Susana Sawoff, klavir, glas

Stefan Padinger, kontrabas Jörg Haberl, bubnjevi, glas

susan

SUSANA SAWOFF

Susana Sawoff nastanjuje nepregledan i intiman muzički univerzum. Njeni tekstovi se bave malim stvarima u životu, rečima ljubavi otpevanim sa utešnim osmehom ili ironičnim namigom njenih krupnih očiju. Snaga njenih pesama leži u elegantnoj svedenosti koju na jedinstven način postiže sa svojim klasičnim jazz trijom. Ona kao da peva samo za vas, glasom koji je umirujući i topao. Videti i čuti Susanu Sawoff je kao da ste sreli starog zaboravljenog prijatelja.

_mg_1968-recovered-manjaFoto: Eva Mayer

Susana Sawoff je pevačica, pijanistkinja i kompozitorka iz Austrije koja nastupa sa uspehom širom Evrope sa svojim priznatim kolegama Christianom Wendtom (bas i vokal) i Jörgom Haberlom (bubnjevi i vokal). Susana Sawoff je tri puta bila nominovana za najveću muzičku nagradu Austrije, „Amadeus”. Među mestima na kojima je nastupala su: jazz klub Bix, Štutgart; European Jazznights, Oslo; International Jazzfestival Murszene, Grac; jazz klub Opus, Budimpešta; Porgy&Bess, Beč; United Island Festival, Prag; Jazzkaar Festival, Estonija; Kaunas Jazz, Litvanija; JazzGAP, Garmiš-Partenkirhen; Women in Jazz Festival, Hale i na prestižnom „Ö1 Stage” na „Danube Island Festival”. Njen solo debi album, Wrapped up in a Little Sigh, je rasprodat i doživeo je treće izdanje. Njen album Bathtub Rituals izašao je 12. juna 2015. godine i može se naći u formi CD-a, na vinilu i u digitalnom obliku u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Japanu.

Slušanje Susaninog albuma Bathtub Rituals je pomalo kao da radite muzičko „spajanje tačkica”. Na kraju se ukaže kompletna slika – i te kako lepa slika. Jedinstveno putovanje na koje se otisnete sa jednim saputnikom od poverenja, Susaninim glasom: umirujućim, toplim, koji vas obuzme, ponekad melanholičnim, ali uvek uz vas. Pesme se mogu opisati kao tlocrt Susaninog mikrokosmosa. Filigranski izrezbareni tekstovi pesama stavljaju akcenat na male stvari i deluju kao lična lupa za posmatranje života. Uveličanje pretvara Susanin mikrokosmos u svačiji mikrokosmos dok traje album, a možda i duže. Uz nenametljivu instrumentaciju klasične jazz trio postave (klavir, bas, bubnjevi) i islandskog gostujućeg muzičara Helgija Jonssona, pesme kroz sažimanje postižu savršenstvo, svodeći se na srž priče. Redak trenutak jasnoće u ovom svetu prepunom informacija. Muzička kaligrafija, takoreći. Spojite tačkice.

Navodi iz štampe za albumBathtub Rituals”:

Sunce se pomalja kada ova Dama počne da peva

(Hessischer Rundfunk 2, D. Hofmeister)

Ovih deset intimnih čudesa treba da se nađu u svakoj odabranoj kolekciji CD-a.

(Westzeit/Anna-Luisa Rudolph, jul 2015.)

Akustična kada puna do vrha.

(Kulturnews/ron, jun 2015)

Susana Sawoff kombinuje zadovoljstvo sa umećem.

(Sound-and-image.de / Klaus Halama, jul 2015.)

Susana Sawoff poseduje suštinsku jedinstvenost.

(Concerto, Ernst Weiss, jun 2015)

Bathtub Rituals je više od otkrića.

(Nachrichten.com, jul 2015)

Fantastično opušten album.

(Kronen Zeitung, jun 2015)

Sumnje nema: ovaj album je očaravajući.

(Melodiva, jul 2015)

Ova pevačica i pijanistkinja je definitivno uverljiva. Odlična stvar!

(Music Austria, jun 2015.)

I u vreme Elle i Ette, Susana Sawoff bi verovatno predstavljala podjednako veliku senzaciju.

(Musik Reviews, jul 2015)

Bathtub Rituals je romantični jazz album za senzualne sofisticirane slušaoce.

(Nordwest Radio, Wolfgang Rumpf, jul 2015)

STEFAN PADINGER

stefan-padinger

Stefan Padinger je rođen 1982. godine u Gracu, Austrija. Počeo je da svira violinu sa 5 godina u školi „Johann Joseph Fux Konservatorium” u Gracu. Posle kraće karijere jazz pevača, sa 20 godina, odlučio je da sledi svoju stvarnu muzičku ljubav: bas. Studirao je na Jazz univerzitetu u Gracu, i sve do danas nastavlja da prati stazu dubokih tonova. Među onima sa kojima je svirao su: Lungau Big Band, Burkhard Frauenlob, Raphael Meinhart, Randy Brecker, Nils Landgren, Adrain Mears, Reinhold Schmölzer, Angela Tröndle i mnogi drugi.

JÖRG HABERL

Jörg Haberl je rođen 1979. godine u Gracu, Austrija. Započeo je svoju muzičku karijeru sa 6 godina svirajući klasičnu gitaru na lokalnom konzervatorijumu. Prebacio se na bubnjeve kada se pridružio svom prvom rock bendu 1992. godine. Posle srednje škole, studirao je jazz bubnjeve na Univerzitetu za muziku i umetnost u Gracu gde je stekao i Master diplomu 2005. godine. Jörg Haberl je tražen i cenjen bubnjar iz Austrije koji uspešno gostuje u svojoj zemlji i inostranstvu.(www.jkhabe.com)

Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu