Jasna Jovićević, saksofon, band leader, kompozitor aranžer

Bruna Matijević, flauta, Crna Gora • Maja Grujoška, bas gitara, Makedonija

Gabriella Benak, violina, Srbija • Aneta Sanev, glas, kompozicija Makedonija

Fanni Posa, horna, Srbija • Ivana Gavrilova, bubnjevi, Makedonija

Milica Svirac, violončelo, Srbija • Gabriela Koso, fagot, Srbija

Marija Šumarac, trombon, Srbija • Sandra Dropo Ramaji, alt saksofon, Srbija

Nevena Martinović, violina, Srbija• Elena Cadikovska, udaraljke, Makedonija

Gosti:

Toni Kitanovski, gitara, Makedonija Antoine Simoni, bas gitara, Francuska

Projekat New Spark Jazz Orchestra je finansira Balkan Arts and Culture Fund – BAC.

BAC je podržan od strane Vlade Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije (ECF)

dsc_2720

Women in Jazz” (Žene u jazzu) je inovativan umetnički program čiji je cilj da se pospeše jednake profesionalne prilike među polovima i ojača i poveća broj žena muzičara i kompozitora na regionalnoj muzičkoj sceni. Partneri projekta su: iz Srbije – NGO ARTRUST, iz Makedonije – Univerzitet „Goce Dolčev”, iz Crne Gore – Muzička škola u Tivtu, kao i stručnjaci iz Francuske i Italije, i oni čine snažnu, održivu platformu za među-sektorsko međunarodno umrežavanje na polju muzičke produkcije, edukacije i promocije otvaranjem novih profesionalnih i poslovnih mogućnosti za nezavisne umetnike.

Putem otvorenog konkursa, pozvano je 15 balkanskih muzičarki i kompozitorki u usponu da učestvuju u programu koji traje 15 meseci i one čine ansambl The New Spark Jazz Orchestra. Program obuhvata dve jednonedeljne muzičke rezidencije sa ansamblom i radionice za big bend, obrazovni onlajn veb portal i promociju novog metoda učenja jazza putem simpozijuma koje vodi Edukativni je sastavljen od renomiranih muzičkih stručnjaka iz regije (Jasna Jovićević, Srbija, Toni Kitanovski, Makedonija, Vasil Hadžimanov, Srbija i Antoine Simoni, Francuska). Uz novostečene profesionalne veštine i probe sa autorskim muzičkim materijalom, Orkestar će imati četiri regionalna koncerta u tri zemlje i izdati promotivni CD/DVD sa muzikom komponovanom od strane učesnika. Orkestar će učestvovati u otvorenim probama i predavanjima, džem sešnima sa lokalnim muzičarima i interaktivnim diskusijama, koje će promovisati i podržavati razvoj savremenog balkanskog kulturnog nasleđa.

Projekat su podržali Balkanski fond za umetnost i kulturu i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

JASNA JOVIĆEVIĆ

jasna-jovicevic

Rođena Subotičanka, diplomirala na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti, na smeru jazz saksofon i stekla magistarsku diplomu na York University u Torontu, iz muzičke kompozicije. Takođe se školovala u SAD, Brazilu i Austriji. Dobitnica je prestižnih nagrada za izvođenje i kompoziciju. Svirala je sa istaknutim muzičarima u Evropi i Kanadi. Provela nekoliko godina na studijskim putovanjima u New Yorku, Banfu, San Francisku, Španiji i Italiji. 2008. izdala svoj debi album „Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom, sa cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta, 2013 album „Zvuk ptica”, а 2015 „Travellers“ sa grupom Dharma, u Srbiji. Od 2008, kada se vratila u Srbiju, svira sa istaknutim umetnicima Srbije, i aktivan je član scene, kroz različite formacije. Momentalno radi u duo formaciji sa Gabrielom Koso, a vodi svoj kvintet i samostalni projekat „Flow Vertical”.

Bavi se prosvetnim radom, razvijajući metode neformlnog obrazovanja u ekologiji i muzici za decu, momentalno je profesor na Višoj strukovnoj školi u Subotici. Školujući se u Indiji, Sloveniji, Italiji i Srbiji kao instruktor joge, drži seminare i časove, a vodi joga centar „Iskra joga” u Subotici.

Autor je i vođa umetničko edukativnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz nevladinu organizaciju, Udruženje građana „Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti su „Mjuziklaža”, „Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, „12 Tona muzike”, „Zvuk ptica” i www.igraona.edu.rs .

Jasna je idejni pokretač i vođa projekta New Spark Jazz Orchestra.

TONI KITANOVSKI

toni-kitanovski

Toni Kitanovski je kompozitor i gitarista čije je prva ljubav jazz. Njegove aktivnosti nameđunarodnoj sceni odražavaju njegovu ljubopitljivost za raznovrsne muzičke stilove u raznim postavkama od big benda, simfonijske i filmske muzike, gypsy brass, afro-kubanske muzike i svega što ima veze sa Afrikom. Tonijev prvi mentor je bio Dragan Gjakonovski – Shpato. Nagrada „Robert Share Memorial Award” u formi stipendije omogućila mu je da diplomira na Muzičkom koledžu „Berklee” u Bostonu. Trenutno je šef odseka za jazz studije na UGD u Štipu.

ANTOINE SIMONI

antonio

Antoine Simoni je basista iz Normandije, čija raznovrsna interesovanja su dovela do saradnje sa grupama koje u stilskom smislu pokrivaju sve od rock/pop, progresivnog i eksperimentalnog jazza i afričke muzike. Svirao je sa imenima kao što su Balaké Sissoko, Andy Sheppard, Charlie Winston, Larry Coryell, Anthony Joseph, Mamani Keïta, Gilles Coronado, Olivier Py, Emmanuel Bex i pod dirigentima Denisom Badaultom i Markom Fosterom. Takođe, kao producent, realizovao je albume za umetnike kao što su Jeanne Balibar, Maestro, Bow Low i Le Petit Label. Njegova najnovija saradnja je sa kvartetom u kojem nastupa majstor afričkog balafona Lansine Kouyate (afrička turneja više od 21 zemlje).

Učesnice

 

ANETA SANEV

aneta-sanev

Kompnuje od drugog razreda i počela je da se bavi muzikom profesionalno sa 15 godina. Posle toga počela je da radi na brojnim projektima u Makedoniji kao kompozitor, aranžer, pisac tekstova i prateći vokal. Završila je jazz klavir na UGD u Štipu i sarađivala je na više od 100 naslova, bilo kao pevačica, tekstopisac, klavijaturista, aranžer ili prateći vokal. Redovno nastupa sa svojim trijom.

BRUNA MATIJEVIĆ

bruna-matijevic

Diplomirala i masterirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Od 2005. godine radi kao profesor flaute u Muzičkoj školi u Tivtu. Nastupa kao solista na flauti kao i u kamernim ansamblima (Flute Trio, Flute and Accordion)

FANNI POSA

fanni-possa

Svira od kad je imala 10 godina. Trenutno je na trećoj godini Srednje muzičke škole u Subotici, odsek za klasičnu muziku, ali je veoma zainteresovana za jazz muziku. Svira u lokalnim jazz bendovima i u školskom Big bendu.

GABRIELA KOSO

gabriela-koso

Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svirala je u mnogim klasičnim orkestrima i kamernim ansamblima. Gabriela radi kao nastavnik fagota u muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu.

GABRIELLA BENAK

gabriella-benak

Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Tri godine za redom izabrana je za koncert majstora kamernog orkestra i vođa drugih violina u simfonijskom orkestru na Festivalu za mlade umetnike u Bajrojtu, Nemačka. Interesuje je etno, jazz, rock, country i electro-pop muzika.

IVANA GAVRILOVA

ivana-gavrilova

Studira na Jazz odseku UGD Štip. Svira u školskom bendu, voli muziku, knjige, a u slobodno vreme voli da razmišlja o životu.

MAJA GRUJOSKA

maja-grujoska

Živi i radi u Skoplju. Počela je da svira kao dete, a diplomirala iz muzičke teorije na Akademiji za klasičnu muziku u Skoplju. Sada peva i svira bas gitaru u svom bendu, sa desetogodišnjim iskustvom u profesionalnom izvođenju i nastavi.

MARIJA ŠUMARAC

marija-sumarac

Studira snimanje i dizajn zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Svira trombon, izrađuje nakit i voli da čita knjige.

NEVENA MARTINOVIĆ

nevena-martinovic

Studira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svira violinu već 14 godina, i nastupala je na brojnim koncertima i takmičenjima širom Srbije. Takođe je svirala u orkestrima i raznim kamernim ansamblima.

SANDRA DROPO RAMAJI

sandra-dropo

Na master studijama klasičnog saksofona na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Tokom karijere je osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i takmičenjima. Vodi sekciju saksofona u Vojvođanskom omladinskom big bendu, svira u raznim kamernim ansamblima i predaje saksofon u muzičkoj školi „Isidor Bajić”.

ELENA CASIKOVSKA

elena-cadikovska

Radi u vojnom orkestru kao perkusionista. Takođe i peva u profesionalnom horu „St. Zlata Meglenska”, svira perkusije sa svojim bendom i nastupa kao solista na vibrafonu.

MILICA SVIRAC

Rođena je 1985. godine u Pančevu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. I. Kalmana, 2008. godine. Tokom školovanja bila je dobitnica brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih violončelista (K. Janković, S. Apolin, T. Štosik, DŽ. Krouč). Od humanitarnog fonda „Agora“ donirana su joj sredstva (10.000 USD) za kupovinu novog instrumenta, 2009. godine. Zaposlena je u Orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta, honorarno sarađuje sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Članica je festivalskog orkestra „KotorArt“. Pored orkestarskog sviranja bavi se i kamernom muzikom, posebno od 2008. do 2013. godine, sa klavirskim triom „Noster Modus“, sa violinistkinjom M. Kojadinović i pijanistkinjom M. Rajnović Babović. Povremeno sarađuje sa Dramom Srpskog narodnog pozorišta. Takođe je bila učesnica projekata koji se tiču savremene muzike od kojih se izdvajaju: projekat „Savremena kompozicija u Vojvodini“, 2012 i 2014. godine; projekat sa gitaristom Ivanom ČkonjevićemGradovi utočišta“, projekat sa saksofonistom Borisom Kovačem „Times of Day“, 2013. godine.