SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Četvrtak, 14. novembar 2019.

 

JAMISON ROSS

Jamison Ross, bubnjevi, glas

Chris Pattishall, klavir

Barry Stephenson, kontrabas

Ari Teitel, gitara

©Elton Anderson

JAMISON ROSS

Jedno od najaktuelnijih mladih imena u muzici, pevač i bubnjar. Jamisonova muzika se preliva bojama koje variraju između džez, R&B, soul, gospel i bluz muzike. Zamislite spoj Donnija Hathawaja i Elvina Jonesa. U jednom trenutku uživate u glasu koji peva u izrazitom soul stilu, sa elementima gospela i zaraznom ljubavi prema muzici, a već u sledećeg trenutka duboko ste u bubnjanju punom groova i swinga sa njegovim bendom.

Njegovo debi izdanje iz 2015. godine, Jamison, predstavilo je svetu njegov koncept ritma i melodije i donelo mu nominaciju za Grammy nagradu za najbolji vokalni džez album. Njegovo drugi album, All For One, uvodi slušaoce jedan stepen dublje u Jamisonov etos. Ovaj album je nastao kao rezultat ličnog otkrića da „svi imamo kapacitet da volimo sa empatijom na jednom dubljem nivou.“

„Jamison Ross je pobedio na međunarodnom džez takmičenju Thelonious Monk za bubnjeve 2012. godine igrajući na sigurno: klonio se pirotehničkih demonstracija u korist uzbudljivog, katalitičkog ritma, pri čemu je utkao i određenu dozu Nju Orleans fanka u svoj standardni jazz swing. Predstavio se manje kao inovator, a više kao čuvar neke nove, hibridne tradicije. Od tada je Ross snimio dva albuma koji predstavljaju mešavinu autorskih kompozicija i obrada u kojima se u velikoj meri oslanja na jazz i R&B Kresent Sitija, grada koji je Ross prigrlio kao svoj rodni grad. U naslovnoj numeri sa drugog albuma donosi obradu manje poznatog dragulja Nju Orleansa, nadodajući sinkopni kovitlac ritma Elvina Jonesa na originalnu živahnu du-ap melodiju. Njegov vokal prelazi u duboko sentimentalno pevušenje, otkrivajući uzore sa raznih strana, kao što su: džez pevač Gregory Porter, zvezda gospela Marvin Sapp i pevač-bubnjar iz ranije ere, Grady Tate.“ (The New York Times)