SUBOTA, 18. NOVEMBAR 2017.

Srpsko narodno pozorište, velika sala

Antonio Farao’, klavir

Martin Gjakonovski, kontrabas

Vladimir Kostadinović, bubnjevi

 

 

ANTONIO FARAO’

Antonio Faraò je pijanista neuobičajene veštine. Karijerom koja obuhvata tridesetogodišnji period, ostvario je svoj potencijal i dokazao se kao jedan od najcenjenijih jazz pijanista na internacionalnoj sceni. Sarađivao je ili uživo nastupao sa brojnim velikim jazz muzičarima: Joe Lovano, Jack Dejohnette, Bireli Lagrène, Al Jarreau, Wayne Shorter, Marcus Miller, Franco Ambrosetti, Daniel Humair, Gary Bartz, Lee Konitz, Steve Grossman, Christian Mc Bride, Chico Freeman, Miroslav Vitous, John Abercrombie, Richard Galliano, Toots Thielemans, Dave Liebman, Didier Lockwood, Benny Golson, Johnny Griffin, George Garzone, Cecil Mc Bee…

Aprila 2015. godine Antonio Faraò je pozvan da se pridruži „All Star Global“ koncertu UNESCO-a u Parizu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana jazza (International Jazz Day), zajedno sa umetnicima među kojima su bili Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dee Dee Bridgewater, Marcus Miller, Al Jarreau i mnogi drugi.

Od 2015. godine Antonio je umetnički direktor prestižnog jazz festivala „UnoJazz Sanremo“.

Na njegovom najnovijem albumu „Eklektik“, koji je nedavno izašao za izdavačku kuću „Warner Music“, mogu se čuti fantastični gosti kao što su Snoop Dogg, Marcus Miller, Robert Davi i mnogi drugi.

Herbie Hancock kaže:„Ne dešava mi se često da me album nekog muzičara tako iznenadi. Oduševio sam se kada sam prvi put čuo Antonija Faraoa na jednom od njegovih novijih CD-a.

Zapanjio sam se kako sam duboko u sebi osetio ovaj album. Bilo je tako mnogo topline, ubedljivosti i snage u njegovom sviranju. Odmah me je privukla njegova harmonijska koncepcija, veselost njegovih swing ritmova i swing osećaja i elegancija i genijalnost njegovih melodijskih improvizacijskih deonica. Antonio nije samo dobar, nego odličan pijanista.“ 

 

MARTIN GJAKONOVSKI


Rođen je u Skoplju, Makedonija, u porodici jazz muzičara. Otac mu je bio osnivač i dirigent Makedonskog radio jazz big benda, a majka jazz pevačica. Martin je počeo da svira klasični kontrabas sa 14 godina, ali uskoro se budi njegova velika ljubav prema jazz muzici te osniva svoj prvi bend, Trio Spato. Vrata internacionalne jazz scene su mu se otvorila u vidu radionce sa Coltrainovim basistom Reggijem Workmanom u Grožnjanu, Hrvatska (1990). Godine 1991. seli se u Keln, Nemačka, gde studira bas na Kelnskoj muzičkoj akademiji.

U godinama posle završetka studija postao je jedan od najtraženijih i najsvestranijih basista u Nemačkoj, koji svira sa muzičarima kao što su: Duško Gojković, Paul Shigihara, Ferenc Snetberger, David Friedman, Lee Konitz, Atilla Zoller, Don Friedman, Pete Yellin, Matt Wilson, Tony Lakatoš, Ingrid Jensen, Andy Middleton, Kenny Wheeler, Kenny Werner, Charlie Mariano, Greg Hopkins, Don Menza, itd.

 

VLADIMIR KOSTADINOVIĆ


Vladimir Kostadinović je nagrađivani bubnjar (Tuscia in Jazz 2008, takmičenje Jimmy Woode), kompozitor i aranžer. Započeo je svoje muzičko obrazovanje kao sedmogodišnjak, kada je počeo da uči klasičnu harmoniku. U jedanaestoj godini počinje da svira bubnjeve, kada je dobio svoj prvi komplet bubnjeva od brata Srđana. Vladimir zauzima visoko mesto među bubnjarima koji su dovoljno vešti i imaju dovoljno znanja da mogu da sviraju različite muzičke stilove, u bendovima drugih muzičara ili kao vođa benda. U avgustu 2009. pozvan je da nastupi sa majstorom klavijaturistom Tonijem Monacom. U to vreme Vladimir je osnovao i sopstveni kvartet, u kojem sviraju Jimmy Greene, Danny Grissett i Matt Brewer, koji svira njegove autorske kompozicije.

Imao je tu čast da deli binu sa muzičarima kao što su: Antonio Farao, Jimmy Greene, Gregory Porter, Vincent Herring, Johnny O’Neal, Tony Monaco, Danny Grissett, Vicente Archer, Matt Brewer, Benito Gonzales, Donald Smith, Kiyoshi Kitagawa, Tivon Scott Pennicott, Ben Flocks, Mansur Scott, Joel Holmes, Alegre Correa, Andy Middleton, Chris Jefferson, Rob Bargad, Jonathan Powell, Martin Djakonovski, Duško Gojković, Eddi Palermo, Flavio Boltro, Max Grosch, Stjepko Gut, Renato Chicco, Fritz Pauer…