Berklee Radionice – Marco Pignataro Workshops (Berklee Global Jazz Institute)

GLOBALNA PEDAGOGIJA DŽEZ IZVOĐENJA ZA NOVI MILENIJUM 

Na ovom seminaru će studenti muzike, profesori i profesionalni muzičari dobiti uvid u ideje, principe i prakse koji se tiču nastave u programima za učenje savremene muzike. Sa ciljem da se razvije dublje razumevanje psiholoških i obrazovnih principa muzičke nastave, polaznici će dobiti inspiraciju kroz stanovište da je muzička nastava katalizator ljudskog razvoja, dok će imati priliku da obogate svoje sopstvene pedagoške ideje i principe. Inspirativni pogled na obrazovanje Marca Pignatara dolazi iz njegovog dvadesetogodišnjeg iskustva u obrazovnom okruženju, koje obuhvata sve nivoe: od elementarnog do univerzitetskih master studija, kao i saradnja sa čuvenim pijanistom i kompozitorom Danilom Perezom na razvoju instituta „Berklee Global Jazz Institute“ (BGJI), jednim od vodećih svetskih džez programa za kreativne muzičare.

 

„Berklee Global Jazz ambasadori“: „Zero Gravity and Beyond (Nulta gravitacija i više od toga)

Vodi Marco Pignataro, generalni direktor i član nastavnog osoblja BGJI 

Radionica na temu improvizacije i kreativnosti, koja objašnjava i ilustruje filozofiju i osnovne ideje koje zastupa „Berklee Global Jazz Institute“. „Berklee Global Jazz Institute“ (BGJI) je izvođački program koji je osmišljen da neguje kreativnosti i muzičke veštine kroz razne muzičke discipline, sa pijanistom i kompozitorom Danilom Perezom u ulozi umetničkog direktora. BGJI pruža sveobuhvatno savremeno muzičko okruženje gde studenti dobijaju priliku da istražuju svoju kreativnost do najvišeg mogućeg stepena, unaprede snagu muzike kao sredstva za poboljšanje društva i povežu kreativno muzičko promišljanje sa prirodnom sredinom.

 

PROGRAM RADIONICA:

Marco Pignataro Jazz Workshop

14 – 16. novembar  2019.

Radionice će se održati u Kulturnom Centru Novog Sada, II sprat, Klub „Tribina mladih“

 

*Rok za prijavu je 12. novembar 2019.

 

ČETVRTAK, 14. novembar

18.00 -19.00    Sastanak sa polaznicima radionice, uvodno predavanje

 

PETAK, 15. novembar

10.00 -12.30        Jazz Workshop Ensemble Novi Sad

12.30 -14.00        Pauza

14.00 -15.00         Džez improvizacija

15.00 -16.00         Berklee Global Jazz Institute FORUM

 

SUBOTA, 16. novembar

10.00 -12.00        Jazz Workshop Ensemble Novi Sad

12.00 -13.30        Seminar o džez pedagogiji

13.30 -15.00        Pauza

15.00 -16.00        Saksofon – instrumentalna klinika

16.30                   Mini-koncert polaznika radionice

 

LINK ZA PRIJAVU JE OVDE

 

Za učešće na radionici se možete prijaviti i putem FORMULAR A.

Popunjen formular je potrebno da pošaljete na imejl adresu  music@kcns.org.rs
Za učešće na radionici se možete prijaviti i lično u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5, Novi Sad) radnim danima. Za više informacija pozovite 021/528 972

MARCO PIGNATARO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco Pignataro je višetalentovani saksofonista, kompozitor i pedagog rođen u Bolonji, Italija. Zajedno sa Danilom Perezom, Marco trenutno vodi „Berklee Global Jazz Institute“ (BGJI), svetski vodeći jazz centar za muzičko stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu. Nastupao je sa umetnicima kao što su Eddie Gomez, Joanne Brackeen, Danilo Pérez, George Garzone, John Patitucci, Rufus Reid, Kenwood Dennard, Terri Lyne Carrington, Antonio Sanchez, Ben Street, Brian Lynch, Billy Drummond, Billy Hart, Victor Lewis, Clark Terry i Jon Faddis, između ostalih. Pignataro nastupa na koncertima i na međunarodnim turnejama sa nekoliko muzičkih grupa, među kojima su Marco Pignataro Almas Antiguas Quartet i Eddie Gomez Quintet, koji se može čuti i na hvaljenom novijem CD-u Per Sempre (BFM Records). Pignatarov CD, Sofia’s Heart, sa Pignatarovim kompozicijama i aranžmanima, takođe je producirao jazz legenda Eddie Gomez. Poslednji album Marca Pignatara, Almas Antiguas, koji je snimio za Zoho Records, pun je muzičkih zvezda: Eddie Gomez na basu, Alan Pasqua na klaviru, Adam Cruz na bubnjevima i George Garzone na tenor saksofonu. Muzika je evokativna i snažna, spoj modernog jazza sa primesama Mediterana, folk i latino uticajima i izrazito lirskim melodijama na celom CD-u. Pignataro je bio suosnivač i direktor Odseka za jazz i karipsku muziku i na čelu je Odseka za jazz saksofon Muzičkog konzervatorijuma Portorika. Bio je i član odbora Međunarodne asocijacije jazz pedagoga (International Association of Jazz Educators – IAJE), osnivač i predsednik odseka IAJE za Portoriko i profesor Međunarodnih letnjih jazz seminara Univerziteta Verakruza. Njegova kolumna, „Style & Influence“, redovno izlazi u tromesečnom časopisu Jazz Improv. Marco je umetnički direktor Jazz festivala Dominikanske Republike i savetnik za obrazovanje humanitarne fondacije Fedujazz in DR, koja koristi muziku kao sredstvo za promene u društvu. Pignataro je izvođač proizvođača D’Addario Woodwinds i endorser za Applied Microphone Technology Wireless System, EGR Ligatures i za Mauriat i Lupifaro saksofone.

Na svom debi albumu za ZOHO Almas Antiquas (Stare duše), iz 2018. godine, bostonski saksofonista Marco Pignataro predstavlja svoj „all-star“ kvintet. Šest autorskih kompozicija i pet aranžmana pričaju „priču o ljubavi“, oslanjajući se njegove italijanske i portorikanske korene. Muzika je evokativna i snažna, spoj modernog jazza sa primesama Mediterana, folk i latino uticajima i izrazito lirskim melodijama na celom CD-u. Izuzetno kohezivan, umetnički recital, posvećen živopisnim melodijama i lirskoj lepoti, gde svi članovi u prvi plan stavljaju uzburkane emocije i romantični senzibilitet koji je u osnovi pesama.“ (Ted Panken)