Galerija I.T.D, Petrovaradinska tvrđava
11. novembar, 21 sat

 

Luka Ignjatović, saksofon
Lav Kovač, bubnjevi
Vasil Hadžigrudev, kontrabas

 

LUKA IGNJATOVIĆ

Rođen je u Beogradu 1986. godine. Pošto je završio osnovnu muzičku školu za klasičnu flautu, upisuje se na jazz odsek Muzičke škole “Stanković” u Beogradu. Tokom srednjoškolskih dana, često je angažovan kao drugi alt u Big bendu Radio Beograda.

Sa njima Luka nastupa na brojnim koncertima i učestvuje u studijskim snimanjima sa umetnicima kao što su Ack Van Royen, Peter Herbolzheimer, Duško Gojković i drugi.

Po završetku srednje škole Luku primaju na jazz odsek Konzervatorijuma u Amsterdamu gde, posle šest godina studija sa holandskim velikanima saksofona Ferdinandom Povelom i Jasperom Blomom, stiče master diplomu iz muzike.

Tokom i posle studija, Luka nastupa i snima sa svojim kvartetom i drugim bendovima kao što je “European Saxophone Ensemble” u skoro svim zemljama Evrope. Po povratku u svoj rodni grad, postao je profesor jazz saksofona na odseku za jazz i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

 

 

LAV KOVAČ

Rođen je 1991. godine u Novom Sadu. Završio je osnovnu i srednju Muzičku školu “Isidor Bajić” za klasične udaraljke, no primarni instrument su mu bubnjevi, a u poslednje vreme klavir. Diplomirao je na jazz odseku Prins Claus konzervatorijuma u Groningenu u Holandiji, u klasi Stevea Altenberga. Ima aktivnu sviračku karijeru najpre u Zapadnoj Evropi i to u sastavima KUHN FU, Howling Owl, HAKOS trios i Boris Kovač New Ritual Group, od kojih je u nekima i autor muzike. Na lokalnoj sceni je najaktivniji sa bendom Dragon’s Fuel, sa kojima gaji ideju živog jazz benda koji redovno nastupa u istom klubu, svaki put sa drugačijim repertoarom.

Aktivan je i kompozitor, a zanima ga istraživačko polje i mogućnosti eklekticizma u muzici. Stilski razgranat a ipak nepripadajući nijednom utemeljenom pravcu, pristupa i instrumentu i muzičkom autorstvu na najintuitivniji i najinkluzivniji način, spajajući nespojivo u potrazi za svežinom muzičkog izraza.

Neka od imena sa kojima rado nastupa su: Stevan Kovacs Tickmayer, Vasil Hadžigrudev, Christian Kuhn, Enrique Oliver, Julian Sanchez, Boris Kovač, Michael Moore.

Neki od festivala na kojima je imao prilike da nastupi su: The Great Escape, Liverpool Sound City, Sounds of Music Groningen, Zomer Jazz Fiets Tour, Mittelfest, Fusion Festival, Positivus, Interzone, Novosadski jazz festval…

 

 

VASIL HADŽIGRUDEV

Rođen je 1987. godine. S obzirom da dolazi iz tradicionalne bugarske porodice, Vasil dobro poznaje i poštuje svoje korene. Njegov deda je bio profesionalni plesač tradicionalne muzike, i on je celoj familiji preneo duboku svest o toj vrsti umetnosti.

Od nedavno je veoma zauzet i vredan basista na muzičkoj sceni u Sofiji, pre toga je proveo 3 godine u Malagi, predavajući muziku na španskoj rivijeri, gde je imao prilike da nastupa sa nekim od najboljih španskih muzičara današnjice. Diplomirao je 2004. godine na Prins Klaus Konzervatorijumu u Groningenu u Holandiji na odseku  “New York comes to Groningen”, a potom je kratko bio prisutan na Berlinskoj muzičkoj sceni.

Trenutno, Vasil piše i izvodi muziku sa nekoliko različitih sastava. U proleće 2017. godine, njegov projekat Hakos Trios izdao je album prvenac u okrilju izdavačke kuće Rizoma Records iz Španije. Jedan od citata AllAboutJazz recenzije ovog albuma je: “Ova grupa definitivno ima priče da ispriča i one se otkrivaju strpljivim slušanjem”.