U saradnji sa SMS Music centrom

Izložbu otvaraju:

dr Momčilo Bajac, bas gitarista i Programski direktor Projekta „Novi Sad 2021“ Bogomir Mijatović, muzički kritičar

U sklopu Novosadskog Jazz festivala, od 9. do 12. novembra, u holu Srpskog narodnog pozorišta održaće se prva prezentacija entuzijazma, kreacije, znanja, umetničke invencije i dobrog zanatstva u sklopu izložbe „Novosadski graditelji gitara“.

Prošla je cela dekada kako SMS Music doo – Kawai klaviri Srbija sarađuje sa desetak već izuzetnih majstora iz našeg grada. Znanje i umešnost po prvi put biće dostupni široj publici. Javnosti će biti predstavljene unikatne i izuzetno građene električne gitare, obeležje pop i rock muzike druge polovine XX veka sa snažnim uticajem na zvuk popularne, eksperimentalne, ali i tradicionalne muzike severno-američkog kontinenta sa početka XXI veka. Ideja koju u saradnji sa odličnim graditeljima instrumenata sprovodi SMS Music doo iz Novog Sada, članica Evropske asocijacije „The Music Alliance“ zastupljene u 26 zemalja a u saradnji sa „Boston guitar parts, je, da se produkcija unikatnih gitara potpomogne, intezivira i sklopi ugovor o izvozu sa jednom od velikih distributerskih kuća u Evropi. Cilj o proizvodnji gotovo dve stotine unikatnih gitara, vrhunskog kvaliteta i distibucije širom Evrope trudićemo se da dostignemo. Ovo bi trebalo da bude početak formiranja klastera „Graditelji muzičkih instrumenata“ za koji se zalažemo poslednjih godina. Novosadski Jazz festival je pravo mesto gde se ovakva ideja na najceloshodniji način može predstaviti, a gde je prisutnost ljubitelja muzike, muzičara i entuzijazma najsnažnije. (www.kawai-srbija.com www.bostonguitarparts.com)

Na izložbi novosadskih graditelja gitara biće izložene gitare visokog kvaliteta, posebnih, originalnih, dizajnerskih rešenja.

GORAN LAZIĆ, diplomirani inženjer hemije. Svirao je gitaru još od osnovne i srednje škole. Zaljubljenik je u Gibson i Marshall zvuk pa i legendarni Fender, te je niz godina pravio pojačala za bas i el. gitare. Kako ga je potraga za specifičnim zvukom vodila od originalnih instrumenata pomenutih firmi i njihovih prednosti i nedostataka, logičan sled događaja je bio da počne da traga za svojim unikatnim dizajnom. U saradnji sa majstorom iz Rumenke, Radovanom Jovičićem, već duži niz godina dizajnira svoje instrumente koje su unikatni po zvuku, karakteristikama i izgledu.

SRĐAN JANKOVIĆ, poznati novosadski blues i rock gitarista (kultni „Blues Hammer“ sastav), počeo je da se bavi servisiranjem gitara pre više od 15 godina. Sarađivao je sa mnogim poznatim graditeljima instrumenata iz Srbije, Švajcarske, Nemačke i Holandije. U poslednjih pet godina pojavljuje se kao graditelj gitara sa posebnim pristupom klasičnom stratovskom zvuku i modifikacijama koje je njegovo tridesetogodišnje iskustvo gitariste fokusiralo na unapređenju postojećih standarda. Poslednje dve godine radi sa firmom Yaroslavski iz Rusije, pa su sve njegove gitare zasnovane na vrhunskoj selekciji i obradi drveta uvezenog iz Rusije. Važan element je i korišćenje Boston gitarskih delova koje ugrađuje u svoje gitare.

VELJKO PETKOVIĆ, legendarni odbojkaš i reprezentativac, rođen u Kraljevu a već duži niz godina živi u Novom Sadu. Diplomirao na Fakultetu za sport i turizam – TIMS. Zaljubljenik je u muziku i zvuk gitare. Interesovanje za rad sa drvetom i muziku spojio je u hobi i još jednu profesiju – gradnju dobrih unikatnih električnih i bas gitara. Ima svoj servis za reparaciju gitara, „Veljko“, a sarađivao je sa Yaroslavski guitars i Srđanom Jankovićem u izradi mnogih svojih unikata. Voli da eksperimentiše u potrazi za svojim izrazom i zvukom. „Boston guitars parts“ je sastavni deo njegovih gitara.

RADOMIR RAŠA PETROVIĆ, poznati novosadski doktor za gitare. „R Custom Handmade guitars“. Za njega važi slogan: „ako je nešto nemoguće, Raša će da sredi“! Od mladosti se zanima za umetničku obradu drveta i sve što je zahtevno oko toga. Ta ljubav koja datira još od osamdesetih godina prošlog veka, dovela ga je do uspešnog servisera gitara i graditelja posebnog renomea. Svoju prvu gitaru napravio je 1989. godine i od tada ceo nebrojeni niz. Njegove gitare sviraju mnogi poznati muzičari. Voli moderan ali i klasičan zvuk uz vrhunski finiš instrumenta.

DANKO ZEBIĆ, serviser i majstor iz Bačke Topole. Ovim poslom se bavi poslednjih pet godina, a reklamirao se preko Interneta i u ličnom kontaktu sa muzičarima. Gitare radi isključivo od prirodno sušenog drveta izuzetnog kvaliteta, mahagoni, javor, jasen, orah, ružino drvo. Posebnu pažnju polaže na izgled samog drveta kao i celokupan finiš koji mora da bude originalan. Sarađujući sa mnogim muzičarima došao je do svog prepoznatljivog zvuka.

MILOŠ TOMIŠIĆ (www.tomisicguitars.com), rođen 1981. godine u Crvenki, elektroinženjer. Počeo je kao konstruktor gitarskih pedala i pojačala i serviser električnih i bas gitara, a od 2009. godine počinje da pravi svoje gitare, služeći se iskustvom stečenim u prethodnom radu, osluškujući ukus i potrebe muzičara. Instrumente koje je proizveo koriste muzičari iz poznatih bendova: S.A.R.S., Pertibrejkersi, Del Arno band… Recenzije njegovih gitara su na web portalu: www.notreble.com

VOJIN MARIĆMV gutars“, rođen 1980. godine u Srpskoj Crnji, živi u Bukovcu. Muzičar je od svoje petnaeste godine i aktivni član mnogih bendova Nostradamus i Bjelo Dugme Tribute Band (gitara i vokal). Otac mu je imao stolarsku radionicu, pa je podstaknut svojim interesovanjima i potragom za savršenom gitarom počeo da se bavi graditeljskim poslom. Njegove gitare odlikuje poseban dizajn i kolorit, finiš neuobičajan za današnje kompanijske standarde. Avangardno i unikatno u samoj srži!

RADOVAN JOVIČIĆ, rođen 1971. u Požarevcu. Živi i radi u Novom Sadu. Zavšio je elektrotehničku školu i zlatarski zanat kojim se bavi od 1992. do danas. Graditelj gitara postaje 2008. godine. Do današnjih dana napravio je na desetine veoma uspešnih i do detalja filigranski precizno izrađenih električnih i bas gitara, kao i električni kontrabas. Dugi niz godina sarađuje sa Goranom Lazićem.