Muzička škola „Josip Slavenski“
Četvrtak, 9. novembar, 11 sati
Voditeljka: Petra Leona Matiša; Korepetitor: Vladimir Veljković, klavir

 

Cilj radionice je da polaznicima približi muzičku improvizaciju. Obrazovanjem u klasičnoj muzici se stiče specifično znanje, a radi se posebnim metodama. Pristup džez muzici se razlikuje u potpunosti, samim tim što, koristeći svoje znanje, većina odsviranog biva improvizovano u datom trenutku. Ovaj pristup želimo da približimo zainteresovanima, te da probudimo njihovu kreativnost. Uz kratko upoznavanje sa džezom i njegovim karakteristikama, akcenat će biti na praktičnom, a ne na teoretskom radu, radi što efikasnijeg shvatanja ovog specifičnog muzičkog žanra.
Radionicu će voditi Petra Leona Matiša, jazz pevačica, i Vladan Veljković, jazz pijanista.
Plan rada: kratak uvod u karakteristike stila, praktičan deo – ritmičke vežbe i učenje blues standard teme višeglasno uz improvizaciju. Radiće se ukupno 3h sa pauzom, predznanje nije potrebno. Pristup radionici imaju đaci osnovne Muzičke škole „Josip Slavenski“. Ponesite vodu i dobro raspoloženje.

 

PETRA LEONA MATIŠA

Rođena je u Subotici 21.10.1991. godine. Od malena su joj interesovanja bila svestrana.
Završila je Srednju muzičku školu na dva smera – violončelo i džez pevanje. Godine 2010. je upisala studije za violončelo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali, zahvaljujući spletu raznih okolnosti, odlučila je da napusti studije i da se posveti isključivo pevanju. Godine 2012, nakon uspešno položenog prijemnog ispita na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, postala je deo prve generacije u klasi docenta mr Vesne Petković, na odseku za džez i popularnu muziku. Osnovne akademske studije završila je 2016. godine, a godinu dana kasnije i master akademske studije.
Tokom studija, pohađala je radionice umetnika kao što su: Aaron Goldberg, Bojan Zulfikarpašić, Stjepko Gut, Michelle Hendricks, Anna Lauvergnac, Jelena Jovović, Sofija Knežević, a prisustvovala je i Letnjoj džez akademiji u Novom Sadu (2015. godine).
Pored klupskih svirki, nastupala je u okviru sledećih manifestacija: Beogradski jazz festival (2014), Pančevački jazz festival (2014), Nišville jazz festival (2012. i 2013), Međunarodni dan jazza u Domu mladine Beograda (2014), Jazzik festival u Subotici (2010. i 2011), ARLEMM art festival (2013), III Evropski studentski samit, itd. Sarađivala je sa Vojvođanskim omladinskim big bendom (2013) i sa Big bendom Ljubljanske akademije, što je rezultiralo mini turnejom, u Ljubljani i u pet gradova u Srbiji (2013). Učestvovala je u projektu EUtropia u organizaciji međunarodne mreže Roots&Routes – performans prezentovan u okviru Sziget Festivala (2012), i gostovala u raznim programima (RTS, RTV, Studio B, Pannon RTV…

Pored izvođačkog i organizacionog iskustva, poseduje i pedagoško. Nakon dugogodišnjeg horskog iskustva, na master studijama je uz prof. Vesnu Petković vodila džez hor u okviru stručne prakse. Ta saradnja i dalje živi.

Od 2011. godine honorarno radi u Radio Novom Sadu kao autor emisije Džez sat, a od 2017. godine angažovana je i u televizijskoj emisiji Bonton na Radio televiziji Vojvodine, u okviru koje se prikazuju i osvrti na džez festivale Srbije.

 

VLADAN VELJKOVIĆ

Vladan Veljković je džez pijanista koji je počeo da svira klavir kao šestogodišnjak. U Leskovcu je završio osnovnu i srednju Muzičku školu “Stanislav Binički”, a zatim je nastavio školovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za džez i popularnu muziku.
Nastupao je na džez festivalima širom Srbije, a to su: Beogradski jazz festival, Nišville jazz festival, Valjevski jazz festival, Međunarodni festival džeza JazzIbar u Kraljevu, Džezatronik u Vršcu, Musicology festival u Beogradu, itd. Svirao je sa velikim džez imenima: Duško Gojković, Gregory Hutchinson, Heinz von Hermann, Kyle Eastwood, Brad Lilly itd.
Od 2014. do 2015. godine bio je član Big Benda RTS, a stalan je član nekoliko beogradskih sastava: Matras, Golden Gate i Mambo Stars.
Na međunarodnom takmičenju “The Best Musical Mind” u organizaciji Multikultivatora u Beogradu, aprila 2016. godine osvojio je prvu i drugu nagradu u kategoriji najbolji džez sastav.