lasselindgren.se) u evropskim je jazz krugovima sinonim za veliku sviračku energiju, zavidno umeće vladanja instrumentom, sjajni bend lider koji sa svakim svojim projektom i najrezervisaniju publiku diže na noge! Pre nekoliko godina je sa svojim kolegama muzičarima iz Švedske okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation snimio album Spirits (sa originalnim aranžmanima i kompozicijama Maynarda Fergusona) na kom na svoj neponovljiv i karakterističan način odaju počast jednom od najvećih trubača u istoriji jazza koji je svojim širokim muzičkim pogledom često zaokupljao pažnju širih muzičkih krugova. Poslednjih godina Lasse Lindgren deluje kao slobodni umetnik, a uz to je vođa vlastitih projekata i sastava kao što su: Lasse Lindgren Hip Bop Constellation, Lasse Lindgren Quartet Constellation, Lasse Lindgren Big Constellation s kojima je snimio četiri albuma (Lindgren spelar Lindgren, Walkin’ Around, 1999., In The Mood For Standards, 2006. i Spirits, 2008.).
  Poslednjih godina Lindgren se posvetio proučavanju muzike i uopšte sviračkom nasleđu velikog Maynarda Fergusona kao i Dona Ellisa, dvojice trubačkih magova koji su svojim delovanjem ostavili veliki trag na generacije jazz trubača, ali i na ostale jazz muzičare. U tom smislu Lindgrenu posebno puno znači album Spirits, objavljen pre tri godine. Ideja za nastanak albuma potekla je od samog Lindgrena, koji je od svojih najranijih trubačkih koraka bio očaran Fergusonovim sviranjem i muzičkim dostignućima. Nakon njegove smrti, godine 2006., Lindgren je zajedno s Erniem Garsideom, Fergusonovim menadžerom od 1967. do 1976. godine (zlatno doba njegove karijere), došao na ideju snimanja albuma. Garside, koji je bio zadužen za Fergusonovu karijeru nakon njegovog preseljenja u Veliku Britaniju imao je originalne aranžmane, kao i njegovu trubu s kojom je snimio neke od najslavnijih albuma, no nije imao čoveka kom bi to povjerio u izvođačkom smislu. Ta se osoba našla u liku Lindgrena i stvar je bila rešena, a Lasse Lindgren Big Constellation snimio je dinamičan i uzbudljiv album na tragu Maynardove muzičke vizije. Lasse Lindgren je danas jedan od vodećih evropskih jazz trubača, koji podjednako izvrsno nastupa kao solista ili kao solo trubač u Big Bandu. Kao solista pokriva mnogo stilova i u svom izrazu iskazuje uticaje najvećih trubača kao što su: Dizzy Gilespi, Clark Terry, Roy Eldrig, Artur Sandoval, Maynard Ferguson i drugih.
  Dugogodišnji dolasci i saradnja s hrvatskim, slovenačkim i italijanskim jazz muzičarima mlađe generacije dovela je sredinom 2013. godine do ideje okupljanja, negovanja i izvođenja muzike velikog Maynarda Fergusona. Preko 150 aranžmana koje je ostavio u nasleđe generacijama danas su u vlasništvu Lassea Lindgrena koji je novi elan za njihovo predstavljanje i dalje istraživanje našao u 12 muzičara iz Zagreba, Ljubljane, Beograda, Bolzana, Maribora, Varaždina, Osijeka i Koprivnice okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation: Antonio Geček, Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević, trube; Marin Ferketin, Miron Hauser, tromboni; Andreas Marinello, alt saksofon; Mario Bočić, Vojkan Jocić, tenor saksofon, Mihael Gyoerek, bariton saksofon; Davor Dedić (Ivan Aleksijević), klavir, klavijature, Goran Rukavina, kontrabas, bas gitara, Bruno Domiter, bubnjevi.

10355398_698379726889900_6325900799506577500_n

  Bend je za godinu dana delovanja nastupao na: Jazz festivalu u Kranju (SLO), Jazz Fairu u Čakovcu (HR), Klubu Slamič u Ljubljani, Klubu Katran u Zagrebu i Klubu JazzTimes u Ravensburgu (GER). U pripremi je i prvi nosač zvuka sa (nikad snimljenim i objavljenim kompozicijama) originalno pisanim za bend Maynarda Fergusona, koje taj bend, spletom okolnosti, nikada nije snimio. Album je sniman u junu ove godine u Zagrebu i uskoro bi trebao biti objavljen.