NOVOSADSKI OLD GOLD. J.A.Z.Z..FESTIVAL 2003

.K u l t u r n i.. c e n t a r.. N o v o g.. S a d a

n o v e m b a r..
25.
26.
27.
28.
29.
U Č E S N I C I
DOBRODOŠLI NA NOVOSADSKI OLD GOLD JAZZ FESTIVAL

.kafe klub SCENA
.Pozorište mladih

QUARTET PLUS
MATHILDA LEKO & JOHANNES THOMA
DANILOV DOŽIVLJAJ BEČA

.klub TREMA - SNP

OLD GOLD HOUSE BAND
. J.A.M..S.E.S.S.I.O.N.
p r o d u k c i j a

NOVI SAD – GRAD KULTURE !

D O B R O D O Š L I !

Novosadski OLD GOLD jazz festival je nastao 1999. godine pod okriljem Kulturnog centra Novog Sada i ima internacionalni karakter. Proteklih godina u glavnom koncertnom programu Novosadskog OLD GOLD jazz festivala nastupali su ansambli i muzičari iz Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Izraela, Slovenije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država (Jimmy Cobb, Benny Bailey, Eddie Henderson, Andy Bey, Douglas Sides). Dakako, i najistaknutiji ansambli iz Jugoslavije/Srbije i Crne Gore, a među njima i oni koji imaju svoje mesto na evropskoj jazz sceni i u svetu: Duško Gojković, Stjepko Gut, Mihajlo Blam, Aleksandar Milošević, Miloš Krstić, Bora Roković, Džo Miković, Vojislav Brković - Voya Bee i drugi.
Posebnost Novosadskog OLD GOLD jazz festivala je u negovanju autorske muzike i najkvalitetnije jazz muzike naših savremenika i svetskih autora. Tokom protekle decenije, talentovani mladi jazz muzičari iz Novog Sada i drugih gradova Jugoslavije/Srbije i Crne Gore se školuju u Beču, Gracu, Helsinkiju, Kelnu, Budimpešti i u SAD. Otuda u Novi Sad i gde god dođu, unose novu energiju i jedan su od pokretača ove, i sličnih manifestacija u našoj zemlji.
Godinama već, Novosadski OLD GOLD jazz festival značajno podržavaju Kulturni centri i Ambasade inostranih zemalja. U 2003. godini to su Goethe Institut, Ambasada SAD i Austrijski kulturni forum. Značajnu programsku podršku ovogodišnjem Festivalu su dali i gradovi Dortmund i Modena, sa kojima Novi Sad ima već tradicionalno dobru saradnju kada je i o kulturi reč.
Festival pobuđuje sve veću i veću pažnju javnosti. Kulturni centar Novog Sada, kao producent i organizator Novosadskog OLD GOLD jazz festivala, se ponosi čvrstim i kontinuiranim vezama sa svim ansamblima koji su za protekle četiri godine učestvovali u programu Festivala. Novosadski OLD GOLD jazz festival ima sve više i više prijatelja iz Zemlje i sveta. To dokazuje i pojavljivanje web adrese Festivala na mnogim Internet pretraživačima. Za to se pobrinuo organizator Festivala, ali tome doprinose gotovo svi ansambli i muzičari koju su upoznali Novi Sad i novosadsku jazz publiku.
Novosadski OLD GOLD jazz festival okuplja sve one koji svojim muzičkim umećem i znanjem mogu da ga učine boljim. U ovoj godini značajan pečat programu Festivala dao je izuzetan perkusionita, umetnik nezaobilazan na mnogim jazz scenama, u mnogim muzičkim projektima, rado viđen među kolegama i onima koji se bave muzikom na bilo koji način - Uroš Šećerov, Umetnički direktor Novosadskog OLD GOLD jazz festivala.

Vesna Kaćanski, urednik i izvršni producent Festivala


I ove godine NOVI SAD dokazuje da je u punom smislu reči GRAD KULTURE, pre svega zbog tradicije koju neguje, a potom i po pravim vrednostima koje poklanja svojim građanima. Ne na prvom mestu, ali sigurno među prvima je i NAŠ Novosadski OLD GOLD jazz festival.
Ove godine smo, potpomognuti našim pokroviteljima, uspeli da NAŠ festival lansiramo u orbitu priznatih i relevantnih festivala u Evropi.
Programski sadržaj je napravljen tako da predstavlja presek svih pravaca u jazz muzici - od savremenog izraza do predstavnika mainstreama, ali sa jednom osobenosti, a to je da smo koncepciju bazirali na perkusivnim instrumentima. Tu je naš Marko Đordević, koji će vas fascinirati, Montez Coleman, trenutno najtraženiji mladi bubnjar u New Yorku i stari lav, Ratko Divjak. Oni će vas na jedan specifičan način provesti kroz istoriju jazz muzike.
Ove godine napokon imamo priliku da ugostimo, već nekoliko godina pravu zvezdu na nebu jazz stvaralaštva, velikog, neponovljivog i uvek iznenađujućeg TRILOK GURTU-a. Sa sigurnošću mogu reći da je on muzičar koji je postavio nove standarde muziciranja na udaraljkama, kao i nemerljivo skladan spoj između muzike istoka i zapada.
Siguran sam da ćete u svakoj večeri Festivala uživati i da će ti utisci ostati duboko u vama do narednog festivala, za koji se nadam da će prevazići ovogodišnji, a ovaj, ovogodišnji, da će biti još jedan kamen u građevini koja se zove Tradicija Grada Kulture.

Uroš Šećerov, umetnički direktor Festivala

naslovna strana..|..program..|..o učesnicima..|..jazz meeting..|..jam session..|..izložbe..|..workshop..|..film
ko je ko..|..održavanje festivala omogućili su..|..linkovi..|..festival 1999..|..festival 2000..|..festival 2001..|..festival 2002..|..P R E S S..|..KONTAKT
Copyright:.Kulturni centar Novog Sada 1999-2003..........................................................................s e r k l : design
KULTURNI CENTAR NOVOG SADATXT + PHOTOTXT + PHOTOTXT + PHOTOUTORAKCETVRTAKSUBOTAPETAKSREDAWWW.WORLDMUSICNET/TRILOK