RADIONICA JAZZ DUO
Četvrtak, 16. novembar, 16 sati
Kulturni centar Novog Sada, Klub „Tribina mladih“
Voditelji: Uroš Šećerov, udaraljke; Jasna Jovićević, saksofon
Petak, 17. novembar, 16 sati
Studio za art integralnu improvizaciju
Vladimir Labat Rovnjev, Popovica
Voditelji: Uroš Šećerov, udaraljke; Jasna Jovićević, saksofon

 

Nekonvencionalna postava jazz dua je sve češći izbor muzičara koji improvizuju. Slobodna muzička forma, unapređena muzika (improve music), noviji je žanr u džezu, a kao posledica slobode, raznovrsne su i instrumentacije i postavke instrumenata. Uroš Šećerov na bubnjevima i Jasna Jovićević – saksofoni, bas klarinet i spacedrum – domaći su
duo slobodne forme. U radionici džez duo postavke, razmatraće se mogućnosti, kombinacije, instrumentacije, elementi improvizacije i pravila koja se poštuju ili zaobilaze, praćenje intuitivne reakcije i momentalna kompozicija. Slobodna forma ne znači da se svira šta god nam pada na pamet. Ona je vrhunska forma džez muzike, u kojoj muzičar bira muzičke elemente u odnosu na momenat. Prvi dan je predstavljanje i teoretski deo duo muzičke improvizacije, kao i zajedničko vežbanje, a drugi dan radionica. Polaznici će imati priliku da iskuse nove, inovantne instrumente Vladimira Labata, u slobodnoj formi.

Više o projektu: http://www.jasnajovicevic.com/

 

JASNA JOVIĆEVIĆ

Rođena subotičanka, diplomirala je na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru za jazz saksofon, i stekla magistarsku diplomu iz muzičke kompozicije na York University u Torontu. Takođe se školovala u SAD, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prve nagrade na Međunaronom takmičenju etno muzike u Milanu, druge nagrade na Međunarodnom Balkan art festivalu u Ljubljani, kao i treće nagrade na takmičenju za najbolju jazz kompoziciju Mađarske jazz federacije. Jasna je izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na XII Evropskom bijenalu mladih umetnika 2005. u Napulju, kao i na festivalu kulturnih centara u Parizu “Jazzycolours” 2016. godine. Svirala je sa istaknutim muzičarima u Mađarskoj, po celoj Evropi i u Kanadi. Provela je nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfuu, San Francisku, Španiji i Italiji. Izdala je svoj debi album “Invented Reality” 2008. godine sa originalnim kompozicijama i aranžmanima, sa cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta; 2013. album “Zvuk ptica”; 2015. „Travellers“ sa grupom DharmA, u Srbiji, i 2017. sa New Spark Jazz Orchestrom “Live”, ženskim regionalnim big bendom čiji je pokretač  i vođa. Krajem godine izlazi njen nov album Jasna Jovićević sekstet „Flow Vertical“, koji je jedan od prvih rezultata njenog istraživanja na polju „svesne improvizacije“.

Poslednjih desetak godina takođe radi i u prosveti, kao profesor flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, metodike muzike, vokalno instrumentalne nastave, u srednjim muzičkim školama i na fakultetima. Trenutno je profesorica na Višoj školi strukovnih studija u Subotici.

Nastupala je po čitavoj Evropi i Južnoj i Severnoj Americi u raznim projektima sa istaknutim umetnicima. Nakon 16 godina, vratila se u Srbiju 2008. godine, i radila i svirala sa cenjenim domaćim muzičarima (Vasil Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Boris Kovač i drugim), a takođe radi autorsku muziku u grupi Improv kolektiv od 2009. godine. Započinje projekat Dharma 2013, 2015. duo sa Gabrielom Koso, a kasnije i sa prvim regionalnim ženskim orkestrom, New Spark Jazz Orchestra, koji je i sada aktivan. (www.nsjo.org). Sekstet je započeo rad 2016. godine.

Školujući se u Indiji, Sloveniji i Italiji, stekla je sertifikat učitelja hatha joge, završila edukaciju za operativnog trenera joge u Srbiji i vodi svoj joga centar “Iskra joga” u Subotici. Specijalizovala se u nada jogi, jogi koja kao glavni alat koristi zvučne frekvencije.

Autor je i vođa umetničko-edukativnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz nevladinu organizaciju Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti su “Mjuziklaža”, “Improv kolektiv internacionalna muzička rezidencija”, “12 tona muzike” i “Zvuk ptica” (www.artrust.org.rs, www.igraona.edu.rs). Vodi edukativne i umetničke projekte kroz podršku Evropske kulturne fondacije, Ministarstva kulture, Balkans Arts & Culture Funda, SIDA, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i drugim.

 

UROŠ ŠEĆEROV

Uroš Šećerov je rođen 1956. godine u Novom Kneževcu. Svoj prvi bend osnovao je sa drugarima sa igrališta, još u osmogodišnjoj školi. Kasnije se njegovo muzičko iskustvo i razvoj vezuju za čuvenog Vojislava Brkovića (Voya Bee). Godine 1976.  je imao prvi javni nastup u Studiju “M“ Radio Novog Sada. Nakon toga je započeo svoju profesionalnu karijeru u Plesnom orkestru RTV, gde je svirao dugi niz godina. Bio je stalni gost Big Benda RTV Ljubljana i Beograda.

Godine Uroševe izgradnje i definisanja karijere obeležene su kvalitetnim kreativnim radom, odličnim profesionalnim odnosom i saradnjom sa brojnim muzičarima, a to su: Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoj Marković, Lazar Tošić, Mimo Mitrović, Slobodan Marković, Ratko Divjak, Petar Ugrin, Joza Privšek, Tone Janša, Lado Jakše, Dani Gančev, Wolfgang Reisinger, Beat Fuerer, Robert Riegler, Oliver Gatttringer, Laurinha Bandeira, Mitar Subotić Suba, Milan Mladenović, Voki Kostić, Miša Blam, Stjepko Gut, Mikan Zlatković, Rudolf Tomišič.

Na projektu „Lala Balkans Impresions“ svirao je sa legendama: Lala Kovačev, Bora Roković, Vojin Draškoci, Vlatko Stefanovski, Goce Dimitrovski, Orkestar Feata Sejdića, Paganke…

Kao već izgrađen perkusinoista, Uroš je upoznao svetsku legendu Tonyja Scotta sa kojim je intenzivno sarađivao dve godine. Rad i druženje sa njim mu je donelo ogromno iskustvo i definisalo je njegovu estetiku u muzici.

Svirao je sa svetskom legendom, trubačem Duškom Gojkovićem u njegovom All-Star Big Bendu i snimio CD pod nazivom „Handsfull of Soul“. Iz tog vremena datira i njegova saradnja sa muzičarima kao što su Brad Leali, Tomonao Hara, Peter King, Vito Giordano, Michael Lutzeier, Phil Abraham, Manuel Rocheman, Auwi Geyer, Butch Kellem i Branko Pejaković.

Od 2014. godine sarađuje sa čuvenim violinistom Robyjem Lakatošom i „GYASS“ bendom sa kojima svira na turneji i snima CD.

Specijalni segment u razvoju, radu i komponovanju pripada četrdesetogodišnjoj kreativnoj saradnji, muzičkom eksperimentisanju i improvizacijama sa multimedijalnim umetnikom i vajarom Vladimirom Labatom Rovnjevim. Imali su brojne zajedničke nastupe na koncertima, izložbama, umetničkim manifestacijama… Još 1979. godine, sa Labatom je snimio LP album koji se bavio temom zaštite i očuvanja životne sredine. Zvanično je to prvi ekološki LP album na svetu. U ovom segmentu rada sarađivao je i sa Vukom Kulenovićem, Zoranom Hristićem i brojnim drugim umetnicima.

 

Studio za art integralnu improvizaciju – Vladimir Labat Rovnjev, Popovica

 

Stvaranje  ARS – INTEGRALNE IMPROVIZOVANE MUZIKE je duhovno kreativan čin u kojem pojedinac, datog momenta u određenom trenutku i okruženju stvara višeslojnu muzičku celinu kja je objedinjena tim ars – integralnim činom improvizacije.

Prve „Akustičke skulpture Labat“, skraćeno „ASL“ skulpture nastale su davnih sedamdesetih dodina dvadesetog veka. Sa njihovim nastankom krenulo je i kreativno duhovno – eksperimentalno muziciranje na njima, nazvano SVAROMFAL ( SVETLOST SREDIŠTA ).

Muziciranjem na njima i kreiranjem novih „ASL“ skulptura vremenom su se stvorile muzičko improvizovane vokalno – instrumentalne celine koje su našle mesto u mnogim partiturama svetski poznatih kompozitora i izvođača.

Sam način kreativnog stvaranja – muziciranja na sceni je zaokružena celina koja je autentičan oblik multimedijalnog performansa.

Muziciranjem i kreiranjem novih oblika instrumenata stvorene su improvizovane vokalno – instrumentalne celine, koje pojedince i grupe u novi oblik shvatanja muzike. Izvođači postaju virtouzi improvizacija, koji stvaraju nesvakidašnju duhovnu zvučnog, infrazvučnog i alikvotnog muzičkog sadržaja …

 

VLADIMIR LABAT ROVNJEV

Ko je Vladimir Labat Rovnjev?

Rođen. Rastao. Menjao se. Menjao i mišljenje. Postao je umetnik vrlo složene biografije – skulptor, slikar, muzičar … Poeta u svemu tome i pre svega. Kažu, renesansni čovek. On je čovek koji veruje u ideju znanja, zajedništva, odanosti, viteštva …

 

 

 

Ime i prezime:

Adresa stanovanja:

Zaposlen/a sam u:

Student/kinja:

Učenik/ca:

Muzičko obrazovanje sam sticala/sticao:

Kod profesora:

Aktivan/na muzičar/ka:

Moj instrument:

Nastupam u:

Dodatno muzičko obrazovanje sam sticao/la (navedi koje ):

Već sam pohađao/la radionice:

Razlozi za pohađanje Radionice:

Kontakt telefon:

MORAM DA VAS PITAM: