SUBOTA, 17.11.2018. od 20 časova
Srpsko narodno pozorište, velika sala

Seamus Blake, saksofon

Tony Texier, klavir

Florent Nisse, kontrabas

Vladimir Kostadinović, bubnjevi

 

SEAMUS BLAKE, saksofon

Njujorški tenor saksofonista i kompozitor Seamus Blake je priznat kao jedan od najboljih predstavnika savremene jazz muzike. Njegova muzika je poznata po svojoj prefinjenosti, odvažnim improvizacijama i „čistom šepurenju“. John Scofield, koji je uzeo Seamusa za svoj „Quiet Band“, nazvao ga je „izuzetnim, totalnim saksofonistom.“ Dva najnovija izdanja Seamusa Blakea, Bellwether (Criss Cross Jazz 2009) i Live in Italy (Jazz Eyes 2009), donela su mu značajne pohvale kritike za majstorsko sviranje, odlične kompozitorske veštine i liderske sposobnosti. Magazin Downbeat ocenio je album Live in Italy sa 4,5 zvezdice. Opisan kao „album koji obara s nogu“, „jedan od elitnih albuma godine“ i „stimulativan kao kratki espreso“, nalazi se na mnogim listama najboljih albuma godine.

Seamus Blake je rođen u decembru 1970. godine u Engleskoj, a odrastao je u Vankuveru, Kanada. Kada je imao 21 godinu, dok je još bio student bostonskog prestižnog Koledža Berklee, pozvan je da snima sa legendarnim bubnjarem Victorom Lewisom. Posle diplomiranja se preselio u Njujork, gde je ubrzo stekao ime na njujoškoj jazz sceni. U februaru 2002, Seamus je zauzeo prvo mesto na Međunarodnom jazz saksofon takmičenju Thelonious Monk u Vašingonu. Kao pobednik, nastupio je sa Waynom Shorterom i Herbijem Hancockom.

Kao lider, Seamus je izdao šest albuma za Criss Cross Records, među kojima je i njegov debi iz 1993. godine, The Call. Među njima je i prvenac njegovog „Bloomdaddies“, „funky, alternativnog grunge“ jazz benda koji je koristio elektronske efekte. Kao lider je snimao i za Fresh Sound etiketu (Stranger Things Have Happened), a kao ko-lider za Mosh for Lovers (Bloomdaddies, ko-lider Chris Cheek), i Fear of Roaming (Sangha Quartet, ko-lider pijanista Kevin Hays). Među članovima njegovih bendova na ovim albumima su David Kikoski, Kurt Rosenwinkel, Larry Grenadier, Bill Stewart, još jedan dobitnik nagrade Thelonius Monk Lage Lund, Chris Cheek i Jorge Rossy (Brad Mehldau Trio).

Seamus sarađuje sa mnoštvom raznovrsnih umetnika. Kao dugogodišnji član Mingus bendova koji su bili nominovani za Grammy nagradu, može se čuti na šest njihovih albuma. I dalje svira i snima sa muzičarima Billom Stewartom, Kevinom Haysom, Davidom Kikoskim i Alexom Sipiaginom, a član je Victor Lewis Quinteta. Takođe je član grupe BANN, koju vodi bubnjar Adam Nussbaum. Njihov prvi album je izašao 2010. godine za etiketu Jazz Eyes. Seamus se često pojavljuje kao gostujući umetnik. Godine 2010, bio je počasni gost Međunarodnog simpozijuma saksofonista u Vašingonu, čiji domaćin je bio Bend mornarice SAD (US Navy Band). Seamus je bio član grupe Quiet Band Johna Scofielda i gostovao je i snimao sa Daveom Douglasom. Među brojnim drugim umetnicima sa kojima je sarađivao su: Eric Reed, Antonio Sanchez, Scott Kinsey, Tal Wilkenfeld, Jane Monheit, Kenny Barron, Sam Yahel, Michael Brecker, Randy Brecker, Wayne Krantz, Ingrid Jensen, Maria Schneider, Mark Turner, Brad Mehldau, Al Foster, Brian Blade, Jeremy Pelt, Jack DeJohnette.

Sezonu 2015/2016. Seamus je proveo na turneji sa bendom Migration Antonyja Sancheza i vodeći svoje projekte.

U januaru 2016, Seamus je za etiketu 5passion izdao svoj novi projekat pod nazivom Superconductor na kome se mogu čuti Scott Kinsey, Matt Clohesy, John Scofield, Nate Smith i Gonzalo Rubalcaba. Novi album je najavljen za 2019. godinu.

U februaru 2017. godine, Seamus Blake je gostovao u Francuskoj, Belgiji i Španiji, svirajući, na 11 koncerata, svoje autorske kompozicije sa ovim novim uzbudljivim kvartetom.Tamo su se mogli čuti neki od najboljih mladih muzičara Francuske: Tony Tixier na klaviru, Florent Nisse na basu i Gautier Garrigue na bubnjevima.

Pošto je turneja naišla na odličan prijem, Seamus je odlučio da ovaj projekat odvede korak dalje i snimi prvi album u novembru 2017. godine u Studiju de Meudon (Pariz). Album, pod nazivom Guardians of the Heart Machine izaći će širom sveta 3. marta 2019. godine.

Na albumu se nalazi melodična i ritmički energična mešavina evropskog i američkog jazz stila. Za koncert u Novom Sadu, pridružiće nam se veliki Lawrence Leathers sa kojim ćemo zaokružiti kvartet.

 

TONY TIXIER, klavir

Tony Tixier je francuski jazz pijanista rođen 1966. godine u Montreju, Francuska.. Upisao je klasični klavir na konzervatorijumu sa šesnaest godina. Svoj prvi nastup je imao sa sedam. Studirao je horsko pevanje, klasičnu harmoniju i kontrapunkt, orkestraciju i kompoziciju.

Godine 2012, pridružio se etiketi Space Time Record za koju je snimio album Dream Pursuit, sa svojim kvartetom u kojem su Justin Brown, Logan Richardson i Earl Burniss Travis. Jazz Magazine je album nazvao „otkrićem“.

Iste godine je svirao sa svojim bratom violinistom Scottom Tixierom kao predgrupa Herbieju Hancocku na Jazz En Tete Festivalu u Klermon-Feranu.

Godine 2013. osnovao je kamerni ansambl Moon Paradox za koji je komponovao končertino za klavir i gudački kvintet u sedam stavova, kao mešavinu klasične, jazz i savremene muzike. Pored toga, imao je mnogo koncerata u Francuskoj i u inostranstvu.

Godine 2014, Tony i Scott Tixier su započeli rad za umetnicu Janet Cardiff. Takođe su improvizovali i komponovali muziku za projekat koji je bio deo programa otvaranja novog prostora Fondacije Louis Vuitton u Parizu (arhitekta Frank Gehry).

Godine 2015, počeo je da svira u dvorani Radio City Music Hall kao pijanista za NBC TV šou America’s Got Talent.

Godine 2016, svirao je u emisiji The Tonight Show Starring Jimmy Fallon i nastupao u kampanji modne kuće Tommy Hilfiger sa top modelom Gigi Hadid.

Njegov najnoviji CD Life of Sensitive Creatures, sa Harishom Raghavanom na basu i Tommyjem Cranom za bubnjevima, uskoro će izaći za Whirlwind Records. U poslednje vreme gostuje/svira sa mnogim muzičarima, a neki od njih su Wallace Roney, Logan Richardson, Christian Scott i Jacques Schwarz Bart.

 

FLORENT NISSE, kontrabas

Rođen 1983. u Kolmaru (Francuska), Florent Nisse je počeo da uči kontrabas kao šestogodišnjak. Godine 2002. preselio se u Lion na studije tehnike. Nije prestao da uči muziku i tokom studija prirodnih nauka, tako da je 2007. godine stekao tri diplome: jednu iz mašinstva, jednu iz klasične muzike i jednu iz jazz muzike. Budući veoma aktivan na lionskoj jazz sceni toga vremena, Florent se odrekao nauke i odlučio da sledi muzičku karijeru. Naredne godine je primljen na Konzervatorijum u Parizu (CNSM), odsek za jazz, u klasi Riccarda Del Fraa. Diplomirao je 2011. godine.

Profesionalno, Florent Nisse je započeo svoju karijeru još u Lionu, pre nego što se preselio u Pariz 2008. godine. Tamo je ubrzo postao deo generacije jazz muzičara u usponu, te je imao priliku da nastupa kako sa zvezdama u usponu (David Enhco Quartet, Fred Borey Quintet, Flash Pig, Thomas Enhco Trio, Shauli Einav Quintet) tako i sa priznatijim bendovima i muzičarima (Yaron Herman Quartet, Didier Lockwood, Michel Portal, Stéphane Guillaume Quintet, Logan Richardson Quintet, Emile Parisien).

Godine 2012, Florent Nisse je započeo svoju karijeru i kao vođa benda, i sa Chrisom Cheekom snimio svoj prvi album Aux Mages, koji je izašao 2014.

 

VLADIMIR KOSTADINOVIĆ, bubnjevi

Foto: Dragan Tasić

Vladimir Kostadinović, nagrađivani bubnjar (Tuscia in Jazz 2008, takmičenje „Jimmy Woode”) vođa benda, kompozitor i aranžer, započeo je svoje muzičko obrazovanje sa pet godina kada je počeo da uči klasičnu harmoniku. Profesionalno je počeo da svira bubnjeve sa jedanaest. Bubnjevi su oduvek bili njegova prava ljubav koju je želeo da sledi, strastveno! Vladimir se visoko kotira među bubnjarima koji su dovoljno vešti i imaju dovoljno znanja da mogu da sviraju raličite muzičke stilove, kako u bendovima pod vođstvom drugih muzičara tako i sa svojim projektima. U avgustu 2009. godine, pozvan je da nastupi sa maestorm na klavijaturama Tonijem Monacom. U to vreme je osnovao i sopstveni kvartet u kojem su Jimmy Greene, Danny Grissett i Matt Brewer, a koji svira njegove autroske kompozicije.Godine 2009.ušao je sa svojim bendom u studio u Njujorku i snimio CD „COURSE OF EVENTS”. Nedugo potom pridružio se bendu Antonio Farao Trio, sa kojim trenutno svira i gostuje širom Evrope. Vladimir je snimio i svoj drugi album kao vođa benda„THE LEFT SIDE OF LIFE”gde se mogu čuti Seamus Blake, Joe Sanders i Marko Churnchetz uživo sa festival „Generations Jazz Festival“u Frauenfledu u Švajcarskoj, koji je izašao za ENJA Records 2016. godine. ​Pod svojim imenom je izdao dva CD-a koji su naišli na oduševjenje kritike širom sveta, između ostalog u uticajnim publikacijama Modern Drummer, Jazz Times, Jazzthing, Jazzpodium i na All about jazz vebportalu. U proteklih nekoliko godina, proveo je mnogo vremena svirajući i snimajući u Velikoj Jabuci sa mnogim velikim jazz muzičarima svetske scene.