Marcus Strickland, saksofoni

Charles Haynes , bubnjevi Kyle Miles, kontrabas

O’Mitchell Henry, klavijature

marcus

autor fotografije: Denek Peniston

MARCUS STRICKLAND

marcusstrickland_1_bydenekapeniston

autor fotografije: Denek Peniston

(sa sajta Blue Note)

Rođen 1979, jazz saksofonista Marcus Strickland je jedan od originalnih članova avangarde jazza XXI veka. Poput bujice umetnika koji su se pojavili na jazz horizontu početkom osamdesetih da izvuku jazz iz zagrljaja Fusion ere, Strickland, njegov brat (identični) bilizanac E. J. Strickland (bubnjar), i umetnici kao što su Jeremy Pelt i Robert Glasper udahnuli su novi život u jazz početkom novog milenijuma. Tokom petogodišnje saradnje sa uglednim bubnjarom Rojem Haynesom, Strickland je objavio dva albuma za etiketu Fresh Sound New Talent. At Last je izašao 2001, a zatim je usledeo Brotherhood 2003. godine. Na oba albuma nalaze se kolege koje imaju više zrelosti nego što bi se očekivalo sudeći po njihovim godinama (Pelt, Glasper, basista Brandon Owens) koji sviraju, lirski, vatreni, savremeni jazz. Naredne tri godine, Strickland je išao na turneje sa umetnicima kao što su Jeff „Tain“ Watts i Haynes i Dave Douglass, dok je istovremeno nastupao i sa svojim bendom. Godine 2006, izašlo je nezavisno izdanje Twi-Life, avanturistički dupli album za njegovu etiketu Strick Muzik. Album je naišao na pohvale kritike i doneo mu titulu „Najboljeg novog umetnika” po glasovima čitalaca časopisa JazzTimes. Godine 2007, grupa Twi-Life je objavila album uživo pod nazivom Open Reel Deck za Strick Muzik. Na albumu se mogu čuti Lage Lund na gitari, Carlos Henderson na električnom basu, i E. J. Strickland na bubnjevima, kao i trubač Keyon Harrold, Malachijeva poezija sa primesama hip-hopa, i jedna numera sa pijanistom Jonom Cowherdom. Album je pokazao ljubopitljivu stranu Stricklandovih kompozitorskih veština kroz funk, hip-hop, Afro-beat, rock, ska i jungle ritmove. Strickland je izglasan za „Zvezdu u usponu sopran saksofona” po glasovima kritičara časopisa Downbeat 2008. godine. Izdao je dva albuma 2009. godine – Of Song za etiketu Criss Cross i Idiosyncrasies za svoju etiketu pod novim nazivom SMK. Of Song, sa bratom E. J. Stricklandom, Benom Williamsom i Davidom Bryantom bio je više mejnstrim, dok se na albumu Idiosyncracies mogu čuti Stricklandove sve smelije kompozicije. Tokom svoje karijere, Strickland je sarađivao sa raznim umetnicima, među kojima su Mos Def, Nicholas Payton, Christian McBride, Charles Tolliver Big Band, Tom Harrell, između ostalih.

(Vincent Thomas)

CHARLES HAYNES

charles-haynes-photo

Charles Haynes, producent i bubnjar dva puta nominovan za Grammy nagradu, je prkosan muzičar čije majstorstvo modernog sviranja bubnjeva, uključujući jazz, gospel, hip hop, folk i R&B, su mu omogućili da sarađuje sa čitavim spektrom izuzetnih umetnika. Ova biografija sa ponosom navodi da je radio kao muzički direktor (MD) za Ayo i muzički ko-direktor za Lady Gagu. Njegove besprekorne perkusione veštine bile su i pratnja imenima kao što su: Kanye West, Mos Def, Meshell N’Degeocello, britanski superstar Ed Sheeran i „MIA”, Queen Latifah, Ledisi, legendarna Patti LaBelle, Al Green, gospel velikan Kirk Franklin, Kim Burrell, čuveni jazz muzičar Roy Hargrove, Kenny Garrett, i dobitnici nagrade Grammy Marcus Miller, Jason Moran i Robert Glasper. A lista se nastavlja.

KYLE MILES

kyle-miles-photo

Kyle Miles, koji svira električni i akustični bas, potiče iz Bostona, a trenutno živi u Bruklinu, Njujork. Počeo je da uči muziku u ranoj mladosti, a od onda je godinama negovao veštine šireći svoje obrazovanje i iskustva. Kao diplomac muzičkog koledža „Berklee College of Music” i skromno ljudsko biće, Kyle je ostvario uspešne saradnje kao profesionalni freelance basista. Tokom svoje karijere, imao je čast da podeli muzička iskustva sa brojnim umetnicima velikog kalibra, među kojima su skorije saradnje sa muzičarima: Marcus Strickland, Keyon Harrold, Meshell Ndegeocello, Chris Dave, Charles Haynes, José James, Robin Mckelle, Nick Hakim, Johnathan Pinson, Jake Sherman, Yasser Tejeda i mnogi drugi.

O’MITCHELL HENRY

mitch-henry-photo

O’Mitchell Henry (Mitchytime) je multi-instrumentalista i kompozitor/producent koji je bio nominovan za Grammy nagradu sa bogom danim talentom za muziku iz srca. Njegov osnovni instrument je klavir, a počeo je da svira sa pet godina. Sa korenima u gospelu i motivacijom od strane porodice koji su takođe pevači i muzičari, bio je predodređen da postane kanal za muziku. Kao petnaestogodišnjak učestvovao je na horskom takmičenju „Black Caucus Gospel Choir” sa svojom školom (srednja škola „Ridgeview”) i osvojio nagradu za najboljeg klavijaturistu 2005. godine. 2008. je izašao na audiciju za muzički koledž „Berklee” i odmah je primljen. Tamo je sarađivao sa muzičarima/pevačima kao što su dobitnik Grammy nagrade Terri Lyne Carrington i Esperanza Spalding na događajima poput festivala „Pearl Festival” u Čikagu. On poseduje zvuk bogat harmonijom na klavijaturi koji duguje Jimmiju Smithu i njegovoj generaciji sa kojima je odrastao i drugim pripadnicima panteona Hammond klavijaturista. A njegovi najsvetliji trenuci su oni kada, izgleda, uhvati dah gospel, jazz i fusion idioma da bi stvorio prelep iskren zvuk. Odličan je kao prateći muzičar, a zaista briljira kao producent i član benda. Kada čujete Henrija da svira iza toga je veliko tehničko znanju. Svoje sviranje redovno podređuje narativnom luku i pokazuje zrelost koja prevazilazi njegove godine. Putovanja širom zemaljske kugle na turneje i rad na televizijskim projektima, kao što je film „American Hustle” Davida O. Russella (klavijaturista), ostavljaju pečat na njegovom kredibilitetu. O’Mitchell trenutno svoj talenat ustupa crkvama, lokalnim umetnicima i produkciji nekoliko projekata za druge umetnike. Radi na svom projektu koji treba da bude izdat 2014. godine.

Umetnici sa kojima je O’Mitchell sarađivao su: Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington, Frank McComb, Jeff Lee Johnson, Michael Bearden (muzički direktor Michaela Jacksona), Richard Smallwood (gospel koncert na koledžu „Berklee”), Sammy Adams (reper za turneju Party Records), Aaron Camper (potpisan na No More i Madness), Brian McKnight (nastup), Casey Benjamin, Robert Glasper, Jessie J, MeShell D, Oleta Adams, Blanche McAllister (pevačica za Donalda Lawrenca), Nona Hendryx, Marcus Strickland, Ruthie Foster i Floetry.

Studirao na Muzičkom koledžu „Berklee” 2008-10. godine.