ČETVRTAK, 15.11.2018. od 20 časova
Srpsko narodno pozorište, velika sala

 

Julia Siedl, klavir

Štefan „Pišta“ Bartuš, kontrabas

Anđelko Stupar, bubnjevi

 

Autor fotografije: Marko Meštrović

O albumuGood News

Austrijska pijanistkinja Julia Siedl (Julija Zidl) i njen trio, na svom novom albumu „Good News“ (Minor Music), predstavljaju se kao bend koji je na izrazito dinamičan način pogodio ton raznovrsnog modernog džeza.

Nakon slušanja albuma „Good News“, u svakom slučaju se može reći sledeće: Julia Siedl svojim novim albumom konačno pruža dokaz da u svojoj zemlji spada u najinteresantnije i najbolje umetnike na belim i crnim dirkama. Naime, otvoren, nedogmatski i osvežavajuće razigrani način, na koji se pijanistkinja udubljuje u materiju džeza i pretvara ga u impresivnu muzičku formu, zaista predstavlja visoku umetnost modernog džeza.

Muzičarka koja potiče iz pokrajine Donja Austrija, a živi u Beču, neguje osećajan i topao zvuk, njena muzička estetika je elegantna, a ujedno i izrazito raznolika, jer obuhvata više stilova. Sa svojim kongenijalnim partnerima Štefanom Pištom Bartušem (kontrabas) i Anđelkom Stuparom (bubnjevi), pijanistkinja realizuje svoju potpunu individualnu interpretaciju džeza, interpretaciju u kojoj na rafiniran način melodije određuju ton, a fino strukturirane harmonije i improvizacije u službi muzike na veoma raznolik način određuju događaje.

Ovaj trio, daleko od bilo kakvog negovanja tradicije, slika blještave mnogoslojne muzičke slike živih boja, i u svojim komadima prolazi kroz najrazličitija emocionalna stanja, intenzitete i zvučna okruženja. Julia Siedl i muzičari koji sviraju s njom u jednom trenutku zvuče redukovano, mirno i skoro nečujno, u drugom se posvećuju intimnom i blagom karakteru zvuka, pre nego što u sledećem trenutku iz njih razigrano izbijaju južnoamerički ritmovi, impresivno impulsivno i sa poletom. Uz to, trio se ne boji eksperimentisanja i nečega što je ponekad komplikovano, a što čitavu priču dopunjuje sa nekoliko dodatnih, uzbudljivih faseta.

Takođe je lepo što, zapravo, u svakom tonu osećamo ogromnu radost i čistu strast, koju Julia Siedl trio oseća u zajedničkom sviranju. Ovaj trio pušta da iskra preskoči, svoju publiku vodi sa sobom i omogućuje joj – što je, zapravo, potpuno netipično za džez – da učestvuje u muzici.

Albumom „Good NewsJulia Siedl u svakom slučaju stavlja snažan muzičku akcenat, koji će sa sigurnošću obezbediti da se ova pijanistkinja konačno etablira u odabranom krugu austrijskog vrha džez muzike. I to na zaista snažan način.

Michael Ternai (Mica Austria)

 

JULIA SIEDL TRIO – „GOOD NEWS“

„…pravo otkriće u zbunjujućem svetu klavirskih trija… šarmantno i svetlucavo zadovoljstvo … Julia Siedl vlada čitavom tradicijom modernog jazz klavira…“

(Rondomagazin, Nemačka)

„…Na albumu „Good News“, ona demonstrira kako duboko, domišljato i izbalansirano može da zvuči jazz trio. Uz žensku eleganciju, ona kombinuje razborito i senzualno…“ (die Presse Schaufenster, Austrija)

„…impresivno izvedeno i umetnički uzbudljivo…“ (VOR Magazin, Austria)

„Julijine kompozicije su snažne, emotivne, duboke i prelepe… bend stvara jedinstveni, iznenađujuži i potpuno zadovoljavajući muzički doživljaj.“(Rob Bargad)

„…Julia Siedl stvara muziku u duhu našeg vremena, ona je muzičar od mnogo jezika, vezana za tradiciju, a usmerena na inovaciju.“ (MICA, Austria)

 

JULIA SIEDL, klavir

Autor fotografije: Marko Meštrović

Julia Siedl je pijanistkinja i kompozitorka iz Beča.

Posle dvanaestogodišnjeg klasičnog obrazovanja koje je započela sa 7 godina, otkrila je svoju ljubav prema jazz i improvizovanoj muzici. Studirala je jazz klavir na Univerzitetu u Beču, filmsku muziku u Londonu i provela neko vreme u Njujorku učeći od pijanista kao što su Marc Copland, Brazilac Cidinho Teixeira i drugi.

Od 2011. godine izdala je 3 CD-a sa autorskom muzikom, a njen najnoviji projekat je klavirski trio album „Good News“. Pored sopstvene muzike, član je raznih grupa u oblasti jazz i world muzike, sa kojima nastupa internacionalno. Ove saradnje sa renomiranim muzičarima iz Brazila, Zapadne Afrike, Argentine ili Sirije, otvorili su joj široke muzičke i kulturne horizonte.

 

ŠTEFAN „PIŠTA“ BARTUŠ, kontrabas

On je bez sumnje vrhunski slovački basista sa neverovatnom tehnikom, osećajem za vreme i senzibilitetom. (M. Kubačka)

Štefan Bartuš je jazz basista i kompozitor dobro znan i van okvira Slovačke. Rođen je u porodici muzičara. Studirao je na Konzervatorijumu „J. L. Bella“ u Banjskoj Bistrici, a kasnije je pohađao Akademiju za izvođačke umetnosti u Bratislavi. Tokom studija je postigao brojne uspehe na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Učestvovao je na nekoliko radionica klasične i jazz muzike. Bas kao solo instrument predstavio je na više javnih nastupa i recitala. Bartuš povremeno radi kao član žirija i komentator u Slovačkom klubu kontrabasista i na Takmičenjima mladih slovačkih jazz muzičara. Nastupao je sa ansamblima izvodeći razne žanrove, posebno klasičnu, etno, gospel muziku i world music…

U okviru višežanrovske scene, predstavio se na festivalima u SAD, Turskoj, Rusiji i većini zemalja Evropske unije. Od 2000. godine usredsredio se na jazz i sarađuje sa vrhunskim umetnicima kao što su Benny Golson, Rick Margitza, Antonio Faraò, Peter Erskine, Danny Grisset, Janusz Muniak, Andy Middleton, Jeff Gardner, Matuš Jakabčić, Juraj Bartoš, Harry Sokal, Fritz Pauer, Kornel Fekete Kovač, Gabor Winand, Karen Adwords, Piotr Baron, Howard Curtis, itd.

Godine 2012. izašao je njegov debi album Collectivity, koji je pozdravljen odličnim kritikama majstora Jerryja Bergonzija, Randyja Breckera i mnogih drugih.

 

ANĐELKO STUPAR, bubnjevi

Anđelko Stupar je rođen u Zrenjaninu, Srbija. Od 1996. do 2002. godine studirao je jazz bubnjeve na Univerzitetu za umetnost (Kunstuniversität) u Gracu kod Manfreda Josela i Alexa Deutscha kod koga je i magistrirao. Još dok je studirao na Univerzitetu, nastupao je sa raznim austrijskim, evropskim i drugim jazz muzičarima a to su Karl Ratzer, Harald Neuwirth, Fritz Pauer, Ed Neumeister, Sigi Feigl, Karl Heinz Miklin, Caudio Fasoli, Duško Gojković, Red Holloway, Mark Murphy, Sheila Jordan, Jay Clayton, Essa Pietila, Stefan Heckel, Renato Chicco, Stjepko Gut, Jure Pukl, Vanja Kevrešan, Andy Scherer, Daniel Noesig, Miles Grifith, Femi Temowo i drugi. Anđelko živi u Gracu.