QZAMA QUARTET

Filip Bulatović, klavir

Luka Ignjatović, alt saksofon

Petar (Pera) Krstajić, bas, kontrabas

Peđa Milutinović, bubnjevi

QZAMA QUARTET

 

  Qzama Quartet trenutno smatraju jednim od najboljih jazz bendova koji sviraju autorsku jazz muziku u Srbiji.
  Ansambl je napravljen kao rezultat želje jednog od članova da udahne malo svežeg talenta i originalne muzike u beogradsku scenu žive jazz muzike koja je u opadanju.
  Njihov repertoar se sastoji od kompozicija Filipa Bulatovića i Luke Ignjatovića koje su duboko ukorenjene u klasičnom i modernom jazzu, sa snažnim tonovima nepravilnog ritma i etničkih zvukova u pozadini.

Filip Bulatović, klavir

9c4f4c43a7a70ff2820a814313b060f6

  Filip Bulatović je rođen 23. 11. 1987. u Beogradu. Počeo je da svira klavir sa 8 godina. Veoma rano, sa 10 godina, otkrio je svoj apsolutni sluh i strast ka improvizaciji. Učio je klasičnu muziku više od 6 godina i onda odlučio da se prebaci na jazz, na odseku za jazz muziku srednje muzičke škole Stanković, u Beogradu. Posle samo dve godine učenja jazza, bio je najbolji đak svoje generacije. Jedan od najvećih svetskih jazz kompozitora, aranžera i bendlidera, Peter Herbolzheimer, čuo je Filipa u Beogradu, i pozvao ga kao jedinog svog učenika iz Srbije da se pridruži najboljem nemačkom studentskom big bendu Bu-jazzo kasnije YAMAHA. Tokom njegovog boravka sa ovim orkstrom Filipu se ukazala velika prilika da sakuplja iskustvo, i radi i uči sa muzičarima kao što su: John Taylor (engleski pijanista), Ack Van Royen (holandski trubač), John Ruocco (američki saksofonista), Bruno Castelucci (italijanski bubnjar), John Raily (američki bubnjar) i mnogi drugi koji su radili u ovom orkestru. Nedugo potom, 2006. godine, Filip je počeo da svira jazz klavir na Jazz univerzitetu u Kelnu, gde je učio kod dva velika imena jazz klavira John Taylor-a i Hubert Nuss-a. Godine 2009, Filip je snimio svoj prvi CD takođe u Kelnu, a posle toga osvojio treću nagradu na međunarodnom takmičenju jazz pijanista u Frajburgu, kao najmlađi takmičar. To je bilo jedino takmičenje na koje se Filip ikada prijavio. Sve ovo vreme, Filip se vraćao u Srbiju i sarađivao na mnogim projektima sa brojnim muzičarima kao što su Duško Gojković, Stjepko Gut, Johan Hoerlen, Martin Đakonovski, Vitno Giordanio i mnogi drugi. Godine 2013, Filip je snimio svoju prvu pesmu popularne muzike i video – Love And Trust.
  Filip živi i radi u Beogradu. Trenutno radi na svom novom CD-u sa Qzama Quartet-om i novoj numeri popularne muzike.

Luka Ignjatović, alt saksofon 

 a5ef8ace245559ad42119bec1377fb1c

  Luka je rođen u Beogradu 2. 5. 1986. Po završetku osnovne muzičke škole za klasičnu flautu, upisao se na jazz odsek srednje muzičke škole Stanković u Beogradu. Tokom srednje škole često ga angažuju kao II alt u Big bendu Radio Beograda. Sa tim bendom Luka svira na mnogim koncertima i studijskim snimcima sa umetnicima kao što su Ack Van Royen, Peter Herbolzheimer, Duško Gojković i drugi. Po završetku srednje škole, Luku primaju na jazz odsek Konzervatorijuma Van Amsterdam gde, posle šestogodišnjih studija kod velikih holandskih saksofonista Ferdinanda Povela i Jaspera Bloma stiče diplomu mastera iz muzike. Tokom i posle studija, Luka nastupa i snima sa svojim kvartetom i drugim bendovima kao što su „European Saxophone Ensemble” u skoro svim zemljama Evrope. Po povratku u svoj rodni grad, postaje profesor jazz saksofona na Odseku za jazz i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Predrag Milutinović, bubnjevi

3f73dd64b884e99192f0997f7e7de738

  Išao je na privatne časove jazz bubnjeva kod Dušana Ivaniševića, i klasično obrazovanje je stekao kod Dušana Vrbića.
  Kao mlad muzičar, počeo je da svira sa članovima grupe Oktava School of Music u Kragujevcu sa 15 godina. Posle toga, seli se u Beograd i počinje da svira sa funk bendom Rich Bitch. U Beogradu je upoznao mnogo muzičara, i počeo da svira u jazz klubu Ptica.
  Posle nekog vremena, postaje član kvarteta Maxa Kochetova i Vasil Hadžimanov benda. Po beogradskim klubovima imao je čast da svira sa: Peter Mihelich, David Jarh, Jure Pukl, Milan Nikolić, Predrag Revišin, Vanja Keveršan, Sava Miletić…

  Postao je član VHBanda u septembru 2012. godine.

Petar (Pera) Krstajić, električni bas i kontrabas

4d5e2edd9be1d0d83f3a9ff6f73226e9

  Petar Krstajić je rođen 19. 08. 1995. godine u Beogradu. Sa 14 godina pokazuje zanimanje za bas gitaru i odmah potom počinje da uči u srednjoj muzičkoj školi Stanković. Sada studira na Muzičkom koledžu Beklee. Do svoje 19. godine, imao je priliku da svira sa muzičarima svetskog ranga kao što su Bojan Z, Aruan Ortiz, Eric McFerson, Shai Maestro, Rez Abasi, Vanja Kervrešan, Sava Miletić. Sada svira u Qzama Quartet-u.