ČETVRTAK, 16. NOVEMBAR 2017.

Srpsko narodno pozorište, velika sala

Dušan Jevtović, gitara

Asaf Sirkis, bubnjevi

Vasil Hadžimanov, klavijature

 

Nadahnuti par koji čine gitarista i pijanista,Dušan Jevtović i Vasil Hadžimanov, pokrenuti ubedljivim sviranjem Asafa Sirkisa za bubnjevima, doneo je zvuk koji aspekte najnapredijeg promišljanja progresivne muzike začinio prahom ushićenja post-jazza. Zamislite vajb izdavačke kuće ECM propušten kroz Radiohead koji svira u intimnom jazz klubu u ranim jutarnjim satima i steći ćete ideju kako to zvuči. Odluka da se radi bez basiste otvara nove dinamičke mogućnosti i omogućava glasovima gitare i klavijatura da plešu i prepliću se u teksturalnom baletu. Vasilov prelepi arpeggiato klavir služi kao fini kontrapunkt Dušanovom sviranju sirove teksture. Asaf se kreće između prefinjenosti Jona Christensena i pokretačke snage prekaljenog Billija Cobhama. Mini Moog bas daje čvrstu podlogu za Jevtovićevu poletnu akrobatiku i pojačava enegiju Sirkisovih groovova. Kao što je to slučaj sa najboljom instrumentalnom muzikom, ovde ima mnogo pažljivog slušanja, kreativnog sazvučja, i nadogradnje energije drugog izvođača, što za rezultat ima muziku koja je istovremeno samouverena, nadahnuta i originalna. Drugo internacionalno izdanje Dušana Jevtovića (njegovo treće) za njujoršku progresivnu jazz etiketu MoonJune može se pokazati kao revolucionoarno delo koje će zaintrigirati fanove gitarista kao što su John Abercrombie, John Frusciante, Terje Rypdal, David Torn, Nels Cline i Jimi Hendrix.

 

DUŠAN JEVTOVIĆ, gitara

Rođen je 5. aprila 1977. godine u Kragujevcu, a od 2003. godine živi u Barseloni. Svoje muzičko obrazovanje započeo je slušajući muziku na radiju – sve, od američkog džeza, preko britanskog hard roka do srpske tradicionalne narodne muzike.

Časove gitarei majstorske časove pohađao je kod sledećih muzičara: Mike Stern, Joe Lovano, John Scofield, Pat Metheny, Kurt Rosenwinkel, Jim Hal, Gary Willis, Horacio Fumero, Gabi Arrdebol, Jordi Bonell, Dave Mitchel, Francisco Paco Salas, Radomir Mihajlović Točak

Svirao je u Srbiji, Španiji, Francuskoj, Norveškoj, Izraelu i Bosni, a na turnejama u Španiji, Jordanu i Tunisu. Odličnu saradnju ostvario je sa bubnjarom Xavi’jem Reijom i sa pevačem Rafom Ponsom. Proputovao je svet na turneji sa Rimm Bannom, čuvenom arapskom pevačicom.

Ima dugo i bogato izvođačko, studijsko, pedagoško i pozorišno iskustvo, kao i iskustvo rada na mjuziklima.

Objavio je tri solo albuma: On The Edge (2009, L’Indi, Španija),Am I Walking Wrong? (MoonJune, 2013, Njujork)No Answer(MoonJune, 2017, Njujork). Izdavačka kuća MoonJune specijalizovana je za jazz i jazzrock muziku.

Sarađivao je sa mnogim renomiranim internacionalnim umetnicima i muzičarima, kao što su Xavi Reija, Tony Levin, Gary Husband, Asaf Sirkis, Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević, Bernat Hernandez, Markus Reuter, Rafa Pons, Rim Banna.

Dušan Jevtović je odličan gitarista koji ume da svira kao da šapuće, mangupski se smeška ali i ozbiljno prži. Zajedno sa izuzetnim bubnjarom Asafom Sirikisom i fenomenalnim klavijaturistom Vasilom Hadžimanovim, koji zna da izvodi čuda na Rhode i Moog klavijaturama, snimio je novi album za MoonJune, neobičnu etiketu koja u životu drži inteligentni jazz rock iz celog sveta.(Moorsmagazine, Holandija)

 

ASAF SIRKIS, bubnjevi

Rođen je 22. marta 1969. godine u Izraelu, od 1999. godine živi u Londonu. Poznat je po jedinstvenom stilu sviranja bubnjeva i perkusija, ali i komponovanja u jazzu, roku i world muzici. Jedan je od najtraženijih evropskih bubnjara, koji ima preko 200 nastupa godišnje. Bavi se i pedagoškim radom.

Snimao je i nastupao sa imenima kao što su Tim Garland, Jacob Collier, Larry Coryell, Gwilym Simcock, John Abercrombie, Jeff Berlin, Kenny Wheeler, Gary Husband, Gilad Atzmon, Andy Sheppard, Bob Sheppard, Mark Egan, John Etheridge, Mark Wingfield, Nicolas Meier, Dwiki Dharmawan, Dewa Budjana, Kamal Musallam, David Binney, Billy Sherwood, Carles Benavent, Nguyên Lê, Jimmy Haslip, Beledo, Mauro Pagani, Soft Machine Legacy i mnogi drugi.

Asaf Sirkis & The Inner Noise objavili su tri albuma, isto toliko i Asaf Sirkis Trio, a objavio je jos nekoliko autorskih albuma i mnoge sa raznim muzičarima iz Izraela, Londona i drugde. Album Shepherd’s Stories proglašen je za jedan od najboljih albuma u 2013. godini.na All About Jazz vebsajtu.

Poslednjih godina izučava konnakol, južnoindijsku umetnost izvođenja vokalne perkusije.

 

VASIL HADŽIMANOV, klavijature

Vasil Hadžimanov je srpski pijanista/klavijaturista nastanjen u Beogradu, i sin dvoje pevača pop ikona iz 60-ih i 70-ih, koji su još uvek aktivni: makedonske legende Zafira Hadžimanova i Senke Velentalić. Bivši student Muzičkog koledža „Berklee“, Vasil je snimao i nastupao sa imenima kao što su: Theodossi Spassov, Marko Đorđević, Dušan Jevtović, Toni Kitanovski, David Binney, Antonio Sanchez, Matt Garrison, Vlatko Stefanovski, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, David Gilmore.