Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg online izdanja, Novosadski džez festival vraća se tradiciji uživanja u džez muzici uživo! Koncertni program 23. Novosadskog džez festivala biće održan od 25. do 28. novembra u Maloj sali, na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta, dok će uvodni sadržaji festivala i muzičke radionice biti održani od 22. do 27. novembra na čak četiri lokacije. Ulaznice za glavni koncertni program su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada do 25. novembra, a od 25. do 28. novembra ulaznice je moguće kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Ovogodišnji džez festival predstaviće neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na scenu Srpskog narodnog pozorišta donose ansambli iz Srbije, Bosne i Hecegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Kao uvod u sam festival i koncertni program, od 22. do 27. novembra, biće upriličene razne muzičke radionice, kao i izložba fotografija u različitim prostorima kao što su Kulturni centar Novog Sada, Kulturna stanica Mlin, muzička škola „Isidor Bajić“ i Srpsko narodno pozorište. Radionice su pripremila neka od najvećih imena domaće džez scene kao što su Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić i Igor Molnar, neke od radionica predviđene su za buduće džezere, za najmlađe koje će kroz kreativne sadržaje voditi Svetlana Ceca Palada, Jelena Dopuđ i Jovana Dobrijević, dok će 25. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biti postavljena i izložba fotografija autora Vladimira Veličkovića.

Prve večeri koncertnog programa, u četvrtak, 25. novembra na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta nastupiće Modern Art Orchestra iz Budimpešte u 19:30h a od 21:30h publika će uživati u koncertu sastava iz Novog Sada, Akshani Project.
Modern Art Orchestra, predvođen najpoznatijim mađarskim trubačem, Kornelom Fekete Kovačem, širom sveta poznat je po svom modernom pristupu džez muzici koju kombinuju sa pop, klasičnim i savremenim pravcima. Kroz saradnju sa brojnim velikim svetskim muzičarima kao što su Bob Mincer, Dejv Lajbman, Kurt Eling, Majk Garson, New York Voices i drugi, postali su jedan od najperspektivnijih džez orkestara današnjice.
Prve večeri nastupiće i novosadski kvartet Akshani Project koji od 2012. godine publiku inspiriše da zapleše. Ljubitelji multižanrovske muzike imaće želju da zaplešu jer je svaka numera ovog sastava posvećena specifičnom plesu kao što je Tango, Marabi, Funk, DnB, Waltz…

Drugog dana festivala, muzički sladokusci će imati priliku da prate koncerte dva kvarteta – Bojan Cvetković kvartet od 19:30h i Lana Janjanin kvartet u 21:30h.
Publika 23. Novosadskog džez festivala imaće priliku da ekskluzivno čuje prvi autorski album Bojan Cvetković kvarteta “Joy” koji je snimljen u avgustu ove godine. Bend predvodi pijanista Bojan Cvetković, jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije, na kontrabasu je David Gegić a na bubnjevima Nikola Banović.
Lana Janjanin kvartet u Novi Sad donosi džez, R’N’B i Soul zvuk u originalnim numerama koje komponuje sama Lana Janjanin, vocal, pijanistkinja i osnivač ovog kvarteta. Svoj jedinstven zvuk i stil donosi uz Marka Ferlana, Lukasa Felnera i Tomaža Gajšta.

U subotu, 27. novembra iz Ljubljane, Novog Sada, Beograda i Subotice u Srpsko narodno pozorište stiže sastav Super sax 4 koji nastupa u 19:30h, a koncert ljubljanskog Teo Collori & Momento Cigano zakazan je za 21:30h.
Super sax 4 prirediće publici snažnu džez atmosferu uz višestruko nagrađivane saksofoniste regiona. Muzičari Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Bunford i Maks Kočetov predstaviće svoj sjajan repertoar pretposlednje večeri festivala.
Teo Collori & Momento Cigano jedan je od vodećih džez sastava Evrope. Njihov prvi album ”Hot Club Piran” dobio je nagradu 2015. godine na muzičkom portalu Muzikobala, godinu dana kasnije izdavačka kuća Lowtemp (Gramatik) izdala je taj album u Americi, a pesma “Bled 1960” sa njihove druge ploče “Kamerato Muzikante” bila je proglašena za najbolju pesmu 2018. godine na radiju Slovenija. Treča ploča “Molto Aligatore” bila je inspiracija maestru Lojzetu Krajnčanu (dirigent i aranžer RtvSlo Big Banda) da napravi aranžmane za Big Band formaciju. Teo Collori je trenutno na turneji kao solista sa najelitnijim džez orkestrom u Sloveniji (Big Band RtvSlo) a uz njega naravno stižu i momci iz grupe Momento Cigano.

Ovogodišnji Novosadski džez festival zatvaraju Sinan Alimanović kvartet u 19:30h i Nenad Vasilić trio u 21:30h.
Poslednje večeri festivala nastupiće sjajni kvartet Sinan Alimanović čiji članovi stižu iz Sarajeva, Beča i Zagreba. Višestruko nagrađivani pijanista, orguljaš, kompozitor, aranžer, profesor i bosanskohercegovački džez ambassador kojeg svetski poznati muzičari smatraju muzičarem svetske klase stiže u Novi Sad sa svojim kvartetom. Sinan Alimanović bio je član Big Banda RTV Priština i RTV Sarajevo, na takmičenju Made in New York Jazz Competition, 2013. godine za kompoziciju Lejla izabran je među pet najboljih džez kompozitora sveta i uvršten u svetski džez arhiv Jazz Music Archives. U septembru prošle godine, izdavačka kuća Miles High Records (New York), objavila je album Sinan
Alimanović International Band – Lejla, snimljen u Trading 8s Recording Studiju, u vlasništvu dobitnika nagrade Grammy, Chrisa Sulita.
U 21:30h nastupiće Nenad Vasilić trio uz svoju specifičnu fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike, obojene melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom, solo nastupima…Među nastupima izdvaja se i onaj na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, sa projektom Reka, sa pevačicom Amirom Medunjanin i muzičarima iz jugoistočne Evrope.

 

Kako je publika Novosadskog džez festivala navikla, specijalna poslastica biće tradicionalni Jam session u Pozorišnom klubu Trema svake večeri nakon koncertnog programa, od 22:30h koji će upriličiti House Band.

Ulaznice za 23. izdanje festivala su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, u Katoličkoj porti broj 5, po ceni od 500 dinara po danu (2 koncerta) dok je komplet ulaznica, za sve koncerte u prodaji po ceni od 1500 dinara. Više informacija na broj 062 791 120.