Ovih dana pred početak glavnog koncertnog programa Novosadskog jazz festivala, svaki dan prolazi kao da ima krila, kao da sve što dotaknem rukom, ili pogledom, leti velikom brzinom, kao da i ja letim kroz dan, zajedno sa svim tim opopljivim i stvarima koje ne mogu da dotaknem, kao da letim kroz muziku, pogledom kroz tekstove i fotografije, negde daleko i tu, ka zvonima koje čujem iz Katoličke porte. Sa svih strana dopire muzika i kao kamenčići, ili obojeni delići stakla, u susretu sa ogledalima i svetlom stvaraju sliku, promenjivu, obojenu, pravilnu, kao što se menjaju slike u kaleidoskopu.

Sve se događa tako kao da u svakom trenu sve oko mene, kao i ja sama, može da se prizemlji. Ritam srca se usklađuje sa slikom u vidokrugu i sluhom. Unutra skakuće loptica gore – dole, gore – dole, kao nečujni klik – klak.

Volela sam da gledam kroz kaleidoskop i okrećem ga u jednom, pa u drugom smeru. Obojeni staklići su uvek činili raznobojne, skoro zvučne sličice skladnog sveta koji je katkad ličio na kristal, katkad na cvet, ili raznobojo perje na krilima ptica iz dalekih krajeva. Te slike će me večno podsećati na jutra, na vetar u kosi razdraganih devojčica u trku.

Novi polet i vetar u leđa, nova svetlost i još jedan novi početak.

Novi Sad je postao Evropska prestonica kulture 2021.godine. Kakva vest!

Ta vest polako otvara nove, nevidljive kapije ka novim mostovima prijateljstva, ljubavi, mogućnosti i nade za našu mladost, našu zrelost i naše iskustvo ma kakvo bilo, za svako iskustvo koje nam je održalo vatru života, vatru nade i snage za plemenite i lepe misli, vredna i trajna dela koja su omogućila ovaj novi početak, ili nastavak, u dobrom pravcu.

Kada bih samo mogla da pozovem ceo svet u goste, kada bih mogla, kada bi ceo svet mogao da dođe na naše ulice, naše bulevare, da zaplovi Dunavom i drugim našim rekama, da svojim rukama napravimo mostove vidljive, da svojim mislima sagradimo nevidljive mostove, da svetom prostruji dobrota, da sva deca mirno sanjaju, da rastu i prerastu svaki mrak koji nije prirodan i osvetle svaki kutak svojim osmehom i spokojem, da zajedno zakoračimo u dobar dan i budućnost kao ljudi, kao prijatelji, uvek da sviramo zajedno.

Sviraće se, sviraće se zajedno. Ako bude oblaka nad gradom, jer jesen je, neka to najviše bude oblaka muzike, naše i celog sveta.

Dobro došli na Novosadski jazz festival!

Vesna Kaćanski

Uprkos izazovima sa kojima se suočavamo svake godine, Novosadski Jazz Festival je postala konstanta u našem gradu. Opet smo deset dana domaćini džezerima iz regiona, SAD, evropskih zemalja, sa azijskog kontinenta, iz Srbije …

Bićemo u prilici da čujemo mnogostranog Dave Douglas-a sa projektom New Sanctuary i njegove pristupe improvizovanoj muzici, kao i elektrificiranog Marcus Strickland-a sa novim albumom TWI-LIFE. Posebno mi je drago, da će posle mnogo godina nastupiti izuzetni Vasil Hadžimanov Band, koji je jedan od retkih postojanih bendova na našoj sceni i koji su za poslednji album dobili odlične kritike u svetu.

Jedan od najvećih bubnjara sadašnjice Greg Hutchinson će svirati sa međunarodnim bendom pod vođstvom Jure Pukla i Daniela Nösig-a, kao i mladi saksofonista Tim Green, u pratnji „našeg“ tria Trip. Biće i blues-a, odlična Amina Claudine Myers na klaviru, klavirski trio austrijanske pevačice i pianistkinje Susane Sawoff će izvoditi autorsku muziku, kao i naša flautiskinja i kompozitorka, novosađanka Milena Jančurić sa međunarodnim bendom. Iz Italije nam dolazi klavirski trio bubnjara Roberto Gatto-a, začinjen elektronikom i efektima, a iz našeg regiona orkestar kakav se retko viđa New Spark Jazz Orchestra pod vođstvom Jasne Jovićević

Dođite, iskoristite priliku da čujete odličnu i raznovrsnu muziku, workshope i izložbe, budimo grad kulture, koji već jesmo.

Adam Klemm