Dortmund – Novi Sad – Rostov na Donu

Dirigenti

Uwe Plath (Nemačka) • Andrey Machnev (Rusija)

Specijalni gosti

Dian Pratiwi (Bali, Indonezija • Ondrej Stveracek (Češka) • Ryan Carniaux (SAD) • Adam Klemm (Srbija) • Fedor Ruškuc (Srbija) • Aram Rustamyants (Rusija) • Raphael Klemm (Nemačka)

Vokali

Norbert Gottschalk (GER)

Dian Pratiwi (Bali, Indonesia)

Katharina Möllerherm (GER), trombon • Ralf Böbel (GER), bas trombon • Raphael Klemm (GER), trombon; Dania Menges (GER), trombon • Jonathan Böbel (GER), trombon • Evgeny Ring (RU), alt saksofon • Anatholy Melik Barhkoudaryan (RU), bariton saksofon • Ondrej Stveracek (CZ), tenor saksofon • Artem Sargsyan (RU), tenor saksofon • Adam Klemm (Srbija), alt saksofon • Milena Jančurić (Srbija), flauta• Benny Brown (GER), truba • Ryan Carniaux (USA), truba • Aron Lamby (GER), trumpet • Zsolt Argyelan (Srbija), truba • Jan Kaiser (GER), truba • Aram Rustamyants (RU), klavir • Gregory Deratsuev (RU), bubnjevi • Vitali Perov (RU), el. bas • Vukašin Mišković (Srbija), gitara • Fedor Ruškuc (Srbija), kontrabas • Alvaro Severino (Chile), gitara

  Orkestar East-West European Jazz Orchestra je 2008. godine osnovalo udruženje East West Jazz Dortmund u saradnji sa Jazz akademijom Glen Buschmann iz Dortmunda i muzičkim institucijama partnerskih gradova Dortmunda, Rostova na Donu (Rusija) i Novog Sada (Srbija). Godine 2008. međunarodni žiri je imenovao orkestar za jedan od zvaničnih orkestara Evropske prestonice kulture Rura 2010. Ovaj ansambl se izdvaja pre svega zbog svog autentičnog načina interpretacije koji je na svetskom nivou. Ansambl obuhvata i muzičke forme koje ovde još nisu poznate, kombinujući evropski jazz i mejnstrim jazz sa istočno-evropskim muzičkim tradicijama istočne jazz muzike (ruska umetnost i balkanska narodna muzika). Ovaj projekat integriše kulture, živi evropsku misao i obraća se ljubopitljivoj, internacionalnoj omladini i profesionalnim jazz muzičarima iz različitih regiona svojim nesvakidašnjim stilovima svetske jazz muzike.

  Ansambl se, 2015, jednim delom sastoji od muzičara iz područija Rura i partnerskih gradova Dortmunda, Rostova-na-Donu (Rusija), Praga (Češka), a od 2010. i sa jazz scene Novog Sada i Beograda, uz podršku odabranih gostujućih solista i docenata iz svih krajeva sveta. Od 2008. godine Orkestar je nastupao u mnogim evropskim gradovima, svirao na Praškom jazz festivalu 2011-2015, na Međunarodnom jazz festivalu u Rostovu (RU), Pilzenu (CZ), u prestonici kulture Ruru 2010, prestonici kulture Istanbulu 2010, i mnogim drugim gradovima. Orkestar je nastupao sa muzičarima kao što su Dennis Rowland (Count Basie 77-84 , Grammy 79′, SAD), Jerry Bergonzi (SAD), Peter Weniger (GER), Gerard Presencer (GB), David Liebmann (SAD), Peter Beets (NL), Alex Sipiagin (RU-NYC), Boris Kozlov (RU-NYC), Dian Pratiwi (Bali, Indonesia), JD Walter (USA), Andrew Krasilnikov (RU) i mnogim drugim. Direktor projekta je Uwe Plath.

Uwe Plath

Co_K_Rade_110108_9810_  Uwe Plath (1964) je svirao sa muzičarima kao što su Mel Lewis, Dennis Rowland, Zbygniew Namyslovsky, Gregory Gaynair, Benny Bailey, Milan Svoboda, Peter Beets, Richie Beirach, Ondrej Stveracek, Dizzy Gillespie, Barry White, Matthias Bergmann, Günter Bollmann, Jiri Stivin, Dian Pratiwi, The Pall Mall Jazz Big Band/SAD, Rob Madna, Aram Rustamyants, Fedor Ruškuc, Adam Klemm, JDWalter, Boris Kozlov, David Liebmann i drugi. Drži majstorske časove jazz muzike na Jazz akademiji Glen Buschmann u Dortmundu od 1997. godine, i docent je za saksofon i jazz teoriju na konzervatorijumu Felix Mendelssohn Bartholdy u Lajpcigu. Godine 1984. osvojio je prvu nagradu za saksofon na takmičenju mladih jazz izvođača NRW/Nemačka. Posle završenih studija u Hilversumu, Holandija (1985-91), na Muzičkom koledžu Berklee u Bostnu/SAD (92) i u Roterdamu (93-96), počeo je da radi kao solista sa mnogim značajnim jazz muzičarima u Evropi i drugim zemljama. 1992. i 1993. godine bio je finalista i dobio je nagradu na „Evropskom jazz takmičenju/Brisel”. Godine2000. osniva GBJA Big Band Dortmund, ansambl za veoma talentovane mlade jazz muzičare u Nemačkoj. 2003. godine osniva međunarodni „International Big Band” Dortmund-Rostov-na-Donu, ansambl profesionalnih jazz muzičara iz Rusije, Nemačke i Srbije, koji nastupa i sa solistima iz Holandije, SAD, Češke, Indonezije i drugih zemalja. U ovom ansamblu su svoje uspešne karijere započeli mnogi veoma mladi jazz izvođači kao što su Pablo Held, Ryan Carniaux, Florian Menzel, Niklas Walter i Ondrej Stveracek. Godine 2006, International Big Band je – pod dirigentskom palicom Uwe Platha – bio na turneji sa Dennisom Rowlandom (dobitnik Grammy nagrade sa Count Basijem 1979. godine) i Ondrejom Stveracekom. Svirao je i sa Koncertnim big bendom Milana Svobode iz Praga, sa sopstvenim formacijama Uwe Plath/Gregory Gaynair Quintet u kojem nastupa i Dian Pratiwi, Uwe Plath/Matthias Bergmann Quintet i Uwe Plath Jazz Ensemble Dortmund u kojem nastupaju i Ondrej Stveracek/Češka i Ryan Carniaux/SAD. 2008. godine Uwe Platha je odabrala međunarodna komisija da vodi East West European Jazz Orchestra TWINS 2010/Ruhr 2010 – zvanični orkestar za manifestaciju RUHR 2010. Orkestar odlazi u Istanbul prestonicu kulture 2010 kao izaslanik nemačke vlade „kao glasnik nemačke i evropske kulture”. U periodu 2009-2015. orkestar nastupa sa muzičarima kao što su Jerry Bergonzi, Milan Svoboda, Dennis Rowland, Andrev Krasilnikov, Peter Weniger, Peter Beets, Boris Kozlov, JD Walter, David Liebmann, Alex Sipiagin, i mnogi drugi iz Nemačke i Evrope. 2013. godine Uwe Plath je zajedno sa Dian Pratiwi, vokalnom umetnicom sa Balija i „Glasom prestonice kulture 2010”, osnovao kvintet Uwe Plath-Dian Pratiwi Quintett koji nastupa u Aziji, gde se posebno izdvajaju dva nastupa 2013. i 2014. na Jazz festivalu Balija.

Andrey Machnev

2012-48

  Mačnev, Andrej Vladimirovič (6. 02. 1971. Krivoj Rog, Ukrajina) je saksofonista, pedagog, aranžer, vođa jazz orkestra i ansambala, jedan od organizatora dečje jazz edukacije u Rostovu na Donu, laureat međunarodnih jazz takmičenja i festivala. Od 1995. predaje u Jazz školi Kim Nazaretov. Postao je poznat solista rostovskih big bendova, jedan od lidera New-Centropezn Jazz Quartet benda i vođa jedinstvenog dečjeg jazz orkestra. Počeo je da uči da svira saksofon sa 9 godina (klasa A. R. Gebela). Od 1983, kao član jazz orkestra Alexandera Gebela, učestvovao je na jazz festivalima u Dnepropetrovsku (1983), Donjecku (1984), Tbilisiju (1985), Lenjingradu (1985) i Moskvi (1986). Od 1987. svira u jazz orkestru Kima Nazaretova. Godine 1990. diplomirao je na Odseku za varijete i jazz RCA, 1995 – na Fakultetu za Varijete i jazz akademije S. V. Rahmanjinov. Dok je bio student, dva puta je bio laureat Međunarodnog takmičenja za mlade jazz izvođače (1990, 1994, Rostov na Donu). Radio je 4 godine u ansamblu Don-band Viktora Budarina (1993. nastupio na jazz festivalima u Novosibirsku i Sankt Peterburgu); kao umetnik orkestra Pozorišta mladih (1993); kao profesor saksofona na Fakultetu za Varijete i jazz muziku Državnog konzervatorijuma S. V. Rahmanjinov (Akademija) (1995-1998). Kao član ansambla koji je 1998. uzeo ime New-Centropezn Jazz Quartet, učestvovao je na međunarodnim takmičenjima: Euro-Jazz-94 (Belgija) – 5. mesto i specijalna nagrada Najperspektivniji mladi bend, XIV Evropsko takmičenje mladih jazz bendova u Leverkuzenu (1995, Nemačka, 1. nagrada), XXII Međunarodno takmičenje u Geču (1998, Španija, Najbolji bend po mišljenju publike).

  Od 1995. radi u školi. 1997. je osnovao Dečji Big Bend koji sa uspehom nastupa na međunarodnim jazz festivalima u Ukrajini, Rusiji, Nemačkoj. Dečji big bend škole postao je istinsko iznenađenje na svečanim koncertima manifestacije Narodni umetnik Rusije I. Bril i A. Kroll, na kojem su podelili binu sa legendarnim orkestrom Olega Lundstrema. Napisao je 50 aranžmana za dečji big bend. Veoma je uspešan i kao kompozitor. Njegovi učenici redovno osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima u Rusiji (Sankt Peterburg, Rostov na Donu) i bliskom inostranstvu (Ukrajina), nastupaju na jazz festivalima u Nemačkoj, Škotskoj, Ukrajini, Rusiji. Među njima ima i dobitnika glavnih nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih jazz izvođača: Aleksey Nekrasov (2001), Evgeny Ring (2007). Njegovi učenici nastavljaju muzičko obrazovanje na konzervatorijumu S. V. Rahmanjinov RSC (Karen Sargsyan), SAD-u (Aleksey Nekrasov), Holandiji (Sergey Avanesov), Nemačkoj (saksofonisti Evgeny Ring, Artem Sargsyan, Eldar Tsalikov). Kao član ansambla New Centropezn Quartet, redovno se pojavljuje na međunarodnim jazz festivalima u bližem ili daljem inostranstvu. Kao perkusionista jazz orkestra Kim Nazaretova – gde je kvartet postao ritam sekcija od 2001.- učestvovao je u raznim međunarodnim projektima, među kojima je najznačajniji East West European Jazz Orchestra koji je nastao (2004) zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji dva grada pobratima Rostova na Donu i Dortmunda i koji je ujedinio muzičare iz Rusije, Nemačke, Češke, Indonezije, SAD-a, Francuske, Srbije i Holandije. Godine 2010 A. V. Machnev je postao laureat na Sveruskom takmičenju Najbolji profesor dečjih škola umetnosti u Rusiji.

Norbert Gottschalk

_04C2069 C Foto Axel Schulten  Norbert Gottschalk je jedan od najzanačajnijih jazz pevača u Evropi. Njegov debitanski CD iz 1988. godine dobio je međunarodnu jazz nagradu i obezbedio mu mesto među deset najboljih jazz i scat vokalnih izvođača u svetu, kako se može pročitati u londonskom Mark’s Press-u. Usledilo je 10 CD produkcija, među kojima je jedan solo CD sa gitarom i 4 duo CD-a sa čuvenim jazz gitaristom Frankom Haunschildom. Ovi CD-i su ovenčani pohvalama u stručnim publikacijama i naišli su na oduševljenje publike. Aktuelni CD Norberta Gottschalka „Stars“ predstavlja jedno od najpopularnijih izdanja vokalne jazz muzike prošle godine!

Norbert Gottschalk nastupa na koncertima sa raznim projektima koje on predvodi širom sveta i peva kao gost solista sa različitim grupama na evropskoj jazz sceni.

  Norbert Gottschalk od 1993. godine predaje jazz ansambl na Muzičkoj akademiji u Mastrihtu, Holandija. Pored toga već 10 godina predaje jazz vokal u Kelnu (Nemačka) i radi kao gostujući profesor u Lucernu (Švajcarska). Od 2001. godine Norbert Gottschalk radi na Međunarodnom muzičkom koledžu Freiburg (Nemačka) i Muzičkom koledžu Berklee u SAD.

Dian Pratiwi

file-page1 Rođena je u Džakarti gde je počela da peva u horu osnovne škole kao prvi vokal sa trinaest godina. Zaljubila se u jazz kada je prvi put čula numeru Misty Sare Vaughn. Ostale velike pevačice koje su joj bile uzori su Billie Holiday, Dinah Washington, Nancy Wilson, Randy Crawford, Betty Carter, Ernestine Anderson, Aretha Franklin i Chaka Khan. Godine 1979. započinje profesionalnu pevačku karijeru kada je upoznala dvojicu poznatih jazz gitarista iz Indonezije, Yopie Itema i Ireng Maulana, koji su otkrili njen talenat za pevanje, i sa njima nastupa u više jazz klubova i hotela u Džakarti. Seli se na rajsko ostrvo Bali 1983. godine, gde nastavlja da peva sa vokalnim muzičarima. Naredne godine osvaja nagradu na takmičenju Radio-televizije Bali. Njena međunarodna karijera počinje 1987. godine nastupom u Pertu, Australija, sa Dirk Plummer Big Bandom. Godine 1989, odlazi u Holandiju da studira jazz na Konzervatorijumu „Hilversum” gde uči od umetnika kao što su Edwin Rutten, Deborah Brown i Greetje Kaufeld. Osvaja nagradu „Golden Tulip Award” u Lajdenu. Tokom boravka u Holandiji nastupila je na festivalu „North Sea Jazz Festival” u Hagu sa Kvartetom Edwina Ruttena. Potom slede nastupi širom Holandije sa njenim bendovima „State of mind” i „Picture This” i drugim profesionalnim muzičarima kao što su Bernard Berkhout & The Swingmates, Bob Richter, Karel Boele, Martjin Van Iterson i Tony Eyck. Posle šest godina uspešnih nastupa u Holandiji odlučuje da je vreme da se vrati na Bali, svojoj porodici i lokalnim muzičarima. Sa bratom Yurijem Mahatmom, koji svira gitaru, prvo osniva bend pod nazivom Easy Money. Dalji muzički razvoj dovodi do osnivanja bendova Jiwa Band i Kayane Band koji sviraju jazz, latino jazz, R&B i funk na nekima od najznačajnijih mesta na Baliju. Godine 2002, nastavlja da razvija muzičku karijeru preselivši se u Dortmund, gde se priključila Big Bendu Glen Bushman Jazz Akadamie pod vođstvom Uwe Platha. Sa njima je gostovala na Old Gold jazz festivalu u Novom Sadu i u drugim specijalnim prilikama. Zatim se pridružuje profesionalnim jazz bendovima Darktown Swingtet i Woodhouse Jazz Band. Sa drugim od ova dva benda, nastupila je na jazz festivalu u Riminiju 2004. godine. Nastavlja saradnju sa poznatim muzičarima sa jazz scene kao što su Gilda Razani and Subvision, Peter Petrel & The Swinging Petrels, Engelbert Wrobels & The Swing Society, Klaus Osterloh, Reiner Oeding iz grupe Pils Pickers, i neki članovi WDR Big Banda kao što su John Marshall i John Goldsby, na više manifestacija i u raznim mestima širom Nemačke. Od 2007. godine nastupa sa East West European Jazz Orchester TWINS 2007-2015 – zvaničnim jazz orkestrom Rura prestonice kulture 2010, pod vođstvom Uwe Platha koji je ujedno i osnivač orkestra. Sa ovim orkestorm nastupala je i u Istanbulu prestonici kulture 2010. kao zvanični ambasador Rura 2010. i nemačke vlade (Auswärtiges Amt der BRD). Od 2013. godine nastupa i u Aziji sa Uwe Plath/Dian Pratiwi kvintetom The Bali Thing na nekoliko značajnih festivala – Bali Jazz Festival 2013/2014. Ovaj kvintet 2015. godine ima prvu evropsku turneju sa specijalnim gostom, čuvenim američkim trubačem Ryanom Carniauxom (Boston, SAD).

Ondrej Stveracek

stveracek-redutaOvo je snažan i intenzivan CD sa veoma modernim konotacijama. Volim Ondrejev zvuk i ono što leži iza zvuka. Njegova intonacija i nijanse su besprekorne. Bend zvuči kao pravi bend. Mora se poslušati.”

Jerry Bergonzi about album What´s Outside

 “Kada Ondrej Stveracek uzme u ruke svoj tenor saksofon, ljudi imaju tendenciju da stanu u koraku i uljuče se. Njegovo izuzetno muziciranje u stilu bebopa, pod snažnim uticajem Johna Coltranea i insprisano ovim muzičarem, postalo je neka vrsta senzacije koja zaustavlja nastup izazivanjem ovacija…“

PRAGUE POST

 „Ondrej je neverovatan saksofonista – jedan od najboljih na svetu po mom mišljenju – i preporučujem da ga poslušate ako ga ne znate. To veče kad sam ga upoznao, otišao sam na jam session, naivno misleći da ću ih sve oduvati s nogu (takve misli su me odavno napustile) da bih čuo Ondreja kako rastura „sheets of sound” poput Coltrana na “Black Pearls”!!!“

Osian Roberts (UK saksofonista)

 „Coltrane je ovde …“

Eric Ineke (danska bubnjarska legenda) o tome kako Štveraček svira.

 „Praški saksofonista Ondrej Stveracek i njegov prvoklasni kvartet predstavljaju pogonsku silu centralno-evropske jazz scene u razvoju, a sjajno izdanje The Form, je više nego dovoljno da potkrepi ovu tvrdnju. Mladi lav iz Češke, Stveracek, je inspirisan muzikom Johna Coltranea ali, iako privučen njegovim stilom, jasno se razlikuje svojim sopstvenim glasom. Ovaj album predstavlja smelu lekciju post-bop jazz muzike gde njegov muzički stil i pristup na numerama kao što je uzbudljiva visoko-oktanska prva numera koja nosi naziv albuma, pruža još dokaza o njegovom udaljavanju od Contraneovog uticaja.“

Edward Blanco, All About Jazz (Ondrej Stveracek Quartet: The Form, 2014)

 „Gromoglasni tenor saksofon Ondreja Štveračeka priziva sećanje na ‘novu generaciju’ muzičara kao što su Steve Grossman i Dave Liebman koji su svoj zvuk odnegovali na tragu snažnog talasa koji je za sobom ostavio John Coltrane kao legat. Nemoguće je ne čuti odjek te ikone kod ovog mladog češkog lava – celovit pristup instrumentu, zvuk sam po sebi sa presecima koji podvlače ideju koja se rađa – ali jasno je da je on na putu da razvije originalniji koncept sa numerom „What’s Outside”. U numeri „Out-Sight” i u Coltraneovoj „Africa” Štveraček zamalo istopi ono malo glazure koja je preostala na njegovom izbledelom saksofonu, naprežući pisak glasnom hitnjom, dok „Weaver of Dreams” otkriva njegovu nežniju stranu; za razliku od njegovog idola, uzdržava se od pripovedanja u stilu „ofucanog psa” zarad zažetih narativa u službi pesme.“

Tom Greenland (Njujorški novinar, 2011)

 „Češka zvezda hard-bop saksofona Ondrej Štveraček predstavlja zvezdu u usponu na češkoj jazz sceni već jednu deceniju, izlazi iz senke uticaja Conltrenaove tehnike „sheets of sound”u stil koji krivuda od dirljivo nežnog do strastveno zanesenog. Mora se videti...

Prague Post, March 2012

Svirao sa: Gene Jackson, Dave Liebman, Jerry Bergonzi, George Mraz, China Moses, Allen Vizutti, Paul Bollenback, Harry Sokal, Alex Sipiagin, Roberta Gambarini, New York Voices, Igor Buttman, Brian Charette, Uwe Plath, Piotr Wojtasik, Douglas Sides, Dennis Rowland, Ryan Carniaux, Kevin Mahagony, Kalman Olah, Joe Cohn, Benito Gonzales, Poogie Bell, Mel Canady, Philip Harper, Jorge Vistel, Kuba Stankiewicz, J.D. Allen, Peter Beets, Joris Teepe, Erik Ineke, Boris Kozlov, Kornel Fekete-Kovacs, Erik Doelman, Udo Van Boven, Rob Van Bavel, Eric Vaughn, Radovan Tariška, Oskar Rozsa, Osian Roberts, Tzumo Arpad Olah, Mark Aanderud, Ondrej Krajňák, Klaudius Kováč, Pavel Wlosok, Martin Valihora, Jonathan Crossley, David Dorůžka, Pablo Held, David Patrick, Deitra Farr, Eric Allen, Jaromír Honzák, Karel Růžička, Karel Růžička Jr., Matuš Jakabčic, Ida Kellarová, Iva Bittová, Yvonne Sanchez, Najponk, Jaromír Honzák, Laszlo Sule, Emil Viklický, Najponk, Juraj Griglák, Karel Gott, Dara Rollins i dr.

Rođen 3. novembra 1977. u Mostu, Čehoslovačka, Ondrej Stveracek je počeo da svira klarinet kada je imao 10 godina, a prebacio se na saksofon sa 15 i pridružio orkestru „Litvínov Big Band”, gde je nagrađen kao najbolji solista na Češkom državnom takmičenju big bendova 1995. godine.

Godine 1998. se seli u Prag da studira na Konzervatorijumu Jaroslav Ježek i počinje da svira u jazz klubovima Praga i sa vrhunskim jazz muzičarima Češke.

Godine 2003. je finalista prestižnog Međunarodnog jazz takmičenja „Hoeilaart” u Belgiji.

Od 2006. je član legendarnog Big benda Gustava Broma, Matuš Jakabčic CZ/SK Big Band, East-West European Jazz Orchestra.

Debi album „Ondřej Štveráček Quartet – What´s Outside” je nominovan za Najbolji jazz album 2010 a drugi albumThe Formje proglašen Jednim od tri najbolja jazz albuma 2013, od strane kritike.

Izuzetno daroviti tenor saksofonista Ondrej Štveraček uživa u slobodi jazz muzike sa sličnim ushićenjem kao i drugi češki muzičari u usponu. On je već godinama stalni član Big benda Gustava Broma, i sarađuje sa najistaknutijim mladim muzičarima kako iz Češke tako i iz Slovačke, kao i sa umetnicima iz inostranstva (Jerry Bergonzi, Dave Liebman, George Mraz, Joe Cohn). Pored svojih aktivnosti u bendovima drugih muzičara, prvenstveno se fokusira na sopstveni koncept izvođenja na saksofonu, bez sumnje inspirisan jazz tradicijom.

Coltraneov koncept „Sheets of Sound” prožima Štveračekovo fraziranje, a i ton mu podseća na ton njegovog idola. Coltrane i Štveraček imaju zajedničku i kontrolu instrumenta i nepogrešivost tehnike. Štveraček se nikada ne plaši tempa koji lomi vrat, čudne metrike ili kompleksne harmonije. Iako bi se teško našao bolji učitelj od Coltranea, Štveraček je u poslednje vreme počeo da se udaljava od svog uzora i traga za sopstvenim glasom na sopstvenu korist i na radost njegovih slušalaca. Već je izdao dva albuma sa svojim bendom i gostuje po najznačajnijim destinacijama Centralne Evrope. I njegov debi album What´s Outside i drugo izdanje The Form naišli su na pohvale kritike.

Nije ni čudo što je Ondrej Štveraček odabrao Genea Jacksona da pojača postavu i da omogući njegovom saksofonu da se lako uklopi u hemiju grupe“.

Jazzfest Brno 2015

Nastupao na:

Bohemia Jazz Fest – Češka, Warsaw Jazz Fest – Poljska, Ubud Village Jazz Festival – Bali, Indonezija, Novi Sad Jazz Fest – Srbija, Molde Jazz Festival – Norveška, Bansko Jazz Fest – Bugarska, Rostov-on-Don Jazz Fest – Rusija, Niš Jazz Fest – Srbija, Bratislava Jazz Days – Slovačka, Brno Jazz Fest – Češka, Prerov Czechoslovak Jazz Fest – Češka i mnogi drugi …

Projekti:

Ondřej Štveráček Trio/Quartet/Quintet, Tribute to John Coltrane Project, Gustav Brom Bigband, Matuš Jakabčic Big Band, Free Tenors with Harry Sokal, Štveráček / Charette / Šoltis Trio, Kaunis 5, Ben Schroeder Vintage Sextette, Erik Doelman Quintet, East-West European Jazz Orchestra, Petr Beneš Quartet i drugi…

Ryan Carniaux

Ryan_Carniaux_IMG_3077  Ryan Carniaux, truba, je rođen u Njujorku a studije je završio na muzičkom koledžu Berklee u Bostonu. Od 2003. godine Ryan živi u Evropi, svirajući jazz sa muzičarima kao što su Dennis Rowland, Tiger Okoshi, Doug Sides, Kirk Lightsey, Nicolas Simion, Uwe Plath, Mark Murphy, Daryl Hall, Eric Alexander, Randy Brecker, Ondrej Stveracek, Tim Hagans, Paul Lowens, Christian McBride, Brendan Carniaux, Sam Dühsler, Manfred Schoof, Gerd Dudek i Benny Golson.

Festivali: North Sea Jazz Festival, Corsica Jazz Fest, Jazz Fest Curacao, Jazz Days Bratislava, Jazz Fest Bucarest i mnogi drugi širom Evrope.

Turneje i gostovanja: Turneja za mlade perspektivne umetnike XXI veka u Kostariki, Rusija (International Big Band), SAD (Sweet Mamma Thunder), Češka (Ondrej Stveracek), Slovačka (Rado Tariska Sextet), Švajcarska (Samuel Dühsler Band, Holandija (Mike Roelofs Band), Rumunija (Nicolas Simion Ensemble), Poljska (Greg Gaynair) i mnoge druge… Ryan je veoma zauzet turnejama i snimanjima sa različitim projektima na međunarodnoj jazz sceni.

  Njujorčanin Ryan Carniaux je razvio novi i zanimljiv muzički glas. Završio je čuveni muzički koledž Berklee (2002) sa diplomom izvođača. Dok je bio na Berkleeju imao je priliku da studira kod velikih umetnika kao što su Tiger Okoshi, Greg Hopkins i Barry Ries, da navedemo samo nekoliko. Bio je veoma aktivan na muzičkoj sceni Bostona, svirajući kao frilenser sa mnogim bendovima i vodeći sopstvene projekte. Obišao je istočnu obalu sa funk/jazz bendom iz Bostona, vodio jazz sekstet na turneju u Kostariku, i bio član grupe Rainbow Band pod vođstvom Phila Wilsona.

Sada živi u Holandiji, gde studira na konzervatorijumu u Mastrihtu, i svira svoju autorsku muziku sa nekima od najboljih tamošnjih muzičara na oduševljenje publike.

(http://www.ryancarniaux.com/)

Adam Klemm

Adam Klemm  Adam Klemm je rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu na Odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, Austrija. Godine 2005. je dobio titulu magistra umetnosti – jazz saksofonista. Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju, Finska. Posle povratka iz Finske, nastupao sa legendom austrijske jazz scene gitaristom Karl Ratzerom i izdao CD sa sarajevskom jazz grupom Minority. Nastupao sa: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri i mnogim drugima

Vodi svoj sastav Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine.

Od 2008. godine je endorser P. Mauriat saksofona za jugositočnu Europu.

Od 2008. godine je zaposlen kao solista Big Band RTV Slovenija, pored toga predaje saksofon i jazz band u muzičkoj školi GCEW u Ljubljani.

Član je saveta Novosadskog jazz festivala.

  Kao član Big Banda RTV Slovenija, imao je čast da deli binu sa jazz velikanima, kao što su: Mike Stern, Ernie Watts, Joe Lovano, Ronnie Cuber, Patti Austin, Peter Erskine, Nicholas Payton, Kurt Elling

Svoj drugi CD Nostalgija (2015) objavljuje zajednički sa suprugom Sandrom Klemm za nezavisnu izdavačku kuću Celinka.

(www.adamklemm.net)

Fedor Ruškuc

Fedor-Ruskuc  Rođen u Novom Sadu, počinje sa časovima sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux i mnogi drugi. Osvajač je brojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima sa Ferenc i Magnus Mehl kvartetom kao i sa kvartetom East Affair čiji je i danas stalni član. 2008. na takmičenju „Jimmy Woode Award“ proglašen je za najboljeg basistu. Od 2010. živi i radi u Novom Sadu gde je jedno vreme vodio Big band jazz omladine Vojvodine. U Kulturnom centru Novog Sada publiku je upoznao sa autorskim radom u izvođenju benda Fedorchestra. Snimio je dvadesetak CD izdanja u zemlji i inostranstvu a pojavljuje se i u filmu o „World Music“ sceni Kelna u produkciji WDR-a „Global-Lokal“. Do sad je nastupao širom Evrope kao i u Rusiji i Indoneziji.

Raphael Klemm

rafael klem1  Raphael Klemm, trombonista, rođen je 1989. u Drezdenu (Nemačka). Studirao je trombon na Konzervatorijumu u Lajpcigu. Barseloni, Štokholmu i Esenu. Svirao je sa veoma značajnim umetnicima iz Evrope, SAD i Kine. Bio je član različitih big bendova (Bujazzo Germany / Peter Herbolzheimer and others). Takođe je svirao u ansamblima klasične kao i pop muzike. Svojim umećem je skrenuo pažnju na sebe i osvojio stipendije u Nemačkoj i u drugim zemljama. Bio je finalist sa Bujazzo Germany / Peter Herbolzheimer and others i nominovan je za Folkwang Jazz Award 2012 in Germany.