House band

Četvrtak, 14 – subota, 16. novembar 2019.

SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala

 

KRISTIJAN MLAČAK, saksofon

Kristijan Mlačak je započeo svoju profesionalnu karijeru 2001. godine, kada je upisao studije saksofona na jazz odseku Muzičke akademije u Roterdamu. Tokom petogodišnjeg studiranja i boravka u Holandiji, bio je u prilici da nastupa sa mnogim internacionalnim jazz imenima (Tommy Smith, Toon Roos, Ilja Reinghoud, Bert Jorris, Toots Thielemans, Hans van Oosterhout, Ed Verhoeff…), što je ujedno obuhvatalo razne angažmane, od sviranja po jazz klubovima, preko studijskih projekata, do koncerata na prestižnom North Sea Jazz Festivalu.

Po završetku studija, ubrzo nakon konačnog povratka iz Holandije, postaje redovan član Big Banda RTS (od oktobra 2006). Upravo zahvaljujući tome, bio je u mogućnosti da sarađuje sa nekim od najistaknutijih jazz muzičara, kao što su: Duško Gojković, Stjepko Gut, Benny Golson, Ronnie Cuber, Steve Turre, Jesse Davis, Randy Brecker, Jon Faddis, Samuel Blaser, Simon Rigter, Dieter Limbourgh, Lee Konitz i mnogi drugi.

Kao aktivan učesnik domaće muzičke scene, ostvario je saradnju sa gotovo svim istaknutijim jazz muzičarima sa ovih prostora. Kristijan se pojavljuje i kao član mnogih bendova. Razni nastupi u klubovima, koncerti, festivali, snimanja i projekti, doprineli su sticanju iskustava koja se odnose na različite muzičke pravce, poput jazza, popa, latino muzike…, do eksperimentalnih i crossover pravaca.

 

ALEKSANDAR BAHUN, klavir

Aleksandar Bahun (kompozitor, aranžer, pijanista) rođen u Novom Sadu, poreklom iz stare Novosadske muzičke porodice. U Novom Sadu završava nižu i srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“ i potom se upisuje na studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Početkom 1990. osniva svoj prvi jazz ansambl pod nazivom AB Sextet sa kojim nastupa po klubovima i mnogim kulturnim manifestacijama tokom sledećih godina u Novom Sadu.

Sredinom 1996. sa Adamom Klemom osniva Stomp Quartet sa kojim nastupaju novembra 1997. god. na Jazz Time Fest u Novom Sadu kao najmlađi autorski sastav i kao domaćini samog Festivala.

Krajem 1998. osniva Alexandar Bahun trio, u sastavu Ištvan Mađarić, Robert Pongo i Aleksandar kao pijanista i autor, sa kojim učestvuje na par domaćih jazz festivala negujući ECM jazz, koji odudara od jazz forme devedesetih godina, jer je vrsta otvorene forme u kojoj je svaki eksperiment dozvoljen.

Iste godine postaje član Big benda RTV NS i Vojvođanskog omladinskog big benda jedan kratak vremenski period.

Početkom 2004. postaje član beogradskog latino jazz sastava Fiesta Latina sa kojim nastupa u državi i inostranstvu.

Sredinom 2004. Adam KlemIgor Molnar i Bahun osnivaju bend pod nazivom MOBADA koji svira isključivo autorsku muziku i sa kojim nastupa iste godine na Umbria Jazz Balkanic Windows festivaluNovosadskom jazz festivalu

Sredinom 2006. sa Vladimirom Samardzićem osniva autorski sastav pod nazivom Panonia Project, sa kojim prvi put nastupaju na filmskom festivalu Motovun 2006 (Hrvatska), pa potom na Umbria Jazz Balkanic Windows festivalu u avgustu 2006. i novembra iste godine na Novosadskom jazz festivalu, na kojem im se priključuje Marko Đorđević kao lead truba.

Sarađivao je sa Beogradskim almost big band orkestrom Jazz Connection koji je sastavljen od vodećih domaćih jazz solista, sa kojima jula 2007. nastupa na svečanom otvaranju Filmskog festivala Srbije sa Duškom GojkovićemDadom Topićem

Sredinom 2007. putuje u Dortmund kao jedan od predstavnika kulturne delegacije iz Novog Sada u okviru kulturne saradnje između dva grada (Novi Sad – Dortmund) gde sarađuje sa nemačkim jazz muzičarem, saksofonistom Uweom Plathom. Iste godine sa sastavom Panonia Project učestvuje na Jazz festivalima u Valjevu i Petrovcu (Crna Gora).

Novembra 2007. dobija poziv od strane maestra Bubiše Simića da nastupi kao specijalni gost sa Big Bendom RTS na Kolarčevom narodnom univerzitetu, u okviru koncerta „Omaž pijanisti”, koji je bio posvećen našem sjajnom pijanisti, aranžeru, kompozitoru – Bori Rokoviću, gde ostvaruje zapažen nastup.

Tokom leta 2008 radi muziku i aranžmane za predstavu KNKN PNKN u okviru novoformirane pozorišne trupe „Jorik”, a u režiji Žanka Tomića. Predstava je premijerno izvedena na Festivalu BELEF, a po mišljenu Stručnog saveta festivala proglašena je za najbolje umetničko ostvarenje te godine.

Novembra 2010. nastupa sa Panonnia Proejctom na Beogradskom jazz festivalu, u okviru promocije albuma The Bridgea u novosadskom Studiju „M“ u okviru Novosadskog jazz festivala, takođe promovišući album The Bridge, na kome se predstavlja kao kompozitor i aranžer.

Poslednjih par godina Aleksandar aktivno nastupa po zemlji i inostranstvu sa najeminentnijim domaćim jazz muzičarima (Dušan Novakov, Dušan Ivanišević, Vladimir Kostadinović, Slobodan Bata Božanic, Branko Marković, Milan Pavković, Ljubiša Paunić, Aleksandar Jaćimović, Vladimir Krnetić, Max Kočetov, Marko Đorđevic (NY), Uwe Plath, Jelena Kuljić, Panonia Project, NS Big Band…)

Početkom 2015. komponuje muziku za predstavu „Dan kada smo se sreli“, koja se nalazi na redovnom repertoaru SNP-a, i ostvaruje saradnju na mnogobrojnim projektima sa domaćim i stranim umetnicima iz svih sfera kulture i medija – radio, film, teatar, pozorišne trupe… i stalni je član Opere Srpskog narodnog pozorišta.

 

FEDOR RUŠKUC, kontrabas

Foto: Jisu Kim

Rođen je u Novom Sadu 1980. godine. Prvi kontakt sa muzikom imao je u šestoj godini života. Posle završene Niže muzičke škole u kojoj je svirao violinu, menja instrument i Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” završava na odseku za kontrabas, u klasi prof. Gorana Kerlete.

Posle Muzičke škole “Isidor Bajić” odlazi na studije, prvo u Grac (Austrija), kod prof. Waynea Darlinga, a posle u Keln, Nemačka (2002 ) kod prof. Dietera Manderscheida, gde je i diplomirao 2005.godine sa master diplomom.

Dobitnik je brojnih nagrada, što sa raznim ansamblima, što pojedinačnih nagrada, od kojih mu je najdraža ona koju je osvojio kao najbolji kontrabasista sa takmičenja „Jimmy Woody Award 2008

Nastupa širom Evrope i u Rusiji. Sa grupom „East Affair” 2010. godine učestvuje i u filmu WDR televizije „Global Lokal“.

Između ostalih sarađivao je sa Keithom Copelandom, Dennisom Rowlandom, Cristianom Jacobom, Antoniom Bennetom, Eliotom Masonv, Uwev Plathom… Stalni je član Ferenc und Magnus Mehl Quartet-a, Magnus Mehl Quintet-a i East West European Jazz Orchestra TWINS 2010. U proleće 2010. se vratio u Novi Sad gde živi i radi.

Kulturnom centru Novog Sada publiku je upoznao sa autorskim radom u izvođenju benda Fedorchestra. Snimio je dvadesetak CD izdanja u zemlji i inostranstvu.

 

DUŠAN IVANIŠEVIĆ, bubnjevi

Foto: Aleksandar Stojkov

Rođen 31. marta 1969. godine u Pančevu gde je i završio osnovnu školu. Nakon toga pohađa Srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu, u klasi prof. Miroslava Karlovića. Tada počinje i profesionalna karijera nastupima sa lokalnim jazz, rock grupama, kao i nastupi sa Filharmonijom mladih. Koncerte je u to vreme imao u Jugoslaviji, Belgiji i Švajcarskoj.

Kao najbolji đak pomenute škole posećuje jazz radionice sa vrhunskim jazz umetnicima u organizaciji Muzičke omladine Jugoslavije, a koji su se održavali u Grožnjanu u Istri.

Tada je imao koncerte sa poznatim domaćim i stranim jazz muzičarima, a to su: Stjepko Gut, Eduard Sađil, Bora Roković, Alex Deutsch, Renato Chicco

Jazz akademiju u Gracu upisuje 1989. i tamo nastavlja svoju profesionalnu karijeru.

Za vreme studija pohađa veliki broj seminara i kurseva sa poznatim jazz umetnicima: Dave Weckl, Jojo Meyer, Vinnie Colaiuta, Peter Erskine… Svira u to vreme su po celoj Evropi, kako sa svojom grupom, tako i kao gostujući muzičar. Godine 1992, u organizaciji časopisa „Sticks“ dobija 3. nagradu na takmičenju evropskih bubnjara – studenata.

Paralelno sa studijima počinje i rad na edukaciji mladih muzičara u Srbiji. Magistrirao je 1997. g. na Hochschule fur darstellende Kunst in Graz.

Od 2000. godine radi na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i postaje umetnički direktor Pančevackog jazz festivala. Pomenuti festival je od tada izrastao u najznačajniju kulturnu manifestaciju u Pančevu i predstavlja prestižnu manifestaciju u Srbiji.

Do sada je na pomenutom festivalu nastupilo oko 300 vrhunskih jazz muzičara iz celog sveta. Prepoznat od strane domaće javnosti i stručnih ljudi, biva angažovan kao muzičar, organizator, producent i konsultant za veliki broj koncerata i festivala, u zemlji i inostranstvu (Cross over the border u Beču, Jazz colors u Parizu, Dani srpske muzike u Trstu, Beogradski jazz festival, Novosadski jazz festival, Festival Herceg Novi, itd…)

Dobitnik je nagrade grada Pančeva za predstavljanje pančevačke kulture u inostranstvu.

Organizuje umetničke događaje u Srbiji u saradnji sa Ambasadama Austrije, Amerike, Francuske, Danske, Indonezije, Engleske…

Od 2003. godine radi kao profesor na Džez odseku Muzičke škole „Stanković“ u Beogradu.

Takođe je angažovan i kao gostujući profesor u srednjoj muzičkoj školi u Podgorici.

Aktivan je kao koncertni, klupski i studijski muzičar sa oko 40 snimljenih CD, video i TV izdanja. Oženjen je i ima sina Uroša.