SREDA, 15. NOVEMBAR 2017.

Novosadsko pozorište – Újvidéki szinház

 

Máté Lachegyi, klavir

Péter Baksa, kontrabas

Balázs Krommer, bubnjevi

 

Koreni naše saradnje datiraju iz 2009. godinekada nam je ponuđen tromsečni angažman u jednom hotelu u Dubaiju. Upravo smo tada formirali naš zajednički standardni jezik, a pošto smo zaista uživali svirajući u triju, odlučili smo da ostanemo zajedno i nastavimo da širimo svoj repertoar. Od tada sviramo različite žanrove i muzičke stilove: još uvek nam je u centru pažnje swing, ali danas sviramo i autorsku muziku koja ima malo elektronike (naša kompozicija pod nazivom„Kurzwelle“), pop reinterpretcije (npr.„Man is a Shed“Nicka Draka) i eksperimentišemo sa velikanima jazz istorije. Takođe smo se približili „plemenskim“ korenima ove muzike te sviramo, na primer, neke kompozicije Ahmada Jamalaove vrste.

Redovno sviramo na festivalima i po klubovima u našem gradu i van njega.

 

MÁTÉ LACHEGYI, klavir

Rođen 1987. godine u Vacu, Mađarska. Otac mu je svirao blok flautu i bio je profesor – čuveni izvođač rane muzike. Ima dve sestre i obe su muzičarke. Počeo je da svira klavir sa 5 godina u muzičkoj školi u Vacu. Kasnije je naučio da svira klavijature i počeo da pohađa časove ovog instrumenta u Srednjoj muzičkoj školi„Bartók-Pikéthy“u Vacu. Počeo je da uči jazz kod pijaniste rođenog u Vacu Nata Nicholsa. Godine 2003,počinje da uči kod Károlya Bindera, koji mu postaje profesor na Muzičkoj akademiji „Franz Liszt“ 2005. godine, gde je i diplomirao 2009.Svoj prvi ansambl,„Aurora Borealis Quartet“, osnovao je još kao student.

Posle godina na muzičkoj akademiji, završio je Fakultet za istoriju umetnosti na Katoličkom univerzitetu „Péter Pázmány“, gde je 2016. godine stekao master diplomu. Tokom univerzitetskih dana, nije prestajao da svira: nastupao je često sa različitim ansambima: bio je član kvarteta poznate mađarske pevačice Ágnes Lakatos između 2009. i 2010. godine,zatim je sa pečujskim muzičarima Péterom Baksom i Balázsem Krommeromosnovao „Trio Afium“, sa kojim redovno nastupa. Takođe je osnovao duet klavijatura sa prijateljem i bivšim đakom Benczeom Molnárom, a svira i sa svojim ocem, Imreom Lachegyijem. Posvećen je i solo izvođenju na klaviru; njegov prvi CDDouble Standard(2009) je solo klavirski album, koji sadrži aranžmane njegovih omiljenih standarda.

Od 2012. počinje da predaje jazz klavir u svojoj bivšoj školi. Godine 2013. dobio je stipendiju za jazz izvođenje „Dezső Lakatos ‘Ablakos’“ Ministarstva za ljudske resurse, a 2014. godineje dobio Diplomu za zasluge u razvoju talenata od Opštine Vac.

Trenutno živi u Amsterdamu, gde studira na Konzervatorijumu u Amsterdamu na jazz master programu, a osnovao je i novi ansambl, „Trio Corona“.

 

PÉTER BAKSA, kontrabas

Studirao je na Pečujskom univerzitetu, Fakultet za umetnost, gde je stekao diplomu iz klasičnog kontrabasa 2007. godine. Tokom univerzitetskih dana uzimao je privatne časove jazz muzike od najboljih basista u Mađarskoj. 2012. i 2013. godinestudira električni bas na Jazz fakultetu Univerziteta „Kodolányi“.

Zaista mu je značajno da prenosi svoja znanja o muzici. Ima privatne učenike i organizuje radionice i jam sessione za Muzički program Pečujskog univerziteta, čiji je bivši student.

Danas je među najtraženijim muzičarima u jugozapadnom regionu Mađarske. Svira i svirao je bas u nekoliko jazz bendova među kojima su Trio Afium, Bence Alma Quartet, Poe Jass Project i Miniswing po jazz klubovima i na festivalima svuda po zemlji, a redovno dobija i session angažmane (snimanja CD-a, pozorišni nastupi i angažmani) sa drugim bendovima i muzičarima.

 

BALÁZS KROMMER, bubnjevi

Dolazeći iz porodice bogate profesionalnim muzičarima, a ipak bez formalnog obrazovanja od ranog detinjstva, prvi put je uzeo bubnjarske palice u ruke kada je imao 15 godina, a ozbiljno je počeo da se bavi ovim poslom u ranim dvadesetim godinama. Od tada, istražuje ovu predivnu umetnost na puno različitih načina i varijeteta. Prvi instinkti su ga odmah okrenuli prema jazz muzici, čiji je strastveni ljubitelj još uvek. Osnovao je svoj prvi jazz bend 2001. godine,a od tada je bio osnivač ili član nekoliko grupa različitih žanrova – pored jazza, zanima ga i rock, afro-kubanski stilovi i elektronika. Trenutne formacije u kojima nastupa jasno odslikavaju ovu paletu: sa Trijom Afium svira jazz uglavnom tradicionalnog stila; u grupi„Singas Project“ daje electronske/nu-jazz ritmove, dok je „Cosa Polska“njegov afro-latinobend iz Budimpešte.

Završivši filozofiju 2003. godinena Pečujskom univerzitetu, pohađao je i Konzervatorijum „Engressy Béni“u Budimpešti istovremeno uzimajući časove od brojnih jazz velikana koji žive u Mađarskoj – među kojima su Elemér Balázs, György Jeszenszky i András Mohay.