SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Subota, 16. novembar 2019.

 

DAVID AUBAILE „THINKO“ TRIO

Karim Ziad, bubnjevi

David Aubaile, klavijature

Chris Jennings, kontrabas

(Uz podršku Francuskog instituta u Novom Sadu)

 

DAVID AUBAILE

©Pierre Luc Jamain

Multiinstrumentalista, kompozitor, aranžer i producent, David Aubaile putuje izvan granica i crpi inspiraciju iz kulturološke raznolikosti da bi otkrivao život i stvorio prostor gde je muzika suštinski puna života. Od flaute do klavijature, njegovo poznavanje džez i klasične muzike, njegova ljubav prema tradicionalnoj muzici i želja da širom otvori uši, svi ovi kvaliteti ga dovode u vezu sa najrazličitijim projektima koji nose istu energiju.

Razvijajući svoje projekte u duo i trio postavkama, on je istovremeno na bini i u studiju pratio i umetnike kao što su Salif Keita, Sergent Garcia, Oxmo Puccino, Brigitte Fontaine, Ziggy Marley ili Tété. Ali i Khaled, Lokua Kanza, Arthur H, Calypso Rose ili Karim Ziad sa kojim redovno sarađuje. 

David Aubaile takođe komponuje za pozorište, ples i dokumentarne filmove, i producira albume; dirigovao je i orkestrom i pevačima za francusku adaptaciju mjuzikala kao što su: Prljavi ples (Dirty Dancing, The Classic Story On Stage), Telohranitelj (Bodyguard, The Musical). Predaje u prvoj školi za džez i modernu muziku u Francuskoj – Centre d’Informations Musicales, CIM.

 

CHRIS JENNINGS

©Christophe Charpenel

Kanadski basista Chris Jennings živi u Parizu, u Francuskoj, od 2002. godine gde je stekao priznanje kao član grupe Dhafer Youssef Quartet u kojem sviraju, pored bend lidera, i Tigran Hamasyan i Mark Guiliana. Takođe je i član nekoliko bendova koje vodi gitarista Nguyên Lê, kao što su njegov novi bend Fire & Water Trio i kvartet u kojem su Rita Maroctulli i Danny Gottlieb; sarađuje i sa Karimom Ziadom i Bojanom Z, a tu su i saradnje sa turskim majstorom Kudsijem Ergünerom na instrumentu nej i klavirskim trijom Thomasa Enhcoa.

Basista je u novom triju Joachima Kühna, ansamblu El Gusto (alžirski tradicionalni chaabi orkestar) i grupi Céline Bonacina Quartet sa Gwilymom Simcockom.

Njegov sedmi album Drum’n Koto, u ulozi vođe trija, sa japanskom umetnicom na kotou Mieko Miyazaki i Patrickom Goraguerom na bubnjevima i iranskom santuru proglašen je albumom meseca od strane časopisa Jazz News u Francuskoj.

 

KARIM ZIAD

©Boris Gasiorowski

Priča Karima Ziada je priča o muzičaru, nezasitom putniku, bubnjaru, pevaču, kompozitoru, aranžeru, dirigentu i programeru koji traži korene i vrednosti čovečanstva…  

Rođen je 1966. godine u Alžiru u porodici ljubitelja muzike. Kao veliki ljubitelj muzike, debitovao je osamdesetih godina priključivši se trupama kao što su Sweet Jazz i Khindjar (prva grupa orijentalnog hard rock-a).

Godine 1989. Karim Ziad se preselio u Pariz i postao nezaobilazni deo scene Magreba (Cheb Mami, The National Orchestra of Barbes, Safy Boutella or Khaled…), ali stremio je i drugim horizontima.

Na svetskim turnejama je bio sa imenima kao što su: Joe Zawinul, Vince Mendoza, The Metropole Orchestra i WDR. Osnovao je sopstveni bend Ifrykia i snimio 5 albuma. Istovremeno, već više od 10 godina, Karim Ziad planira festival Gnaoua D’Essaouira, istražuje mogućnosti susreta između slobode jazz muzike i tradicionalne popularne muzike koja ga fascinira.

Tokom 15 godina rada, uspeo je da formira svoju muzičku ličnost i bolje shvati značaj poznavanja sopstvenih korena i kulture, a samim tim i muzike, za razvijanje sopstvenog stila.