SREDA, 15. NOVEMBAR 2017.

Novosadsko pozorište – Újvidéki szinház

 

Nikolaj Karageorgiev, gitara

Miroslav Turiyski, klavir

Hristo Mibchev, bas gitara

Kristian Jelev, bubnjevi

 

 

NIKOLAJ KARAGEORGIEV, gitara

Nikolaj Karageorgiev je bugarski muzičar – vrsni gitarista i kompozitor. Jednako je izverziran u žanrovima rock, jazz, funk, blues, klasične i tradicionalne bugarske muzike i poznat po svojim izuzetnim improvizacijama, prefinjenom zvuku i uzbudljivom soliranju. Nikolaj Karageorgiev je rođen u Plovdivu, Bugarska, 1973. godine.Završio je Srednju muzičku školu „DobrinPetkov“ u svom rodnom gradu, na odseku za violinu. Počeo je da svira elektrčnu gitaru kada je imao 16 godina i ubrzo mu je to postao glavni instrument. Tokom ovog perioda, od 1992.do 1995. godine, imao je brojne prilike da svira sa mnogim od najpoznatijih jazz muzičara u Bugarskoj i da se pročuje kao jedan od njih. Ove grupe i umetnici su:„Beli, Zeleni, Červeni“jazz bend, AsenDojkin, Vasil Parmakov, Hristo Jocov, PlamenKaradonev, Angel Zaberski – mlađi. Nikolaj Karageorgiev je realizovao veliki broj projekata na skoro svim jazz festivalskim binama u zemlji. Posle višegodišnjeg nastupanja u Bugarskoj i inostranstvu, dobio je stipendiju od najstarije evropske škole za jazz „Swiss Jazz School“ u Bernu, Švajcarska, gde je stekao master diplomu kao jazz gitarista. Tokom perioda u Bernu, zajedno sa nekim od njegovih švajcarskih kolega, pozvan je da učestvuje u programu Međunarodnog jazz festivala u Bernu, Jazz festivala u Frajburgu, „Jazz Nights“ Langnau,u „Bird Eye“jazz klub, klubu„Bierhübeli“, jazz klubu„Moods“ i „InnereEngeJazzroom“,između ostalih. Svirao je sa Švajcarskim jazz orkestrom, grupom „Amygdala“Lukasa Thoenija, Siphon, New Generation Orchestra, Funky Brotherhood , itd. Takođe je učestvovao u projektima sa drugim poznatim muzičarima kao što je Billy Cobham i trubač i kompozitor Markus Stockhausen. Pored nastupa na evropskoj jazz sceni, Nikolaj Karageorgiev je učestvovao u brojnim pop projektima, među kojima su Stefanie Heinzmann& Band, Sandee, mjuzikl„Romeo iJulija“, kao i najuspešniji švajcarski mjuzikl „EwigiLiebi“. Kao saradnik gitarista, takođe je imao priliku da predaje na Švajcarskoj jazz školi (Swiss Jazz School) i na „Jazz noćima Langnaua“ (Jazz Nights Langnau), gde je vodio radionice jazz improvizacije i gitarskog izvođenja. Posle desedogodišnjeg boravka u Bernu, vratio se u svoj rodni grad, gde je osnovao Nikolaj Karageorgiev Trio. Sada nastanjen u Bugarskoj, svira u brojnim projektima sa čuvenim muzičarima kao što su TeodosiSpasov, VeselinKojčev, Miroslav Turijski, AleksandarLekov, itd. Predaje jazz gitaru na Akademiji za muziku, ples i likovne umetnosti u Plovdivu i takođe nalazi vremena da vodi radionice u jazz klubu„Bee Bop Cafe“, koje pohađaju kako mladi gitaristi tako i njegove kolege sa višegodišnjim iskustvom. Svima njima – njemu i drugim izvođačima – ovi susreti su veoma korisni, pružajući im povoda za razgovor i inspiraciju.

 

MIROSLAV TURIJSKI, klavir

Miroslav Turijski je jedan od najpoznatijih jazz muzičara u Bugarskoj.

Od 1999. godine nastupa na nizu scena u Bugarskoj, Evropi i Severnoj Americi predstavljajući svoje projekte, aranžmane i autorsku muziku.

Takođe je poznat kao kompozitor i aranžer za savremene bendove.

Od 2010. godine je profesor je jazz klavira i improvizacije na Akademiji umetnosti u Plovdivu.

 

KRISTIAN ANTONIEV JELEV

Rođen 19. februara1989. u muzičkoj porodici, počeo je da svira klavir i uči solfeđo sa 6 godina. Zatim, sa 9 godina, učestvuje na koncertima u lokalnom Domu kulture. Posle toga, završivši osnovnu školu, seli se u Plovdiv da uči muziku u Srednjoj školi„Sveti Ćirilo i Metodije“, na smeru za klavir u klasi Diane Kaneve. Učestvuje na mnogim takmičenjima i osvaja nagrade na svakom od njih i kao solista i kao član ansambla.

Sa 16 godina, upoznaje se sa bubnjevima kao muzičkim instrumentom i počinje intenzivno da svira. Nastupa i kao bubnjar i kao pijanista.

Posle diplomiranja počinje da studira potpuno novu oblast na Akademiji za muziku, ples i likovne umetnosti na Fakultetu za pop and jazz muziku u klasi Miroslava Turijskog. Diplomirao je sa počastima, a zatim isti uspeh postiže i na master studijama iz bubnjeva u klasi Ivana Eneva.

Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji za muziku, ples i likovne umetnosti kod mentoraVeselina Koičevakoji je takođe doktor nauka u ovoj oblasti.

Početkom 2016. godinesnimio je jedan od studijskih albumanećaka Franka Sinatre, Toma Sinatre. Takođe je pozvan da nastupa sa projektom „The Teachers“, gde svira sa Cvetanom Nedialkovim (gitara); VeselinomKoičevim (gitara) i HristomMinčevim(bas gitara).

Ova formacija učestvuje na prestižnom muzičkom festivalu „Apolonia“na leto iste godine, i kasnije snima studijski album.

Takođe svira bubnjeve u Plovdivskom oktetu, čiji je muzički direktor Miroslav Turijiski.

U oktetu su vrsni muzičari kao što su: Martin Tašev na trubi, Venelin Georgiev na alt saksofonu, Dimitar Liolev na tenor saksofonu, Ivan Melin na trombonu, Nikolai Karageorgiev na gitari i Aleksander Lekov na bas gitari. Debitovali su na značajnom jazz festivalu„Plovdiv Jazz Fest“ 2015. godine.

Mešavina njegovih uzora i umešnostga stavlja u mnoge različite žanrove: alternativni rock, blues, funk, jazz i hip-hop, te zbog raznovrsnosti učestvuje u mnogim projektima, gde ima priliku da sarađuje sa nekim od najboljih savremenih umetnika i da sa njima nastupa.

Neka od imena su: Veselin Koičev, Cvetan Nedialkov, Vasil Pterov, Vladimir Karparov, Petar Salčev, Aleksander Lekov, Nikolaj Karageorgiev, Miroslav Turijski, Angel Dulgerov, Dimitar Liolev, Martin Tašev i drugi.

 

HRISTO MINČEV, bas gitara

Diplomirao na Akademiji za muziku, ples i likovnu umetnost u klasi Alexandera Lekovana bas gitari.

Učestvovao u mnogim blues, jazz i pop projektima sa nekim od najpopularnijih bugarskih muzičara: Blues Traffic, Villi Kavaldzhiev, trio MiroslavaTurijskog, bend Alexandera Lekovai Evelin Demirev, Jimmy`s band, Weselin Koichev, Tsvetan Nedialkov, Hot Club de Plovdiv, Petar Salchev, Vasil Petrov, Tom Sinatra, Accustic Jazz Trio i mnogi drugi.

Trenutno predaje bas gitaru i kontrabas na Plovdivskom univerzitetu„Paisii Hiliandarski“.