PETAK, 17. NOVEMBAR 2017.

Srpsko narodno pozorište, velika sala

 

Kekko Fornarelli, klavir

Federico Pecoraro, bas gitara

Dario Congedo, bubnjevi

 

 

 

KEKKO FORNARELLI

Pijanista, kompozitor i producent, rođen je kao Francesco Fornarelli u Bariju 1978. godine.

Sa četiri objavljena albuma i više od 200 veoma uspešnih  koncerata u 35 zemalja u Evropi, Aziji i Australiji u proteklih pet godina, Kekko Fornarelli je trenutno lider jednog od najcenjenijih jazz bendova u svetu. Razvio je jedinstven stil koji karakteriše težnja za stvaranjem muzike koja se i posmatra, ne samo sluša. Na osoben i ličan način priča priče, izražava emocije i oslikava situacije. Njegova muzika predstavlja meku kombinaciju modernih severnoevropskih ideja i neoklasičnog lirizma, propuštenu kroz njegov topli i izrazito lični mediteranski senzibilitet podneblja sa kojeg dolazi.

Reč umetnika:

“Volim da me muzika ponese. Ja sam oruđe u njenim rukama, ali istovremeno mi muzika omogućava da izrazim svoj život autentičnim jezikom sačinjenim od ćelija, mišića, emocija, jezikom koji je sposoban da prevede i moje tišine. Moja radoznalost predstavlja neprekidno putovanje, koje me nosi izvan oblika, iznenađujući moj dah svaki put na drugačiji način, uvek vredno življenja i pričanja.”

Reči kritičara:

“Fornarellijeva muzika ima sveden, pa ipak privlačan stil koji se napaja iz njegovih klasičnih korena, sa uzorima od popa do trip-hopa i gospela.“ Alison Gunn, Financial Times

„Neverovatno lično i introspektivno izdanje koje, brilijantnošću Kekkovih harmonijskih stavova, odvodi čoveka na mesta koja mogu da vam dotaknu srce i zapale glavu, često istovremeno. Italija je pravi zlatni rudnik improvizovane muzike. Kekko Fornarelli je majstor, ali pre svega, on je ipak umetnik.“ Brent Black, criticaljazz.com

„Ne mogu da prestanem da slušam taj CD: mešavina romantične klasične muzike, modernog jazza i plesnih ritmova 21. veka, koji italijanski trio svira iz srca.“ Alison Bentley, London Jazz Blog

“Posle 10 minuta, postalo je jasno da ova otmena trojka ima da ispriča veoma raznolike priče […] Bilo je očigledno zašto ovaj čvrsti, promišljeni i organski uzbudljiv novi trio osvaja pohvale širom Evrope.“ John Fordham, The Guardian

 

FEDERICO PECORARO

Federico Pecoraro je rođen u Šlirenu (Švajcarska) 26. septembra 1994. godine, od italijanskih roditelja. Ubrzo pošto su se preselili u svoju postojbinu Leče, Italija (Apulija), kao petogodišnjak, Federico je počeo da svira bubnjeve. Sa 10 godina se prebacio na bas, koji je svirao sa muzičarima u regionu. Bio je samouk, ali se septembra 2015. godine. upisao na jazz odsek Konzervatorijuma „Koninklijk“, gde je još uvek student. Upravo je ovde upoznao Daniela Jonkersa i Damiena Denga.
Federico trenutno živi, radi i studira u Briselu. Član je belgijskih bendova Oyster Node, Glü i Soul T.
Od novembra 2016. godine član je trija Kekka Fornarellija, zajedno sa bubjarem Dariom Congedom. Trio je snimio album (ABATON) koji će izaći na jesen 2017. godine, za čim će uslediti turneja.
Od 2015. do 2017. godine je svirao bas i sa Carolinom Bubbico, kao zamena za Lucu Alemanna.
Federico nije aktivan samo kao član drugih muzulara bendova (??), nego ima i sopstvene projekte. Prvi je MYNAH, trio koji je 2013. pokrenuo sa italijanskim muzičarima, gitaristom Gabrielom di Francom i bubnjarem Antoniom De Donnom. Ovaj trio je u martu 2016. godine izdao svoj prvi album INTRO (koji je dostupan na portalima Spotify i Itunes), posle čega su usledile dve evropske turneje, na proleće i jesen 2016. godine. Trenutno rade na sledećem albumu i planiraju turneju.
U oktobru 2015. godine, sa gitaristom Gabrielom di Francom, belgijskim klavijaturistom Geronimom de Halleauxom i belgijskim bubnjarem Mathieuom Grillmom, pokrenuo je „groovy“ kvartet pod nazivom RUBIKS, koji posebnu pažnju poklanja savremenim dešavanjima u svetu muzike. Svirali su na nekoliko mesta u Belgiji kao što su Cellule133, Brussels Jazz Marathon, Volta Session, itd. RUBIKS planira da snimi svoj prvi album 2017. godine.
U novembru 2016, Andrea Rossetti, pijanista iz Lečea, predložio je Federicu da zajedno osnuju kvartet. Zatim su zajedno napisali i aranžirali sve melodije. Kvartet se zove SWITCH, a trenutno rade na svom prvom albumu zajedno sa bubnjarem Giuliom Roccom (ITA) i trubačem Marcom Puzzellom (ITA).
U januaru 2017. godine, sa svojim prijateljem, mađarskim gitaristom Gáborom Ladányijem, osnovao je tradicionalni jazz kvartet pod imenom SELCOUTH. Druga dva člana benda su bubnjar Józsi Baki (HU) i trubač Bence Táborszki (HU). Ova grupa je dve nedelje gostovala po Mađarskoj i Austriji.

 

DARIO CONGEDO

Osnovne studije završio je 2005. godine na Muzičkom konzervatorijumu „Tito Schipa‟ u Lečeu. Zatim je, 2009. godine, stekao diplomu mastera muzike cum laude sa specijalizacijom iz kamerne muzike, ostvarivši savršeni rezultat od 110/110. Studirao je bubnjeve sa: Maurizijom dei Lazzarettijem, Fabriziom Sferraomijem i Alessiom Ricciom. U Njujorku je studirao sa muzičarima kao što su: John Riley, Matt Wilson, Jonathan Blake, Jim Black, Ernesto Simpson i Vince Cherico. Jazz je izučavao i na Estonskoj akademiji za muziku i teatar 2009. godine.
Kao solista, dobio je brojne nagrade: pobedio je na međunarodnom takmičenju „Naco Memorial Percfest International Competition‟ 2008. godine; osvojio je drugo mesto u svojoj kategoriji na međunarodnom festivalu „Percussion Days International Festival‟ u Fermu 2006, a osvojio je i prvo mesto kao najbolji muzičar na sedmom nacionalnom takmičenju „New Generation Competition‟ u Kastelfidardu, aprila 2005. godine.

Svirao je i snimao sa umetnicima kao što su: Gianluca Petrella, Flavio Boltro, Rob Mazurek, Javer Girotto, Nguyen Le, Fabrizio Bosso, Marco Tamburini, Rosalia de Souza, Gegè Telesforo, Francesco Bearzatti, Nicola Conte, Lindsey Webster, Enrico Zanisi, Claudio Filippini, Tino Tracanna, Paolo Belli, Antonella Ruggiero, Renato D’Aiello, Rocco Zifarelli, Cheryl Porter, Arnaldo Vacca, Massimo Carrano, Gilson Silveira, Giovanni Imparato, Fabio Zeppetella, Nailah Porter, Jaques Mauger, Gaetano Partipilo, Arthur Miles, i sa bendom Canzoniere Grecanico Salentino.

Sarađivao je sa mnogim dirigentima, kao što su: Louis Bacalov, Beppe Vessicchio, Monsignor Marco Frisina, Fulvio Creux i sa Orchestrom della fondazione I.C.O Tito Schipa di Lecce.

Učestvovao je na brojnim festivalima u Italiji: Umbria Jazz Winter, Blue Note (Milano), Ravello Festival, Teano Jazz, Bari in Jazz; u Velikoj Britaniji: Ronnie Scott’s Main Show, Pizza Express Jazz Club Soho, Edimburgh jazz festival, Glasgow jazz festival; u Nemačkoj: Wolfsburgh festival, Aalen Jazz Festival; u Australiji: Melbourne Jazz festival, Sidney Jazz Festival; u Rusiji: Ufa jazz club, International Muzenergo Festival u Ukrajini: Odessa jazz festival, Jazz Bez, Vynnitsia Jazz festival, u Maleziji:  Penang jazz festival, Kotakinabalu jezz Fest i drugim mestima: Porgy & Bess (Vienna), JazzPote (Thionville), Sounds jazz club (Bruxelles), Brno Jazz Festival, Bansco Jazz Festival (Bugarska), Jamboree jazz club (Španija), Kolkata Jazz Festival ( INDIJA) i Jarasum International Jazz Festival (Južna Koreja).