Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”
Četvrtak, 9. novembar,  u 11,30
Voditelji radionice: Žarko Sebić i Renata Koler
Saradnici : Boris Hložan, gitara i Milan Jančurić, saksofon

 

Muzička radionica ZVUČNI SNOP deluje u okviru tima za asistivnu tehnologiju ŠOSO ,,Milan Petrović“ iz Novog Sada. Njen rad je baziran na upotrebi specijalnog muzičkog uređaja “Soundbeam” koji koristi senzorsku tehnologiju za stvaranje muzike. Radionica je namenjena osobama sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom. Osnovni cilj radionice je uključivanje ove populacije u kulturni život šire društvene zajednice i edukacija i rehabilitacija polaznika kroz aktivno učešće u procesu stvaranja i izvođenja muzike.

Sastavni deo radionice je soundbeam orkestar Dobri ljudi. Orkestar je uradio prateću muziku za kratki dokumentarni film ,,Kada bih mogla da biram…’’ koji je zapažen na filmskim  festivalima u zemlji i inostranstvu  i imao uspešne nastupe na raznim javnim manifestacijama i priredbama.

Voditelji radionice su Žarko Sebić i Renata Koler.

 

ŽARKO SEBIĆ

Žarko se muzikom bavi od svoje dvanaeste godine, najpre kao gitarista, a kasnije i kao kompozitor. Bio je član nekoliko rock sastava od kojih je najpoznatija grupa Revolveri (pobednici Zaječarske gitarijade 1991. godine), sa kojom je objavio dva albuma na kojima je bio autor tekstova i muzike za većinu pesama. Od 2000. godine se bavi muzikom za decu, kao producent i kompozitor. Učesnik je brojnih dečjih festivala: festival u Banja Luci, Pozorišni festival za decu u Subotici, Radost Evrope, Čarolija, Kids Fest, Zmajeve dečje igre, Fedraro i dr. Sa grupom Neustrašivi učitelji pobedio je 2006. godine na domaćem izboru za Dečju pesmu Evrovizije sa pesmom Učimo strane jezike, i predstavljao Srbiju, prvi put kao samostalnu državu, na Junior Eurovision Song Contestu 2006. održanom u Bukureštu, gde je grupa zauzela peto mesto u konkurenciji od petnaest izvođača iz cele Evrope, i ostavila odličan utisak u direktnom prenosu koji je videlo oko trideset miliona gledalaca.

Živi u Novom Sadu od 2010. godine. Od 2012. godine u ŠOSO “Milan Petrović” organizuje i vodi muzičku radionicu sa specijalnim muzičkim uređajima, koja je namenjena osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju.

 

RENATA KOLER

Renata je rođena u Novom Sadu 1976. godine. Diplomirala je u klasi profesora Radovana Jandrića na grafičkom smeru likovnog odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu. Godine 2004. postaje stipendista KulturKontakta države Austrije i završava internacionalnu Akademiju lepih umetnosti „Oskar Kokoschka“ u Salzburgu, na smeru tradicionalne i digitalne grafičke umetnosti, u klasi profesora Konrada Wintera.

Zaposlena je u ŠOSO „Bratstvo“ u Bečeju kao profesor likovne kulture. Voditelj je Soundbeam radionice od 2013. godine.