Promocija Novosadskog jazz festivala

Petra Leona Matiša, vokal Dušan Sarić, klavir Dragan Hajnrih, gitara • Aleksandar Petrović, bas • Miloš Grbatinić, bubnjevi

PETRA LEONA MATIŠA

m-p-l-vokal-4

Petra Leona Matiša je rođena u Subotici 1991. godine. Od malena je imala puno različitih interesovanja. Tokom osnovne škole pohađala je i muzičku školu, plesala balet, trenirala tenis i bavila se recitovanjem na takmičarskom nivou.

Upisala je muzičku školu (smer-violončelo), paralelno sa gimnazijom, pritom je veoma brzo shvatila da pripadа svetu muzike, te je nastavila školovanje u muzičkoj školi. Krajem druge godine srednje škole se održao prvi prijemni, za smer Jazz pevanje, konkurisala je i bila primljena, pa je nastavila školovanje na dva odseka paralelno. 2010. godine je upisala studije za violončelo, ali, zahvaljujući spletu raznih okolnosti, napustila je studije i posvetila se pevanju. 2012. је maturirala iz Jazz pevanja, te se iste godine otvorio odsek za Jazz i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Konkurisala je i postala deo prve generacije u klasi Mag. art. Vesne Petković. Studije prvog stepena je završila 2016. i stekla zvanje Diplomirani muzički izvođač. Iste godine upisuje i master studije u Beogradu.

Tokom studija je prisustvovala i Letnjoj džez akademiji u Novom Sadu 2015. godine, a pohađala je i radionice umetnika kao što su: Aaron Goldberg, Bojan Zulfikarpašić, Stjepko Gut, Michelle Hendricks, Anna Lauvergnac, Jelena Jovović, Sofija Knežević, itd.

Pored klupskih svirki, izdvajaju se njeni nastupi na Beogradskogm jazz festivalu (2014), Pančevačkom Jazz festivalu (2014), Nišville jazz festivalu (2012 i 2013.) u Domu omladine Beograda – Međunarodni dan jazza (2014), na Jazzik Festivalu u Subotici (2010 i 2011.), u okviru ARLEMM art festivala (2013), na III Evropskom studentskom samitu… Saradnja sa Big bendom Ljubljanske akademije je rezultirala mini turnejom, u Ljubljani i u pet gradova u Srbiji (2013). Nastupala je i u okviru „EUtropia” projekta u organizaciji međunarodne mreže „ROOTS & ROUTES“– performans prezentovan u okviru „SZIGET“ festivala (2012), gostovala je na raznim programima (RTS, RTV, Studio B…).

Takođe, za vreme studiranja, su više puta došle do izražaja i njene organizacione sposobnosti, te je na 3. godini studija postala član Studentskog parlamenta, a na 4. predsednik istog.

Od 2011. godine honorarno radi u Radio Novom Sadu kao autor emisije “Džez sat”. 2012.godine je radila u Subotici u Pannon RTV-u, takođe kao autor jazz, ali i emisija ozbiljne muzike.

Iz radoznalosti se oprobala i u drugim oblastima, te je volontirala na raznim manifestacijama, kao napr.: Međunarodni filmski festival Palić (stalni član od 2014. god.), Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, Exit Festival.

U protekle dve godine drži i časove mađarskog jezika, što je rezultiralo jednim sasvim novim, drugim pristupom svom maternjem jeziku, što je u njoj probudilo želju da neguje taj zaista bogat jezik u svetu umetnosti.

Najveće uživanja, u slobodnom vremenu, joj pruža fotografisanje. Voli da putuje.

DUŠAN SARIĆ

d-s-klavir-1

Nakon što je završio Srednju muzičku školu u Kraljevu, odsek klavir, u klasi Marije Ostojić, Dušan Sarić se upisuje na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde studira na odseku za muzičku teoriju i analizu. Nakon godinu dana napušta ovaj odsek i upisuje se na odsek za Džez klavir u klasi profesora Save Miletića, gde je i diplomirao. Aktivan je svirač na beogradskoj muzičkoj sceni gde je imao prilike da uči i svira sa mnogim domaćim džez muzičarima kao što su: Stjepko Gut, Miša Blam, Milan Nikolić, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Luka Ignjatović, Novak Mijović, Peđa Milutinović, Aleksandar Cvetković, Jovan Maljoković

DRAGAN HAJNRIH

d-h-git-3

Dragan Hajnrih je rođen 1993. godine u Beogradu. Muzikom je počeo da se bavim sa 11 godina. Završio je Muzičku školu „Kornelije Stanković“ u Beogradu (džez odsek) u klasi prof. Borisa Lemajića, potom se upisao na Fakultet muzičke umetnosti (džez odsek) u Beogradu, u klasi prof. mag. art. Vanje Kevrešana i trenutno je na završnoj, četvrtoj godini. Dobitnik je prve nagrade u kategoriji džez gitara na takmičenju i festivalu „Jarakova gitara“ u Čačku 2013. godine. Sarađivao je sa Unirvezitetom muzičkih umetnosti u Ljubljani u okviru partnerstva, na Tempus projektu „InMusWB“ gde sam učestvovao na turneji po Srbiji i Sloveniji. Na internacionalnom muzičkom takmičenju „The Best Musical Mind“ u Beogradu 2016. godine koje je organizovao “Multikultivator” osvojio je prvu nagradu za najbolji aranžman, što uključuje punu stipendiju za letnji program na Berkli koledžu u Valensiji. Kao gitarista, kompozitor i aranžer sarađivao je sa mnogim bendovima, ansamblima i muzičarima: Milan Pavković, Milan Nikolić, Matej Hotko, Rastko Obradović, Vanja Kevrešan, Novak Mijović, Lazar Tošić, Stjepko Gut, Luka Ignjatović, Predrag Milutinović, Miloš Krstić, Petar Krstajić, Slobodan Dragović, Mladen Dragović, Branimir Marković, Tanja Jovićević, David Doruzka, Marko Črnčec, Dragan Ivanović, Hana Vučičević, Dušan Vukmirović, Branko Marković, Ivana Vukmirović, Zaur Mirzaev, Sava Miletic, Nikola Stajić, Nevena Đordjevic i mnogi drugi… Ima svoj band – Gagi Hajnrih sekstet, a sarađuje i sa Rich Bitch, Gis Maj Es, Tanja Jovićević Blues Band, Oktobar 1864, Igor Vince, Maraqya itd.

Dobitnik je Berklijeve stipendije u Bostonu za undergraduate program.

Nastupao je na regionalnom jazz festivalu na Novom Beogradu, na Beogradskom jazz festivalu, Pančevačkom jazz festivalu, Nišvil festivalu, u koncertoj sali „Kolarac“, u Studentskom kulturnom centru, Dečijem kulturnom centru, Kulturnom centru Užica, Kultirnom centru „Studenstki grad“, Domu omladine Beograd

ALEKSANDAR PETROVIĆ

a-p-bas

Aleksandar Petrović, jazz gitarista iz Beograda student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, odsek jazz i popularna muzika, na smeru jazz gitara, u klasi prof. Vanje Kevrešana. Pored gitare svira i električni bas. Nastupao na mnogim festivalima u Srbiji, sarađivao sa Stjepkom Gutom, Milanom Nikolićem, Bojanom Zulfikarpašićem… Snimio jedan album kao sideman, komponuje a kompozicije izvodi ih sa svojim bendom. Osvojio nagradu na Multiultikultivator takmičenju u Beogradu za drugi najbolji bend a nagrada je – snimanje albuma.

MILOŠ GRBATINIĆ

bubnjar

Miloš Grbatinić je rođen 1994. godine. Muzikom se bavi od svoje 13. godine kada upisuje saksofon i udaraljke u Nižoj muzičkoj školi u Šidu. Posle završene Srednje škole za udaraljke u Novom Sadu u klasi prof. Srđana Palačkovića, odlazi u Beograd gde upisuje Fakultet muzičke umetnosti – jazz bubnjevi u klasi prof. Miroslava Karlovića. Od tada aktivno sarađuje sa brojnim jazz muzičarima u Beogradu i 2015. godine postaje član Big benda Radio Televizije Srbije. Svirao je na brojnim jazz festivalima širom Srbije – Beograd, Novi Sad, Valjevo, Pančevo…