Ante Gelo, gitara • Vladimir Samardžić, bas gitara • Masej Kovačević, klavir • Dalibor Dado Marinković, bubnjevi

  CHEWBAKKA 4 je electric jazz kvartet osnovan decembra 2013. godine. Tačnije, 2010. godine svoje prvo „muzičko upoznavanje“, u subotičkom jazz klubu SAX imali su Maasej, Dado i Vlada. Nakon te izuzetne večeri, o kojoj se dugo pričalo u Subotici, bilo je jasno da ovaj trio ima nešto posebno. Trebalo je da prođu tri godine da im se u zagrebačkom klubu VIP priključi gitarista Ante Gelo – te večeri su se sve kockice složile i četvorica muzičara su odlučili da zajednički krenu na muzičko putovanje koje su nakon radnog naziva Apollo 4 nazvali konačno Chewbakka 4. Od tada, tokom rada na debi albumu, sastav je klupski svirao u Hrvatskoj i Srbiji, a svoj prvi zvanični koncertni nastup je imao na Makarska jazz festivalu 2015, odakle je ispraćen ovacijama.

Chewbakka 4
O albumu

  Umesto uobičajenog debitanskog predstavljanja autorskim materijalom, CHEWBAKKA 4 bend je odlučio da snimi album SMOOTH CRIMINALS na kom se nalaze neke od najpoznatijih numera koje su proslavile Michael Jackson-a. Deset numera je obrađeno i rearanžirano zajedničkim kreativnim radom, spontano u dva studijska termina od nekoliko dana bez mnogo priprema i prethodno pisanih aranžmana. Na albumu se kao gosti pojavljuju poznata hrvatska muzička imena, među kojima su pevačica Daria Hodnik, saksofonista Igor Geržina, perkusionista Hrvoje Rupčić i drugi… Album je u celosti sniman u studiju Ante Gela koji je zaslužan za audio mix i mastering kompletnog materijala.

Ante Gelo

Ante GeLO  Gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo diplomirao je jazz gitaru na Univerzitetu za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu. Godine 2001. upisao je magisterij na istom fakultetu, smjer kompozicija i aranžiranje.

Nastupao je na brojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Brazilu, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj, Sloveniji, Italiji, kao i u značajnim svjetskim dvoranama: L’Olympia (Paris), Royal Albert Hall (London), Wiener Konzerthaus (Wien) i Carnegie Hall (New York).

Surađivao je s mnogima poznatim hrvatskim jazz imenima od kojih su neki: Boško Petrović, Matija Dedić, Krunoslav Levačić, kao i sa inostranim jazz zvezdama: Antonio Sanchez, Jason Lindner, Daniele di Bonaventura, Lee Harper, Alberto Marsico, Sigi Feigl. Posebno se istakao kao gitarista i aranžer značajnim hrvatskim vokalnim solistima poput Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Gabi Novak, Tamara Obrovac, Frajle, Tereza Kesovija, Nina Badrić, Gibonni a poslednjih godina naročito Amira Medunjanin sa kojom intenzivno nastupa širom regiona i Evrope.

Također, surađivao je sa značajnim imenima svjetske vokalne scene: Gino Paoli, Luciano Pavarotti (2005. with Symphonic Orchestra) i London Gospel Choir.

Pisao je i aranžirao za brojne orkestre: Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Big Band HRT, HGM Orkestar, Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Dubrovački simfonijski orkestar, Orkestar HNK Zagreb, Orkestar HNK “Ivan Pl. Zajc” (Rijeka) itd.

Dobitnik je više Porina za najbolji aranžman, kompoziciju, produkciju itd., nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz skladbu, nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg mladog instrumentalistu, itd.

Djelovao je i kao jazz edukator na jazz radionici Grožnjan s Boškom Petrovićem iseminaru Jazzinty u Novom Mestu.

Maasej Kovačević

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Diplomirao je jazz klavir na “Kartner Landeskonservatorium”, Austrija.

Više puta je nominiran za najboljeg hrvatskog jazz pijanistu.

Smatra se jednim od najtalentovanijih hrvatskih jazz pijanista novije generacije.

Surađuje s jednim od najboljih i najpoznatijih hrvatskih izvođača – Zlatanom Stipišićem Gibonnijem u čijem ansamblu je stalni član. Kao član Gibonijevog pratećeg sastava, nastupao je u svim velikim koncertnim salama i halama na prostoru bivše SFRJ kao i na mnogobrojnim koncertima „pod vedrim nebom“. Također je stalni član sastava “Elvis Stanić Group” sa kojim je snimio više albuma i nastupao na mnogim jazz festivalima.

Svirao je s renomiranim jazz glazbenicima: Joe Zawinul, Vlatko Stefanovski, Maya Azucena, Gwen Hughes, Tom Richeson, Giovanni Toffoloni, Paolo Muscovi, London Gospel choir, Steve Stevens, Igor Gerzina, i mnogi drugi.

 Vladimir Samardžić

Vladimir Samard++i-ç  Bas gitarista, kompozitor i edukator. Rođen u Novom Sadu. Jedan je od najsvestranijih basista u Srbiji i na prostoru bivše SFRJ.

Samouk, sa 19 godina počinje da svira bas a već nakon 4 godine (1993.) dobija angažman u Plesnom orkestru Radio Novog Sada. Iste godine upoznaje Vasila Hadžimanova sa kojim ostvaruje dugogodišnju saradnju (do 2010) u okviru VHBenda (4 albuma za PGP RTS).

Član je legendarnog rok sastva SMAK pod vodjstvom R. M. Točka 1995-1997. (CD Bioskop Fox, 1995.) Kao stipendista 1999. diplomira sa „visokim počastima“ na Berklee College Of Music u Bostonu. Tokom studija dobija „Nagradu za posebne zasluge Katedre za bas gitaru“ (1997.) i BMG Jazz Award (1998.).

Sarađuje sa orkestrima Mambo Stars, Novosadski Big Band, Balkanopolis i Beogradska filharmonija. Nastupa i snima sa muzičkim umetnicima: R. M. Točak, Kornelije Kovač, Bisera Veletanlić, Teresa Kesovija, Brankica Vasić-Vasilisa, Aleksandra Radović, Dado Topić, Frajle ali i velikim brojem vrhunskih muzičara iz regiona i inostranstvua: Elvis Stanić, Nenad Gajin, Slobodan Trkulja, Dušan Jevtović, Amar Češljar, Ante Gelo, Marko Đorđević, Bodan Arsovski, Tony Kitanovski, Laki Akoš, Teodosi Spasov, David Rhodes, Luis Bonilla, Sami Amiris, Sean McGowan, Mark Milan, Maxim Zetel i drugi…

U periodu 2002-2010 član je pratećeg sastava kantautora Vlade Georgieva a od 2007. pa do danas, pevača Željka Samardžića.

Aktivan je kao privatni instruktor, predavač na muzičkim radionicama i studijski muzičar. Nastupao je na svim najvažnijim jazz festivalima u Srbiji, regionu kao i na velikom broju jazz i world music festivala u Evropi. Posebno se izdvaja nastup 2005. godine sa VHBand-om na World Expo sajmu u Nagoji (Japan).

Vođa je jazz kvinteta PANNONIA PROJECT (CD „The Bridge” 2010) za koji komponuje i aranžira muziku a član je i novosadskog „world music“ klavirskog trija MORAITIKA. Od 2013. godine muzički je urednik jazz programa Radio Novog Sada, RTV Vojvodine.

Dalibor Dado Marinković

Dalibor Dado Marinkovi-ç  Rođen u Doboju (BIH). Bubanj svira od svoje 5 godine.

Smatra se jednim od najaktivnijih i najuspešnijih bubnjara na prostoru bivše SFRJ.

Osim glazbene škole, gdje je svirao harmoniku i klavir, bubanj je učio svirati od oca Ivana. Usavršavao se kog Garry Chaffea, John Raileya i Marco Minnemanna.

Živio je i aktivno svirao u Beču, Stuttgartu, Salzburgu, Heidelbergu, te od 2001. godine u Zagrebu.

Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg bubnjara na području pop – rock i jazz glazbe (2004, 2005 i 2006).

2009. godine dobio je nagradu “Mega muzika” za izniman doprinos glazbi u sviranju bubnjeva.

Surađivao je s raznim vodećim imenima hrvatske glazbene industrije kao i velikim muzičkim umetnicima iz regiona: Gibonni, Oliver Dragojević, Parni Valjak, Zdravko Čolić, Dino Merlin, Tereza Kesovija, Toše Proeski, Vanna, Nina Badrić, Dino Merlin, Tony Cetinski, B. R. K., Voice Of Nature

Takodje, delio je binu sa svjetski poznatim glazbenicima: Tommy Emannuel, Saskia Laroo, Maya Azucena, Tony Levin, Manu Katche, Vlatko Stefanovski, Matija Dedić