PETAK, 16.11.2018. od 20 časova
Srpsko narodno pozorište, velika sala

Marco Pignataro, tenor i sopran saksofon

Anastassiya Petrova, klavir

Grzegorz Wlodarczyk, kontrabas

Tomer Sadot, bubnjevi

Tareq Rantisi, perkusije

 

MARCO PIGNATARO, tenor i sopran saksofon

Marco Pignataro je višetalentovani saksofonista, kompozitor i pedagog rođen u Bolonji, Italija. Zajedno sa Danilom Perezom, Marco trenutno vodi „Berklee Global Jazz Institute“ (BGJI), svetski vodeći jazz centar za muzičko stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu. Nastupao je sa umetnicima kao što su Eddie Gomez, Joanne Brackeen, Danilo Pérez, George Garzone, John Patitucci, Rufus Reid, Kenwood Dennard, Terri Lyne Carrington, Antonio Sanchez, Ben Street, Brian Lynch, Billy Drummond, Billy Hart, Victor Lewis, Clark Terry i Jon Faddis, između ostalih. Pignataro nastupa na međunarodnim turnejama sa nekoliko muzičkih grupa, među kojima su Marco Pignataro Almas Antiguas Quartet i Eddie Gomez Quintet, a može se naći i na hvaljenom novijem CD-u Per Sempre (BFM Records). Pignatarov CD, Sofia’s Heart, sa Pignatarovim kompozicijama i aranžmanima, takođe je producirao jazz legenda Eddie Gomez. Poslednji album Marca Pignatara, Almas Antiguas, koji je snimio za Zoho Records, pun je muzičkih zvezda: Eddie Gomez na basu, Alan Pasqua na klaviru, Adam Cruz na bubnjevima i George Garzone na tenor saksofonu. Muzika je evokativna i snažna, spoj modernog jazza sa primesama Mediterana, folk i latino uticajima i izrazito lirskim melodijama na celom CD-u. Pignataro je bio suosnivač i direktor Odseka za jazz i karipsku muziku i na čelu je Odseka za jazz saksofon Muzičkog konzervatorijuma Portorika. Bio je i član odbora Međunarodne asocijacije jazz pedagoga (International Association of Jazz Educators – IAJE), osnivač i predsednik odseka IAJE za Portoriko i profesor Međunarodnih letnjih jazz seminara Univerziteta Verakruza. Njegova kolumna, „Style & Influence“, redovno izlazi u tromesečnom časopisu Jazz Improv. Marco je umetnički direktor Jazz festivala Dominikanske republike i savetnik za obrazovanje humanitarne fondacije Fedujazz in DR, koja koristi muziku kao sredstvo za promene u društvu. Pignataro je izvođač proizvođača D’Addario Woodwinds i endorser za Applied Microphone Technology Wireless System, EGR Ligatures i za Mauriat i Lupifaro saksofone.

Na svom debi albumu Almas Antiquas (Stare duše), iz 2018. godine, bostonski saksofonista Marco Pignataro predstavlja svoj „all-star“ kvintet. Šest autorskih kompozicija i pet aranžmana pričaju „priču o ljubavi“, oslanjajući se njegove italijanske i portorikanske korene. Muzika je evokativna i snažna, spoj modernog jazza sa primesama Mediterana, folk i latino uticajima i izrazito lirskim melodijama na celom CD-u. Izuzetno kohezivan, umetnički recital, posvećen živopisnim melodijama i lirskoj lepoti, gde svi članovi u prvi plan stavljaju uzburkane emocije i romantični senzibilitet koji je u osnovi pesama.“ (Ted Panken)

 

ANASTASSIYA PETROVA, klavir

Anastassiya Petrova je jazz pijanistkinja i klavijaturistkinja iz Kazahstana. Svoje muzičko putovanje za klavirom započela je već kao četvorogodišnjakinja. Smatra sebe jazz izvođačem sa snažnom klasičnom osnovom, koji uključuje Hammond klavijature u svoje projekte. Po završetku osnovnih studija Međunarodnih odnosa u Kazahstanu 2015. godine, Anastassiya je dobila punu stipendiju na Muzičkom koledžu Berklee, i primljena je na program Berklee Global Jazz Instituta, gde su joj mentori renomirani muzičari John Patitucci, Danilo Perez, Joe Lovano, Terri Lyne Carrington, Ben Street i Adam Cruz. Njeni uzori su savremeni jazz pijanisti Chick Corea, Herbie Hancock i Brad Mehldau, jazz klavijaturisti Larry Goldings, Jack McDuff i Joey DeFrancesco, kao i narodni aranžmani i jazz kompozicije njenog rodnog Kazahstana.

Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima, u Italiji, Bugarskoj, Rusiji, Panami, Kostariki i SAD.

 

GRZEGORZ WLODARCZYK, kontrabas

Foto: Dave Green

Grzegorz Wlodarczyk je poljski jazz basista, kompozitor, vođa benda i producent. Rođen je 15. maja 1991. godine u Čenstohovi.

Diplomirao je na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, gde je studirao kod Wayna Darlinga i Mortena Ramsboela. Tokom jednogodišnjeg boravka u Parizu, učio je kod Riccarda del Fraa na Konzervatorijumu za muziku i ples (Conservatoire National Superieur de Musique et de Dance). Diplomirao je 2017. godine na akademiji Jazz Campus Basel, gde je studirao u klasi Larrija Grenadiera.

Wlodarczyk gaji veliku strast za različite vrste kako pisane tako i improvizovane muzike. Godine 2015, njegov debi album Confessions (Grzegorz Wlodarczyk Quintet) pozdravljen je pohvalama kritike. U maju 2017. godine njegov najnoviji trio projekat sa Jeffom Ballardom premijerno je nastupio u jazz klubu „Bird’s Eye“ u Bazelu. Njegova master teza pod nazivom „Understanding Uncertainty”, koja predstavlja eksperimentalno izvođenje poljskih tradicionalnih crkvenih melodija, primljena je sa oduševljenjem i čeka dalji razvoj.

Kao član benda i učesnik majstorskih časova, sarađivao je sa umetnicima kao što su Mark Turner, Jeff Ballard, Joachim Kuhn, Don Friedman, Lewis Nash, Jorge Rossy, Seamus Blake, Curtis Fuller, Miguel Zenon.

Trenutno nastavlja svoj profesionalni razvoj na prestižnom Berklee Global Jazz Institutu.

 

TOMER SADOT, bubnjevi

Foto: Dave Green

Tomer Sadot je dvadestdvogodišnji izraelsko-francuski bubnjar i kompozitor.

Marljiv i pedantan u razvoju i unapređenju svog perkusionističkog zanata, posvećuje mnogo vremena klaviru, komponujući izrazito ritmički izazovne kompozicije, koje su u suštini pod uticajem francuske klasične muzike koju je svirao kod kuće dok je odrastao, kao i muzike kojom je bio posebno inspirisan kasnije.

Tomer je počeo da uči jazz muziku u Srednjoj školi „Ironi Alef“ u Tel Avivu. Potom se upisao na poslediplomske studije jazz izvođenja, tokom kojih je kao stipendista pohađao zajednički program Centra za jazz studije – Izraelski konzervatorijum Tel Aviv sa institucijama „New School NY“ i Jerusalimskom akademijom za muziku i ples. Tokom studija u Izraelu, učestvovao je na brojnim lokalnim jazz festivalima među kojima su Jaffa Jazz Fest (izabran kao jedan od 3 najbolja studenta iz Izraela), Red Sea Jazz Festival (izabran putem takmičenja studentskih ansambala) i Tel Aviv Jazz Festival.

Tomer se nedavno preselio u Boston, gde je na poslediplomske studijama iz jazz izvođenja na Berklee Global Jazz Institutu.

 

TAREQ RANTISI, perkusije

Foto: Dave Green

Tareq Rantisi je svetski perkusionista, kompozitor i pedagog rođen 1984. godine u Jerusalimu. U početku samouk na arapskim perkusijama, stekao je diplomu kao izvođač na perkusijama Muzičkog koledža Berklee (2011), gde su ga studije podstakle na dubok dijalog sa jazz, afro-kubanskom, indijskom, zapadnoafričkom, brazilskom i drugim tradicijama koje i dalje transformišu njegov pristup muzici i izvođenju. Od studija na koledžu Berklee, Tareq je razvio širok dijapazon pedagoških aktivnosti, nudeći majstorske časove, radionice i privatne časove u saradnji sa institucijama kao što su Arabic Music Retreat, Brandeis University, The Center for Arabic Culture, NAFDA. Živi u Njujorku, a nastupa širom sveta.