PETAK, 16.11.2018. od 20 časova
Srpsko narodno pozorište, velika sala

Gadi Stern, klavir

Matan Assayag, bubnjevi

David Michaeli, kontrabas

Foto: Gilad Bar Shalev

Instrumentalni fenomen koji je za svojih tri godine uspeo da nastupi na većini prestižnih bina sveta, i dao preko 250 nastupa u prethodne dve godine. Jazz bend koji se ponaša kao rock bend ili, recimo, rock bend koji svira jazz, zavisi kako gledate. Njihova muzika je sirova, akustična, progresivna, izvan svih pravila stila ili definicija.

Uprkos formata klasičnog jazz trija (klavir, bas i bubnjevi) i duboke ukorenjenosti članova benda u jazz i improvizovanoj muzici, muzika Shalosha vodi svojim putem preko i između žanrova kao što su rock, klasika, elektronika, afrička i srednje-istočna muzika.

Priča u pozadini benda počinje u Jerusalimu, kada su Matan Assayag i Gadi Stern išli u isti razred u srednjoj školi. Ova dva prijatelja iz detinjstva zajadno su osnovali mitski jerusalimski bend Enoma Elish, koji je svoj vrhunac distigao kada su svirali na Red Sea Jazz Festivalu 2008. godine, posle čega se bend raspao, a njegovi članovi rasuli po svetu.

Između 2008. i 2014. godine Asayag i Stern su održavali transatlantsko partnerstvo zbog Gadijevog boravka u Njujorku, i povezali su se sa sa tamošnjom jazz scenom.

Početkom 2014. odlučili su da formiraju SHALOSH kao bend sa „punim radnim vremenom“.

David Michaeli je jedan od najperspektivnijih mladih muzičara u Izraelu, te su ga Matan i Gadi uskoro priključili bendu.

Od kada je izašao njihov debi album, „The Bell Garden“, u martu 2014, Shalosh je ostavio dubok utisak i pobudio veliko interesovanje, posebno u evropskim zemljama.

Album je privukao veliku pažnju i dobio pohvale štampe u Izreaelu i inostranstvu, kao jedan od obećavajućih debi albuma godine. Album je emitovan hiljadama puta na raznim internet mrežama, na radiju u Izraelu, Brazilu, Engleskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Austriji i SAD, a prodavao se u Japanu, Evropi i SAD.

U isto vreme, bend je gostovao u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Belgiji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Letoniji, Albaniji, Holandiji, Rumuniji i Turskoj.

U januaru 2017. bend je objavio svoj drugi album, „Rules of Oppression“. Album je izašao pod čuvenom francuskom etiketom „Jazz Family“ i novom odvažnom nemačkom etiketom „Contemplate Records“.

Album je postigao izvanredan uspeh i naišao na pohvale kritike u nekim od najznačajnijih jazz časopisa Evrope kao jedan od albuma godine. Unmagi Takoya, jedan od vodećih radio emitera u Japanu, nazvao je album remek delom. Izdat je širom sveta, a bend je gostovao u Japanu, Koreji i širom Evrope, nastupajući na najznačajnijim binama kontinenta.

U februaru 2018, izašao je album sniman uživo, za nemački studio i etiketu, „Bauer Studios“. Tokom 2018, bend planira da snimi svoj treći studijski album.

Bend je za svoj cilj postavio stvaranje muzike koja će dotaći što veći broj ljudi, da bi se prevazišla prepreka koju intelektualna muzika ume da stvori.

Shalosh se veoma ističe na savremenoj jazz sceni samom činjenicom da bend vode tri člana ansambla, a ne samo jedan. To omogućava da muzika doživljava zajednički umetnički razvoj, oslobođen ega. Muzika Shalosha dolazi sa mesta emocija i obraća se onom najdubljem i najčistijem mestu u hladnoj urbanoj džungli.

 

GADI STERN, klavir

Foto: Gilad Bar Shalev

Pijanista i kompozitor Gadi Stern je godine svog formiranja proveo u Njujorku gde je stupio na jazz scenu i oblikovao svoj jedinstveni stil sviranja i improvizacije. Njegovo sviranje je poznato po svom smislu za melodiju i ritmičkoj slobodi. Pre nego što se preselio u Tel Aviv da osnuje SHALOSH 2014. godine, Stern je svirao sa nekim od njujorških velikana. Plodan je kompozitor – komponovao je muziku kako za film tako i za pozorište.

MATAN ASSAYAG, bubnjevi

Foto: Arkady Mitnik

„Zmaj” je Matanov nadimak koji nosi na sceni već nekoliko godina. Ovaj nadimak je dobio zbog svog žestokog i neustrašivog sviranja. Uz zvuk i groove kakav nema nijedan drugi bubnjar, Matanov jedinstven glas kombinuje beskompromisni groove, koji dolazi od njegovog obrazovanja kao rock bubnjara, i smisla za melodiju i boju, koja nije uobičajena za ovaj instrument. Osim jazz i funk muzike, Matan je izučavao i klasičnu indijsku muziku na bubnjevima kod majstora Marka Moshieva. Matan je i traženi bubnjar afrobeata i etiopske muzike.

DAVID MICHAELI, kontrabas

Foto: Arkady Mitnik

Izraelska zvezda u usponu na kontrabasu, prvi put je privukao pažnju sa samo 15 godina, kada se priključio super grupi mladih talenata čuvenog saksofoniste Elija Degibrija, koja je okupljala najtalentovanije mlade muzičare u zemlji (a koji su danas renomirani internacionalni umetnici). David Michaeli je poznat po svom izuzetno melodičnom, a ipak čvrstom sviranju punom groova. Od kada se pridružio SHALOSHU 2016. godine, Michaeli komponuje za taj bend i sa njim gostuje po svetu. Pored toga što je jazz muzičar, Michaeli je izučavao klasičnu indijsku muziku na bansuriju (indijskoj flauti), i klasičnu arapsku muziku. Michaeli je tražen i kao izvođač na električnom basu i svira i gostuje sa raznim groove bendovima koji sviraju funk i jemensku muziku.