Tim Green, saksofon

Lenart Krečič, saksofon • Milan Nikolić, kontrabas • Vladimir Kostadinović, bubnjevi

tim-green

TIM GREEN

tim_green_2-sa-weba

Stvorivši duboko lični zvuk od prostranstva jazz pejzaža, saksofonista, kompozitor i aranžer Tim Green se izdvojio kao snažan novi glas, stapajući vešto hard bop pun swinga, fluidnu modernost i gospel pun soula.

Nazvan „izvođačem kojeg treba pratiti” od strane časopisa JazzTimes, Green je privukao pažnju jazz zajednice zauzevši drugo mesto na Međunarodnom takmičenju saksofonistaThelonious Monk” 2008. godine. Nije izneverio očekivanja te prestižne časti svojim izdanjem iz 2012. godine, albumom Songs From This Season, za njegovu sopstvenu etiketu True Melody Music.

Album, stilski raznovrstan set koji se ističe Greenovim talentom za uspostavljanje direktne emotivne veze sa slušaocima, donosi zvezdani niz afirmisanih jazz zvezdi i onih u usponu. Na impresivnoj listi pratećih muzičara nalaze se pijanista Orrin Evans, vibrafonista Warren Wolf, gitarista Gilad Hekselman, bubnjari Rodney Green i Obed Calvaire, i nekolicina Greenovih saradnika sa bogate jazz scene Baltimora i Vašingtona.

Green je rođen u Baltimoru, gde je odrastao okružen muzikom. Njegovi otac i stric su bili pevači, a stariji brat, na kojeg se Green ugledao, svirao je trubu. Dok je išao u Srednju umetničku školu u Baltimoru (Baltimore School of the Arts), bio je odabran među 500 kandidata da se pridruži dvadesetpetočlanom školskom bendu „Grammy High School All-Star Band“, koji je nastupio na ceremoniji dodele nagrade muzičke industrije u Los Anđelesu.

Diplomirao je na akademiji „Manhattan School of Music“, gde je studirao kod renomiranih profesora kao što su Dick Oatts, Gary Dial, Steve Slagle i Bob Mintzer. Potonji, koji je bio dugogodišnji član grupe Yellowjackets, ovenčane Grammy nagradom, za Greena je rekao da je „jedan od najsjajnijih saksofonista na sceni“. Godine 2003, pozvan je da učestvuje u letnjem programu „Jazz Aspen Snowmass“ pod vođstvom takvih velikana kao što su Lewis Nash, Russell Malone, Benny Green, Wallace Roney i Christian McBride.

Tim Green je dinamičan muzičar, kaže McBride, uvek traženi bas velikan. Ako napravite spisak svega onogo što biste poželeli kod jednog muzičara, Tim to sve ima.

Godine 2007, Green je stekao Master diplomu iz Jazz studija na Jazz institutu „Thelonious Monk“ Univerziteta Južne Kalifornije, gde je došao pod svetlost zvezda vodilja legendi kao što su Herbie Hancock, Wayne Shorter i Terence Blanchard. Majstor trube nazvao je Greena „veoma talentovanim muzičarem sa širokom lepezom kreativnosti. Njegov zvuk i kompozicije su utemeljene na snazi našeg nasleđa, dok mu je istovremeno pristup usmeren unapred da bi stvorio sopstveni lični zvuk“.

Po diplomiranju na „Monk” Institutu, Green sa vratio u svoj rodni Baltimor, gde predstavlja ključnu komponentu jazz zajednice u procvatu ovog grada. I dalje je aktivno prisutan u Njujorku, a mentor mu je velikan na klaviru Mulgrew Miller, koji je za Greena rekao da je „talentovan, posvećen i uspešan mladi umetnik. A ono što je po meni najvažnije, on ima pesmu u svom srcu“. Podrška takvih prethodnika govori o Greenovoj ulozi kao nastavljača tradicije modernog jazza.

Preko Millera, Greena je u svoje okrilje uzeo jedan od njegovih idola, saksofonista Kenny Garrett, koji svog mladog štićenika neumorno ohrabruje i podržava. Izvođačku podršku je dobio i od nekih velikih imena, umetnika koji su ga pozivali da svira sa njima. Među njima su Miller i McBride, kao i pijanista Eric Reed i grupa Carla Allena i Rodnija Whitakera.

Svi ovi uzori su doprineli da se Green razvije u samouverenog i svestranog kompozitora koji se otkriva u autorskim kompozicijama koje čine veći deo albuma Songs From This Season. Međutim, podjednako značajno za njegov zvuk je i bogato životno iskustvo koje je stekao: uzdižući se na rang listi baltimorske jazz scene, usavršavajući se uz čuvene vođe bendova na binama Njujorka i širom sveta, pružajući inspirisanu pratnju najvećim svetskim zvezdama gospela.

Iako je odrastao kao vernik, gospel nije predstavljao značajan aspekt Greenovog muzičkog odgoja. Ali po preseljenju u Njujork, njegov sugrađanin Marvin Thompson ga je priključio duvačkoj sekciji u svom bendu Mo’Horns, koji je pratio gospel zvezde kao što su Fred Hammond i Richard Smallwood. Gospel je od tada postao vitalni element Greenovog muzičkog vokabulara, te je svirao ili snimao sa umetnicima kao što su Kirk Franklin, Donnie McClurkin, Yolanda Adams, Israel Houghton i Mary Mary. Na njegovom debi albumu iz 2005. godine, Divine Inspiration (G Major Records), nalaze se himne i duhovne pesme, a nastupao je na takmičarskom gospel serijalu BET televizije Sunday Best i na takmičenju za nagradu „Stella Gospel Music Awards“.

Na svetovnom frontu, Green je nastupao sa širokom lepezom muzičara među kojima su Roy Hargrove, Jon Faddis, Hubert Laws, Kenny Burrell, Patrice Rushen, Queen Latifah, Joe Chambers, Sean Jones i Wynton Marsalis. Član je i sedamdesetpetočlanog ansambla „Soulful Symphony“, koji je osnovao dirigent Darin Atwater, koji je nedavno preuzeo rezidenciju u baltimorskoj dvorani „Meyerhoff Symphony Hall“.

U skorije vreme Green postaje mentor mlađoj generaciji njegovih sugrađana kao profesor saksofona na Državnom univerzitetu „Morgan“ i na njegovoj bivšoj Umetničkoj školi u Baltimoru.

Duboko ukorenjen u različitim slojevima plodnog tla sa granama koje sežu sve šire i dalje sa svakim novim poduhvatom, Tim Green se razvija u jedan od najuzbudljivijih novih glasova svoje generacije.

(http://www.timgreenmusic.com/#biography)

Tim će nastupiti sa našim bendom – Trio Trip (ime je novo) koji nastupa zajedno sa mnogim međunarodnim muzičarima već više od decenije.

Muzika koju će izvesti će biti originalna, biće i originalnih aranžmana. Veče će biti ispunjeno „soul” momentima pošto je Tim majstor soul muzike. Postavka će se sastojati od dva saksofona bez ijednog harmonijskog instrumenta što čitavom projektu daje jedan poseban zvuk. Bićemo svedoci jedne veoma posebne muzičke večeri.

LENART KREČIČ

26-08-2014kostanjevicakrecic_117

Lenart Krečič, saksofonista, aranžer i kompozitor dolazi iz Slovenije. Diplomu mastera muzike je stekao na Univerzitetu u Njujorku, a na osnovnim studijama je diplomirao sa počastima na konzervatorijumu „The New School Jazz“ i studijama savremene muzike.

Učio je kod nekih od najboljih svetskih muzičara: John Purcell, Billy Harper, Reggie Workman, Joe Lovano, Chris Potter i John Scofield, da navedemo samo nekoliko imena. Učeći kod Johna Purcella i uključujući fiziku, Krečič je stekao značajno znanje o mehanici saksofona, akustici saksofona i akustici komponenata saksofona.

Sarađivao je i svirao sa muzičarima kao što su: Billy Harper, Reggie Workman, Joe Lovano, Chris Potter, Kenny Werner, Gerry Hemingway, Don Friedman, Matthew Garrison, Kenny Davis, Jean-Michel Pilc, Junior Mance, Tyshawn Sorey i Marcus Gilmore. Godine 2010, objavio je svoj album „Chain of Sounds“, na kojem se pojavljuje basista Kenny Davis i dva specijalna gosta: Chris Potter i Marcus Gilmore. „Chain of Sounds“ je svita koja se sastoji od 8 stavova (elemenata) i predstavlja platno za mnoge različite stilove koji čine jedinstveni stil i zvuk Lenarta Krečiča.

Godine 2011. vratio se u Evropu i snimio nekoliko CD-a u Sloveniji i inostranstvu: Pangea (2012) sa Big bendom Igora Bezgeta, Ode To Heroes (2013) sa Thanom Alexom Pavelić i Antoniom Sanchezom, Without The Moon (2013) sa Big bendom Matevža Smerkola, Dal Motion (2014) Jana Ivelića, Mind Set (2014) Marka Ramljaka, Hot Club Piran (2015) Tea Collorija i The Knightingale Cabaret (2015) Zvjezdana Ružića.

Početkom 2015, uradio je veliki projekat sa Big bendom RTV Slovenije gde su nastupali i Gene Lake i Boris Kozlov. Projekat je snimljen audio i video u Kulturnom centru „Cankarjev dom“ i biće izdat ove godine na CD/DVD-u za izdavačku kuću ZKP Record Company. Nastavio je da ide na gostovanja sa trijom, čiji će album uživo izaći ove godine.

(http://www.lenartkrecic.com/biography)

MILAN NIKOLIĆ

milan-nikolic3

Milan Nikolić, rođen 1973. u Kruševcu. Počeo se baviti muzikom sa 17 godina svirajući ritam i bluz. 1993. godine seli se za Beograd gde je svirao u bendu „Hush” u klubovima širom Srbije. 1996. upisuje Akademiju u Gracu. Za vreme i nakon završenih studija (2003) delio je binu sa mnogim velikanima jazz muzike kao sto su: Benny Golson, Curtis Fuller, Anthony Wonsey, Billy Hart, Kirk Lightsay, Johnathan Blake, Vincent Herring, Eric Alexander, Joris Dudli

Od 2012. radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao professor kontrabasa na Jazz odseku. (https://www.facebook.com/profile.php?id=1507211309&fref=ts)

 VLADIMIR KOSTADINOVIĆ

img_2506

Vladimir Kostadinović je jedan od najboljih mladih evropskih bubnjara danas. Pored toga što je osvojio nagradu na takmičenju „Jimmy Woode” 2008. godine, nastupao je i snimao sa nekim od najistaknutijih svetskih muzičara današnjice: Kevin Hayes, Benny Golson, Antonio Farao, Gregory Porter, Seamus Blake, Bob Mintzer, da navedemo nekoliko.

(http://www.vladimirkostadinovic.net/index.php)

Uz podršku Ambasade SAD u Ljuljbani, Slovenija