VERONIKA HARCSA & BÁLINT GYÉMÁNT DUO

Veronika Harcsa, glas

Bálint Gyémánt, gitara

 

VERONIKA HARCSA & BÁLINT GYÉMÁNT DUO

Kantautorka Veronika Harcsa i gitarista Bálint Gyémánt rade zajedno od studentskih dana na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti. Pošto su snimili četiri albuma za redom sa različitim projektima, počeli su da rade kao duet, i odlučili da njihov peti zajednički album bude u ovom formatu.
Premijera LP-ja Lifelover je održana pred punim auditorijumom Palace of Arts, vrhunske koncertne lokacije u Budimpešti.

Evropskim izdanjem albuma Lifelover rukovodila je renomirana izdavačka kuća Traumton Records iz Berlina. Tokijski Whereabouts Records izdao je LP i u Japanu, gde je Veronika postigla ogroman uspeh.
Veronika Harcsa i Bálint Gyémánt su zajednički sastavili repertoar albuma Lifelover. Pesme su melodične i istovremeno kreativno-improvizacijske. Za njih je predstavljalo uzbudljiv izazov da učine jednostavne instrumentacije atraktivnim i raznolikim. Stihove je napisala Veronika na osnovu sopstvenih iskustava i inspiracije, kao i na ranijim albumima.

„U početku samo smo svirali kao duet iz zabave, ali su nas eksperimenti slobodnog duha koje smo radili na bini inspirisali da poželimo zaseban LP za naš duet. Kada radimo samo nas dvoje to zahteva delikatnu ravnotežu. To zahteva takav nivo uranjanja i harmonije, kakav sam retko imala prilike da iskusim ranije”. – otkriva Veronika Harcsa.

„Na nama je bila veća odgovornost nego kada je pored nas bio ceo bend. U ovom projektu igramo više različitih uloga. Solisti smo, pratimo jedno drugo i predstavljamo ritam sekciju u isto vreme. Da bismo učinili našu muziku kompleksnijom oboje koristimo luper, koji obogaćuje muziku ponavljajući samplove snimljene uživo na licu mesta” – kaže Bálint Gyémánt.

Veronika trenutno živi i u Budmpešti i u Briselu, gde će uskoro, u junu, da stekne diplomu na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu (The Royal Conservatory of Brussels). Pošto diplomira, Veronika planira da se preseli u Berlin, gde može da pokrene više projekata sa Bálintom pod okriljem Traumton-a.

Video singla Lifelover: 

Video snimci uživo sa premijere u Palace of Arts u Budimpešti:

 

 

 

Linkovi:

www.harcsaveronika.hu

www.facebook.com/harcsaveronika

gyemantbalint.eu

facebook.com/balint.gyemant.9

Veronika Harcsa, kantautor

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Franz Liszt 2008, a trenutno je na Master studijama  na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu (The Royal Conservatory of Brussels).
Veronika je osnovala jazz band 2005, izdavši svoj prvi album Speak Low sa obradama jazz standarda iste godine.
Godine 2007. Speak Low je izašao u Japanu naišavši na odobravanje kritike, i dospevši na sam vrh top liste vokalnog jazz izvođenja u Tower Records-u.
Njen drugi album You Don’t Know It’s You izašao je 2008. sa njenim pesmama. Album je stigao na sam vrh lista u Japanu, a u Mađarskoj je postao platinasti jazz album. Najpopularnija pesma Too Early bila je najslušanija pesma na MR2 radiju u februaru 2008, a album je kasnije dobio prestižnu titulu Fonogram Gala za Mađarski album godine 2009.
Treći album Red Baggage postigao je sličan uspeh u Mađarskoj kao i u Japanu gde su objavljivanje albuma sledele dve turneje.
Četvrti album Kvarteta pod nazivom Lámpafény (Svetlost svetiljke) izdat je u maju 2011. Ovo je bio prvi album na mađarskom jeziku, koji je obrađivao dela mađarskih pesnika 20. veka. Uz album je, 2012. godine, izdata i iPhone aplikacija.
Paralelno sa Kvartetom, osnivački je član i benda ekperimentalne elektronske muzike Bin-Jip od 2010. godine. Trenutno, radi u duetu sa gitaristom Bálintom Gyémántijem.
Veronika je nastupala na festivalima i po klubovima u 20 zemalja širom sveta. Često je pozivana da učestvuje u renomiranim projektima, redovno sarađuje sa Erikom Truffazom, Nicolom Conteom, Thomasom Sifflingom, Kamernim orkestrom Franz Liszt, a sarađuje i na savremenim dans projektima, pozorišnim predstavama i filmovima.

Nagrade:
Najbolji glas na Fringe festivalu u Budimpešti (2007); Fonogram: „Mađarski album godine ” – You Don’t Know It’s You (2009); 40. nedelja mađarskog filma: „Najbolja autorska filmska muzika ” za Lost Times sa Albertom Márkosem (2009); Antropos.hu: „Najbolja pevačica ” (2009); Fonogram: „Alternativni album godine ” – Bin-Jip: Enter (2011)