Vasil Hadžimanov, klavijature, glas

Branko Trijić, elekt. i akustik.gitara • Miroslav Tovirac, elekt. bas

Predrag Milutinović, bubnjevi • Bojan Ivković, perkusije, glas

Julijen Lourau, saksofon

vasil-hadzimanov

Vasilove ideje o mešavini balkanskih tradicionalnih narodnih ritmova i melodija sa zapadnim, modernim muzičkim stilovima (jazz, funk, world music…) u autorskoj muzici, predstavljaју sasvim autentičan i nov pristup fusion i jazz muzici. Te ideje su ga podstakle da osnuje ovaj bend davne 1995. godine, kada su po prvi put snimili svoju muziku i počeli da nastupaju uživo.

Godine 2001, Vasil Hadžimanov bend je izdao svoj prvi CD i kasetu pod nazivom 11 Reasons for…, koji je izašao za vodeću etiketu PGP-RTS. Prvo izdanje se rasprodalo za tri meseca. Takođe, za svoje prvo izdanje dobili su nagradu „Beovizije” za Najbolji debi album godine 2002.

Na leto 2002. pridružili su se čuvenom režiseru Goranu Paskaljeviću i njegovoj filmskoj ekipi na stvaranju dokumentarnog filma o Beogradu za televiziju ARTE. Vasil je komponovao muziku a bend, predvođen njihovim perkusionistom Bojanom Ivkovićem, je glumio i izvodio muziku u filmu.

Godine 2003. objavili su svoj drugi CD Kafanki, ponovo u izdanju PGP-RTS. Za ovaj album, dobili su nagradu „Sunčane skale” za Najbolji instrumentalni album godine 2003.

19. novembra 2003. VH Bend je nastupao na „Enter Music Festival-u“ u Beogradu, gde su se na bini našli zajedno sa velikim Joom Zawinulom i njegovom grupom „Zawinul Syndicate”. Pošto je čuo bend uživo, Zawinul lično je pozvao Vasila i njegovu ekipu da nastupaju u njegovom novom klubu u Beču pod nazivom „Joe’s Birdland” na proleće 2005. godine.

U junu 2004 VH Bend je pozvao virtuozа na violini, Nigelа Kennedy-а da nastupi sa njim na velikom koncertu u Beogradu. Ovo je bilo posebno iskustvo i za njega i za njih, kao i za publiku…

Na leto 2005, bend je predstavio zvuke balkanske muzike na Expo-u 2005. u Aičiju u Japanu. Koncert je bio izuzetno uspešan i održan je pred 3.000 ljudi, što je predstavljalo rekordnu posetu u dvorani EXPO-DOME do tada.

U novembru 2005. VH Band je nastupio u Parizu, uzevši učešće na tradicionalnom jazz festivalu kulturnih centara sveta „Jazzycolors”.

Godine 2007. izdali su svoj treći album pod nazivom „3“, a 2009. četvrti Života mi, oba za PGP-RTS.

Godine 2013. promovisali su svoj peti album Can You Dig It (DD izdanje za OverJazz Records, Hamburg, i CD izdanje za etiketu Zmex, Beograd).

Takođe, počev od maja 2013, svi albumi VH Banda će biti objavljeni u digitalnoj formi u izdanju pomenute izdavačke kuće OverJazz Records iz Hamburga.

Trenutno promovišu svoj šesti album Alive, prvi album koji su snimili uživo na pet različitih mesta. Specijalni gost na ploči je David Binney, saksofonista i autor svetskog glasa i reputacije. Ova ploča je izašla za američku izdavačku kuću MoonJune Records iz Njujorka.

Svaki album VH Banda, i svaka kompozicija, proglašena je u Srbiji za umetničko delo od kulturnog značaja za ovu zemlju.

U proteklih 15 godina, Vasil i njegovi muzičari su neprekidno nastupali sa velikim uspehom svirajući njegove kompozicije na koncertima i jazz, rock and world music festivalima širom Evrope, u Japanu i drugim zemljama. Ovo su neki od njih:

Srbija: „EXIT” 2005. i 2007, Beograd Summertime Jazz Fest (prateći Joa Zawinula), Beogradski jazz festival, Beogradski Beerfest, Enter Music fest-Beograd, Novosadski jazz festival, Niški jazz festival „Nisville”, Valjevski jazz festival, Kragujevac, Subotica, Kruševac, Leskovac, Sombor, Kraljevo, Pančevo… Crna Gora: Podgorica, Budva, Kotor, Cetinje, Nikšic, Ulcinj… Bosna i Hercegovina: Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Zelenkovac jazz festival, Doboj, Brčko, Travnik, Trebinje, Gradiška… Makedonija: Skoplje Soul and Blues festival, Kumanovo jazz festival, Kavadarci jazz festival, Ohrid jazz festival, Bitola world music festival, Resen… Slovenija: Maribor lent festival, Cerkno jazz festival, Novo Mesto, Koper jazz festival, Ljubljana… Hrvatska: Opatija jazz festival, Pula, Poreč, Zagreb, Đakovo jazz festival „Jazz Vez”, Čakovec jazz festival… Bugarska: Sofija, Plovdiv jazz festival; Mađarska: Budimpešta, Pečuj jazz festival… Austrija: Jazz klub „Porgy and Bess”, „Balkan Fever Festival”, „Joe’s Birdland”- Beč Nemačka: Berlin (dobrotvorni koncert); Slovačka: Dani jazza u Bratislavi „Jazzove dni” Češka: Polička jazz festival, Italija: Teatro Miela-solo koncert, Trst; Francuska: festival „Jazzycolors”, Pariz; Japan: EXPO 2005 Aiči, Nagoja.

Vasil Hadzimanov bend je nastupao sa brojnim specijalnim gostima. Neki od njih su među najautentičnijim i najtalentovanijim muzičarima sveta, kao što su: Theodosii Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, David Binney, Aleksandar Petrov, Bachar Khalife, Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Wikluh Sky, Samir Kurtov, Dado Topić, Rosen Zahariev, Hana Vučićević, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, Jelena Jovović, Jasna Jovićević…

VASIL HADŽIMANOV

vasil-h

Vasilovo (rođen 23. јuna 1973. godine, Beograd, Srbija) klasično muzičko obrazovanje je počelo kada je imao 5 godina, i podrazumevalo je pohađanje jedne od najstarijih muzičkih škola u jugoistočnoj Evropi, „Stevan Mokranjac” u Beogradu (prof. Ljubinka Hadži- Jovančić).

Međutim, upravo mu je njegovo interesovanje za jazz donelo punu školarinu za Umetnički kamp Interlochen dva leta zaredom i omogućilo mu priliku da uči i nastupa sa imenima kao što su Milt Jackson, Curtis Fuller i Bayron Stripling, između ostalih.

Preselio se u Boston 1992. godine da studira klavir i aranžman na Muzičkom koledžu „Berklee” kao stipendista. Diplomirao je 1995. a njegovi profesori klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony.

Dok je bio u Bostonu, održao je brojne koncerte sa grupom Sveti (Marko Đorđević i Bato Andonov). Bio je i član afro/jazz benda Pascala Bokara, sa kojim je išao na američku turneju.

U septembru 1996. godine Vasil se preselio u Njujork, gde je nastavio da radi sa nekim od najboljih mladih muzičara.

Istovremeno je radio kao muzički programer i kompozitor u studiju Tomandandy (autori muzike za Smrtonosna Zoi, Rođene ubice…. Produkcija – Lou Reed, Leonard Cohen, Laurie Anderson…).

Pošto je proveo godinu dana u Njujorku, odlučio je da se vrati u Srbiju i završi ono šta je započeo sa svojim Vasil Hadžimanov Bendom. Njegove ideje o mešavini balkanskih tradicionalnih narodnih ritmova i melodija sa zapadnim, modernim muzičkim stilovima (jazz, funk, world music…) u autorskoj muzici, predstavljaju sasvim autentičan i nov pristup fusion i jazz muzici.

U proteklih 15 godina, Vasil i njegovi muzičari su neprekidno nastupali sa velikim uspehom svirajući njegove kompozicije na koncertima i jazz festivalima širom Evrope, u Japanu i drugim zemljama.

Vasil je sa svojim bendom snimio 6 albuma: 11 Reasons for… (2001-PGP RTS); Kafanki (2003- PGP RTS); 3 (2007- PGP RTS); Života mi (2009- PGP RTS); Can You Dig It? (2013 za muzičku etiketu Zmex (CD) & OverJazz Records, GER (DD)); Alive featuring David Binney (2016. MoonJune Records, SAD)

Godine 2011. SJF je izdao Vasilov prvi klavirski trio CD, pod nazivom El Raval, koji je naišao na veliko odobravanje, kako kritike tako i publike.

Od 2011. Vasil je gostujući profesor i šef Odseka za jazz klavir na Muzičkoj akademiji u Štipu, Makedonija.

Pedagoškim radom se bavi kako privatno tako i na brojnim radionicama, uključujući Međunarodni projekat „Tutti”, u saradnji sa Norveškim ministarstvom kulture.

Godine 2015. postao je moderator i voditelj muzičkog obrazovnog serijala „M Lab” na RTV Vojvodina, gde dovodi brojne i eminentne muzičke goste, među kojima su David Binney, Bojan Zulfikarpašić, Koja, Zafir Hadžimanov, Toni Kitanovski, itd.

Iste godine započeo je saradnju sa Bojanom Zulfikarpašićem. Njih dvojica, kao klavirski duet, nastupaju u Beogradu, Novom Sadu, Parizu, uvek na opšte oduševljenje i kritike i publike.

Godine 2016. World Music asocijacija Srbije i časopis Etnoumlje izdali su CD kompilaciju, povodom dvadesetpetogodišnjice Vasilovog stvaralaštva.

Nagrade i priznanja: Nagrada Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova – Zlatna značka za doprinos kulturi (2015); Plaketa i statueta Vojina Mališe Draškocija, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije (2014); Nagrada za Najbolji instrumentalni album za album „Kafanki“, na muzičkom festivalu Sunčane Skale (2003); Nagrada za najbolji debi album za album „11 Reasons for…“, na festivalu Beovizija (2002).

Vasil je takođe komponovao i muziku za razne filmove i televizijske emisije kao što su: Beograd, otići ili ostati? (Belgrade, partir ou rester? G. Paskaljević (2002, Arte TV); Kad porastem, biću kengur R. Andrić (2004) ; Košarkaši D. Zečević (2005, Propaganda/RTS); Stvar srca“ M. Aleksić (2006, Stvar Srca Production/Living Pictures); Sestre V. Paskaljević (2011, Monte Royal Pictures); Otvorena vrata R. Andrić (2013, Monte Royal Pictures).

Vasil je takođe član nekoliko drugih grupa: Toni Kitanovski Trio; Bace Quartet (sa Aleksandrom Petrovim, Bacharom Khalifom i Theodosijem Spasovim); Trio Sveti (sa Markom Đorđevićem i Brankom Trijćem); Vasil Hadžimanov Piano Trio (sa Martinom Đakonovskim i Alekom Sekulovskim); Miško Plavi Trio; Csaba Toth Bagi Balkan Union (HUN);

Među umetnicima sa kojima je Vasil nastupao i snimao su: Matt Garrison, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, David Binney, Reuben Rogers, Trilok Gurtu, Adam Deutch, Donny McCaslin, Tivon Pennicott, Rodney Holmes, Chris Cheek, Danny Sadownick, Nigel Kennedy, Helge Andreas Norbaken, Finn Gutorsmen, Fausto Bacalossi, Rhani Krija, Bojan Z, Bisera Veletanlić, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Jovan Pavlović i „Bengalo“, Bato the Yugo, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, „Ultranate”, Leroy Jenkins, Oscar Salas, Izzet Kizzil, Samir Kurtov, Koja (Disciplina Kitschme), Dušan Jevtović, Rambo Amadeus, Partibrejkersi, Sky Wikluh, Darkwood Dub, Vojin Draškoci, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Dado Topić, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Hüsnü Şenlendirici, Gazmend Beriša

JULIEN LOURAU

julien-lourau-promo-photo-01

Žanrovi: Mejnstrim jazz, Avangard jazz, Elektro Instrumenti – tenor, alt, sopran saksofoni

Julien Lourau (1970.) je francuski jazz saksofonista. Sin je sociologa Renéa Louraua.

Julien Lourau je debitovao u grupi Trash Corporation sa gitaristom Noëlom Akchotéom i pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Takođe je osnovao grupu Olympic Gramofon sa Sébastienom Martelom, Vincentom Ségalom, Ericom Löhrerom, Cyrilom Atefom i DJ Shalomom.

Godine 1992. Julien Lourau je osvojio prvu nagradu kao solista na jazz festivalu „La Défense” i posle toga oformio grupu Groove Gang.

Godine 1999, eksperimentiše sa elektronskom muzikom za svoj album Gambit koji je privukao pažnju među francuskom omladinom i doveo do niza uspešnih koncerata. Te godine je osvojio jazz nagradu na takmičenju „Victoires de la Musique“. Vratio se tradicionalnijem jazzu 2002. godine sa albumom The Rise, koji su smatrali njegovim najzrelijim albumom. Godine 2007. svetlost dana je ugledala ploča Julien Lourau vs. Rumbabierta gde se Lourauov avangard jazz našao u kombinaciji sa afro-kubanskim zvukom.

Među njegovim kompozicijama su forme koje je preuzeo iz latino, afričke, karipske i evropske narodne muzike. Upravo pokreće svoju izdavačku etiketu „2birds1stone“ sa kolegom Jeffom Sharelom.

Diskografija: Julien Lourau Groove Gang (Label Bleu, 1995); Olympic Gramofon (Pee Wee, 1996, ponovljeno izdanje 2003 za Label Bleu); City Boom Boom (WEA, 1998); Gambit (2000); The Rise (Label Bleu, 2002); Fire (Label Bleu, 2005); Forget (Label Bleu, 2005); Julien Lourau vs Rumbabierta (Label Bleu, 2007); Saigon Quartet (Naïve Records, 2009); Antoine Berjeaut „Wasteland“ (2015); Le Duo (sa Bojanom Z, 2016)

Nova izdanja u digitalnoj formi i na vinilu: Electric Biddle  (bend iz Londona); Ashes to machines (electro/world); Julien Lourau „groove retrievers“ (2017) i druge digitalne poslastice… (uživo, ranije neobjavljen materijal).

 MIROSLAV TOVIRAC

tovirac

Rođen je 1983. godine u Gradačcu (BiH). Odrastao i školovao se u Bosanskom Šamcu.

Budući da mu je otac takođe muzičar, gitarista i producent, u muzici je od malih nogu. Već 15 godina ima svoj studio u Šamcu, gde je imao prilike da nauči dosta o muzici, snimajući, komponujući i svirajući različite muzičke stilove.

Miroslav je samouk. Svira bas gitaru, kao osnovni instrument, a pored toga i bubnjeve i gitaru.

2007. godine se seli u Beograd, gde počinje da sarađuje sa mnogim imenima pop, rock, jazz, fusion scene. Neki od njih su Vasil Hadžimanov Band, Rambo Amadeus, Mayoke group, Konzilium, Lefty Beatzz

BOJAN IVKOVIĆ

ivkovic

Rođen je 1975. godine u Vršcu.

Bubanj je učio još u najranijem detinjstvu, a prve zvanične nastupe imao je već u osnovnoj školi. Ulaskom u jednu od najpriznatijih domaćih bluz grupa Hush, 1994. godine, Bojan je započeo svoju profesionalnu karijeru. Od 1999. perkusije postaju njegovo glavno interesovanje.

Iste godine, u saradnji sa pojcem Pavlom Aksentijevićem i njegovim sinovima, Bojan osniva grupu Zapis i počinje saradnju sa Vasil Hadžimanov Bend-om, kao perkusionista. Tokom svog muzičkog stvaralaštva Bojan je učestvovao na brojnim domaćim i inostranim Jazz i World Music festivalima i zabeležio svoj rad na desetak muzičkih albuma. Iako je nastupao i sa drugim bendovima (Sanja Ilić & Balkanika, Havana Whisper, Vroom, Kontrabanda) najzapaženije i najautentičnije je Bojanovo dugogodišnje stvaralaštvo u Vasil Hadžimanov Band-u, sa kojim nastupa već 17 godina.

Od 2003. Bojan započinje edukativni i kreativni rad sa decom.Voditeljski posao započinje u saradnji sa Dečijim Kulturnim Centrom Beograda, manifestacijom Radost Evrope 2005. Do danas, Bojan je autor i izvođač brojnih edukativnih i zabavno-interaktivnih programa i dečijih radionica. Takođe, glumi u brojnim pozorišnim predstavama i TV emisijama.

Bojan svira, peva, glumi i jaše konje u Beogradu.

BRANKO TRIJIĆ

trijic

Rođen je u Beogradu 1975. Sa 12 godina počinje da svira u folklornom ansamblu. Diplomirao je 2004. na Amsterdamskom konzervatorijumu za Džez muziku gde osniva i bend „Konzilium“, čiji je album, za srpsko tržište, objavila izdavačka kuća PGP RTS.

Od 2006, aktivan je na domaćoj sceni, sarađujući sa mnogim imenima iz sveta džez, pop, rok i etno muzike (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Rambo Amadeus, Slobodan Trkulja, Luis, Aleksandra Radović, Vasilisa, Ogi Radivojević, Deca loših muzičara…)

Komponovao je muziku za dva dokumentarna filma u produkciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – Modro i zeleno i Zidovi od stakla.

Aktivno se bavi edukativnim radom u Beogradu i Novom Sadu, a osnivač je i umetničkih radionica za Đembe, u okviru beogradske škole „Master Blaster“.

Ponosni je prezenter Daddario žica i DV Mark pojačala.

Tokom studija u Amsterdamu svirao je sa mnogobrojnim internacionalnim muzičkim imenima: Patrice Blanchard, bass (USA), Ali Rose, sabar (Senegal), Cissoko Mamadou, balafon (Gvineja), Konarak Reddy, guitar (India), Niti Ranjan Bishvas, tabla (India), Arie den Buer, drums (Holandija), Vasilis Karipis, percussion (Grčka), Trio Sveti, Marko Đorđević, Vasil Hadžimanov, Dylan Fowler, Deca loših muzičara, Balkanopolis, Konzilium, Rambo Amadeus, Ljubiša Stojanović Luis...

*Pasionirani kolekcionar i bacač bumeranga, voditelj kultne radio emisije „Gitarski dnevnici“, diplomirani jazz muzičar i gitarista na Amsterdamskom konzervatorijumu. Takođe, osnivač i lider projekta „Konzilium“ , kao i mnogobrojnih umetničkih radionica za Đembe .

PREDRAG MILUTINOVIĆ

milutinovic

Rođen je 1990. godine u Kragujevcu.

Pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića.

Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava “Oktava” Muzičke škole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom Rich Bitch.

U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa domaće džez scene i sa njima ubrzo ostvaruje saradnju, nastupajući u džez klubovima širom Beograda i cele Srbije.

2012. godine postaje član Maks Kochetov kvarteta i Vasil Hadžimanov Band-a.

2013. godine učestvuje u osnivanju benda Qzama Quartet sa kojim je snimio i objavio album Portrait in Black and White, 2016 godine.

2015. godine, zajedno sa Petrom Krstajićem i čuvenim američkim saksofonistom Dejvid Binijem osniva trio Avenija, sa kojim se iste godine predstavlja na Malta Jazz Festivalu i snima album.

2016. osvaja II mesto za najboljeg instrumentalistu na međunarodnom takmičenju „Best Musical Mind”. Kao nagradu dobija putovanje u Brazil, Sao Paolo, gde će učestvovati na mnogobrojnim radionicama, a takođe i na audiciji za Berklee College of Music.