[Izložba] ALEKSANDAR PLAČKOV: NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL, PRVIH PETNAEST GODINA

  Aleksandar Plackov

Slušajući jazz i uživajući u njemu, poželeo sam da sve te zvuke, osećanja i atmosferu zabeležim i sačuvam. Na neki način da ih ponesem kući, da mi potraju duže od tog doživljenog trenutka. Te momente ekstaze i zadovoljstva muzičara koji, svirajući na svojim instrumentima, to isto zadovoljstvo prenose nama. To me je podstaklo da fotografišem muzičare i da na fotografijama beležim atmosferu na koncertima. Gledajući kasnije fotografije, mogu da se setim zvuka, muzike, razgovora i svih događaja vezanih za momenat nastanka fotografije. Tada, u mom sećanju ponovo oživljavaju boje, zvuci i mirisi Novosadskog jazz festivala.

Aleksandar Plačkov

 

 20-2010 SCOTT HAMILTON 2010 NS

Aleksandar Plačkov

  Rođen 1961. godine u Novom Sadu, odrastao u Izraelu. Radio kao fotoreporter za dnevne novine, sarađivao sa nekoliko časopisa i bio fotograf i urednik fotografije u časopisu Oldtajmer. Bio je službeni fotograf Cineoptik-a i Muzeja grada Novog Sada. Dugogodišnji je fotograf i saradnik niškog „Nišville“ jazz festivala i Kulturnog Centra Novog Sada. Službeni je fotograf Novosadskog jazz festivala i Subotičkog “Jazzik“ festivala. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture uradio kompletan fotografski materijal za knjigu „Novi Sad od kuće do kuće“ o arhitektonskom nasleđu Novog Sada. Njegova posvećenost ekologiji, zdravom životu i rodnom gradu, Novom Sadu, su mu ujedno i velika inspiracija za njegov fotografski rad. Jazz i fotografija su mu važan deo života.

32-2013 CINDY BLACKMAN SANTANA 2013 NS

Samostalne izložbe (izbor):

1987. Sav Taj Jazz, Beograd, Sava Centar; 1999. Svetski jazz velikani: Dokumenti, Novi Sad, Galerija Kulturnog centra Novog Sada; 2002. Ajnfort Kapije Novog Sada i Petrovaradina, Novi Sad, galerija SPC NS; 2004. Jazz Portreti, Novi Sad, Srpsko narodno pozorište; 2008. Novi Sad, moj rodni grad, Novi Sad, galerija Prometej; 2010. Novi Sad, grad kakvog više nema, Novi Sad, Muzej grada Novog Sada; 2011. More Than Classic – Više od klasičnog, Novi Sad, Američki kutak; 2012. Beogradski jazz festival, nekad i sad, Beograd, Dom omladine; 2012. All That Jazz, Niš, galerija Art 55

24-2011 RON CARTER 2011 NS

Tel.: +381 60 1351998; Atelje 3, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad

[email protected] 

www.alexplackov.com

Sve fotografije su snimljene NIKON filmskim i elektro-digitalnim foto aparatima sa NIKKOR objektivima.