GRADSKA PIVNICA, Njegoševa 6
14. novembar, 21 sat
Nemanja Mihailović, vokal
Voja Savkov, saksofon
Boris Hložan,gitara
Ervin Malina, kontrabas
Lav Kovač, bubnjevi
Aca Pejčić, klavijature

 

ČIČINI ČVORCI su sjedinjena proživljena iskustva svakog čvorka pojedinačno, koja se stvaraju kroz momentum kreacije u sadašnjem trenutku. Oni se upravo hvataju za taj momenat u sadašnjosti i puštaju da ih on odvede u bilo kojem pravcu, leteći zajedno, a opet bez sudaranja u jatu. Svaki čvorak zna da imitira do 12 različitih melodija drugih vrsta, kako ptica, tako i pasa, kosilica ili midi zvukova. Čvorci su socijalni, druže se, smeju, šište i pevaju, vole voćnjake, maslinjake, puževe i gliste. Ova skupina čvoraka je vođena najboljim učenjima meditacije, sreće i unutrašnjeg mira, pa i nemira, od Zapada pa sve do Dalekog istoka. Ništa zapadnije i ništa istočnije. Znaju zvuke jazza, rado komuniciraju njima, i sve što su ikada u svom životu čuli i videli, ne libe se da razmenjuju među sobom i, naravno, i da sa svima dele trenutak kreacije koji svako poseduje. Čvorci znaju da neko to zove i jazz-teatar, fusion, rock, experimental. Na svim jezicima, melodija i ljubav, humor i zabava u sadašnjosti, vode ih ka neobuzdanom zadovoljstvu.

 

NEMANJA MIHAILOVIĆ

Fagotista, vokal – rođen je u Kovinu. Srednju muzičku školu „Mokranjac” u Beogradu je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod istog profesora je i diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije. Osnivač je kamernog ansambla DAMS+, duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i duvačkog kvinteta „Majstori duvači“. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na mestu solo fagotiste, sa kojim nastupa i kao solista. Kao honorarni član, sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, a takođe i sa Vojvođanskim kamernim orkestrom i Beogradskom filharmonijom, sa kojima i danas sarađuje, kao i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom na mestu prvog fagota. Kao član festivalskih ansambala, učestvovao je na festivalima Bemus, Nomus i KotorArt. Održao je nekoliko resitala u zemlji. Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza (Izrael), Knuta Sanstevolda (Švedska), Gilberta Audina (Francuska), kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš (Nemačka), Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka (Slovenija) i francuskog duvačkog kvinteta „Le Concert impromptu“. Od 2011, tri godine je učestvovao u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj i kamernoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Nastupao je i na Telavi International Music festivalu u Gruziji, koji je pod patronatom čuvene Elise Virsaladze. Član je orkestra „Orfelin“ od 2008. godine, kao i potpuno Novog duvačkog kvinteta. Trenutno je na stalnoj poziciji kao solo fagotista orkestra opere u Srpskom narodnom pozorištu i Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Novom Sadu.

Na nagovor, i uz molbu da prestane da peva samo u kupatilu, 2012. počinje da se bavi pevanjem. Nastupa u jazz i alternativnim sastavima. Sarađuje sa različitim novosadskim muzičarima jazz i fusion scene na koncertima i klupskim sešnima u većim gradovima u Srbiji. Osniva Nemanja Mihailović kvintet koji kasnije postaje Jazz Kombinat. Dve godine je bio dirigent Big Benda Jazz omladine Vojvodine, u kojem je i vokalni solista. Od njegovih nastupa, izdvaja se veliki koncert u Studiju M u Novom Sadu, koji je trajno zabeležen u arhivi Radio televizije Vojvodine, kao i koncerti u Mikser House-u u Beogradu, koncerti u Zrenjaninu, Vršcu, Rumi Kulturnom centru Novog Sada. Godine 2016, sa Vojislavom Savkovim, Markom Čurčićem, Borisom Hložanom, i uz mnoge drugare muzičare, stvara bend “Čičini čvorci”.

 

ERVIN MALINA

Pohađao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu.

Njegova sposobnost za transformaciju i identifikovanje sa raznim muzičkim žanrovima omogućila mu je saradnju sa velikim brojem muzičkih sastava.

Jedan je od najaktivnijih kontrabasista u Novom Sadu, posebno na polju improvizovane i jazz muzike. Sarađuje sa Vojvođanskim simfoničarima i raznim kamernim orkestrima (Novosadski kamerni orkestar, Orfelin, Camerata Academica NS). Takođe je član raznih sastava sa kojima je ostvario mnoga CD izdanja i nastupe u zemlji i inostranstvu: Majamisty Trio, Earth Wheel Sky Band, Serboplov, Mezei Szilárd, OSSA Quartet, MAKUZ ansambl (Mađarska), Aleksandar Dujin Orkestra, Boris Kovač. Svirao je u SNP, Novosadskom pozorištu i drugim mestima. Aktivan je i u slovačkim, mađarskim i srpskim folklornim ansamblima. Sarađivao je sa koreografom Jožefom Nađem. Nastupao je na raznim festivalima u Srbiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Rumuniji, Ukrajini, Norveškoj i Japanu.

 

ACA PEJČIĆ

Multiinstrumentalista (klavir, kaval, saksofon, harmonika, tabla…), kompozitor, producent i aranžer, rodom iz Kruševca, stacioniran u Kragujevcu, široj muzičkoj publici poznat je od 2006. godine kada započinje svoj muzički put u Kragujevcu. Aktivan je član većeg broja bendova, sastava i raznih projekata kao na primer: Esoteric Oil Lamp, Thrill Seeking Polymers, Kochetov Kvintet, Čičini čvorci, Bliks, Caras, Ethnics, Wine in Rakia i drugi, a pored toga svirao je sa velikim brojem džez muzicara u Srbiji i okolini. Kompozicijom, aranžiranjem i produkcijom se bavi od 2003. godine i radio je muziku i dizajn zvuka za pozorište, film, televiziju i video igrice. Muzika koju stvara i izvodi je bazirana na improvizaciji, muzički jezik kojim se služi je jezik džeza, a na njega utiče muzika sveta (muzika Balkana, Afrike, Indije, Južne Amerike…). Poslednjih devet godina organizuje džez večeri ponedeljkom u Studentskom kulturnom centru Kragujevac i u Kulturnom centru UMMUS.

 

VOJISLAV SAVKOV

Vojislav Savkov, saksofonista, rođen je 12.01.1962. godine u Novom Sadu. Poznat je i priznat muzičar u domaćim jazz krugovima.

Svirao je gotovo sa svim jazz muzičarima iz Novog Sada, sa muzičarima iz Srbije, ali i drugih zemalja Evrope, uvek otvoren za saradnju i posvećen sticanju novih muzičkih saznanja. Voja Savkov je proputovao Istok i Južnu Ameriku kroz um i telo spiritualnog putnika. Svoja iskustva deli kroz reči, muziku i meditativno prisustvo svog postojanja.

 

LAV KOVAČ

Rođen je 1991. godine u Novom Sadu. Završio je osnovnu i srednju Muzičku školu “Isidor Bajić” za klasične udaraljke, no primarni instrument su mu bubnjevi, a u poslednje vreme klavir. Diplomirao je na jazz odseku Prins Claus konzervatorijuma u Groningenu u Holandiji, u klasi Stevea Altenberga. Ima aktivnu sviračku karijeru najpre u Zapadnoj Evropi i to u sastavima KUHN FU, Howling Owl, HAKOS trios i Boris Kovač New Ritual Group, od kojih je u nekima i autor muzike. Na lokalnoj sceni je najaktivniji sa bendom Dragon’s Fuel, sa kojima gaji ideju živog jazz benda koji redovno nastupa u istom klubu, svaki put sa drugačijim repertoarom.

Aktivan je i kompozitor, a zanima ga istraživačko polje i mogućnosti eklekticizma u muzici. Stilski razgranat a ipak nepripadajući nijednom utemeljenom pravcu, pristupa i instrumentu i muzičkom autorstvu na najintuitivniji i najinkluzivniji način, spajajući nespojivo u potrazi za svežinom muzičkog izraza.

Neka od imena sa kojima rado nastupa su: Stevan Kovacs Tickmayer, Vasil Hadžigrudev, Christian Kuhn, Enrique Oliver, Julian Sanchez, Boris Kovač, Michael Moore.

Neki od festivala na kojima je imao prilike da nastupi su: The Great Escape, Liverpool Sound City, Sounds of Music Groningen, Zomer Jazz Fiets Tour, Mittelfest, Fusion Festival, Positivus, Interzone, Novosadski jazz festval…

 

BORIS HLOŽAN

Gitarista Boris Hložan je jedan od istaknutih mlađih džez instrumentalista čije delovanje danas obogaćuje i nastavlja bogatu džezersku tradiciju novosadske muzičke scene. Boris Hložan je rođen u Novom Sadu, pohađao je Muzičku školu “Isidor Bajić” gde je učio klasičnu gitaru u

klasi profesora Zorana Krajišnika. Bavio se rok muzikom i regeom, (nastupao je sa bendovima “Lost propelleros” i “Josip a lisac”), ali je džez najvažnija oblast njegovog muzičkog delovanja.

Sam je učio osnove muziciranja na džez gitari, nakon toga se usavršavao na radionicama i majstorskim kursevima Vanje Kevrešana, Ratka Zajče, Petera Herbolchaimera, Džerija Bergoncija, Uvea Plata, Antala Pustaija i drugih. Nastupao je na festivalima u Nemačkoj,

Češkoj, Srbiji i u zemljama regiona. Jedan je od osnivača Džez omladine Vojvodine,

udruženja koje za cilj ima edukaciju mladih muzičara i popularizaciju džez muzike u Srbiji. Trenutno nastupa sa oktetom Ivana Svagera, Swingeraj jazz kombinatom i kao član Kvinteta Milene Jančurić.