SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Subota, 16. novembar 2019.

 

LIZZ WRIGHT

Lizz Wright, glas

David Cook, klavijature

Adam Levy, gitara

Ben Zwerin, kontrabas

Michael J. Moore, bubnjevi

©Jesse Kitt

LIZZ WRIGHT

Čuvena vokalna umetnica Lizz Wright je sluga američke muzike unoseći sjajne boje i oživljavajući jedinstvena originalna dela i kompozicije nekih od najvećih autora našeg vremena. Ona je privukla pažnju široke publike kao jedna od najcenjenijih pevačica svoje generacije povodom pet objavljenih albuma koji su naišli na odobravanje kritike. Od svog debi albuma Salt za diskografsku kuću Verve do albuma Grace u izdanju diskografske kuće Concord Records, Wrightova živi svoj život pun predivnih mogućnosti usmerena na moć pesme.

Svojim neponovljivim glasom koji The New York Times opisuje kao „blag, tamni alt koji ima kvalitete koji podsećaju na burbon odležan u buretu ili kožu koja je meka kao puter“, ona peva odražavajući kulturno tkanje Amerike koje se uzdiže u visine. Ona prevazilazi društvene podele nudeći ljubav i duboki osećaj humanosti, koji dolaze iz dubina koje se nalaze u potki ljudske istorije. Njena muzika prihvata lepotu stvarnosti i kolektivni doživljaj pripadanja. Za slušaoca, njene pesme otelovljuju tradiciju koja nam omogućava da se uvek osećamo kao kod kuće, gde god da se nalazimo u fizičkom ili emotivnom smislu.

Pažljivo birajući, Wrightova svoju inspiraciju crpi iz svog južnjačkog vaspitanja u Džordžiji gde je bila muzički direktor u maloj crkvi u kojoj je njen otac bio pastor. Gospel muzika, kao i pevanje koje poziva i dobija odgovor od pastve u crkvi, uticali su na formiranje njenih prvih susreta sa muzikom. Njeno interesovanje za otkrivanjem sopstvenog jedinstvenog glasa koji pokriva različite žanrove negovala je pevajući klasični repertoar sa dr Dwightom Colemanom dok je studirala na Državnom univerzitetu Džordžije (Georgia State University, Atlanta), izučavajući džez i duhovnu muziku kod dr Richarda Harpera sa akademije The New School (Njujork), samostalnim proučavanjem narodne tradicije i prelazeći Veliku američku pesmaricu (Great American Songbook). 

Sa 22 godine, Wrightova je stekla nacionalnu reputaciju kao vokalni izvođač gostujućim koncertom posvećenim Billie Holiday, gde je svojim samouverenim nastupom oduševila publiku. Sa 23 godine, potpisala je ugovor za Verve Records za album Salt, koji je zauzeo vrh Billboardovih lista savremenog džeza. Njeni naredni albumi (Dreaming Wide, Awake, The Orchard, Fellowship i Freedom & Surrender iz 2015) nastavili su da zauzimaju vrhove lista, a njen poslednji singl Lead In (sa albuma Freedom & Surrender) našao se na listi Summer Playlist 2016 predsednika Obame. NPR kritičarka Ann Powers uključila je Freedom & Surrender na svoju listu Omiljenih albuma 2015. godine, a album je dobio oduševljene kritike od časopisa The New York Times, Wall Street Journal, i mnogih drugih publikacija.

Posvećenost dugoj formi i negovanju uravnoteženog života sa snažnim korenima dovelo je Wrightovu iz Njujorka u ruralni kraj u okolini Ešvila, Severna Karolina. Predah od prepunih ulica velikog grada, prelepe planinske šume pružaju savršenu pozadinu za njeno pisanje. Rustične šetnje i plivanje u reci, život među ljubiteljima zemlje, uzgajanje osnovnih namirnica u sopstvenoj bašti, ljubav prema planeti. Wrightova živi i diše svežinom seoskog vazduha. Zauzvrat, njena muzika ostaje vitalna i dinamična razvijajući se sa elementima prirode.

Njen LP Grace otkriva mrežu dubokih korena satkanu od priča i pesme koja zajedno vezuje veliku raznovrsnost tradicija koje su u duši američkog juga. U produkciji američke ikone Joa Henrija, Grace donosi obimnu kolekciju od 10 obrada i jednu autorsku kompoziciju koju je napisala sa Maijom Sharp. Wrightova nudi jedinstvene aranžmane na muziku imena kao što su: Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, Sister Rosetta Tharpe, k.d. lang, Bob Dylan, Frank Perkins i Mitchell Parish, kao i umetnici novije generacije Rose Cousins i Birds of Chicago

Nacionalno izdanje albuma Grace izašlo je za Concord Records u petak, 15. septembra 2017. godine.

Izvod iz kritika:

Ona govori na isti način kao što peva – sa otvorenošću i toplotom koji plene. – Downbeat

New York Times je proglasio album Grace jednim od najboljih albuma godine 2017.

vodeća sila njenog glasa nenaprežuće velikog opsega, koji je istovremeno i šaputav i odjekujući. Wrightova se čini kao da ima kontrolu koja iz ptičije perspektive precizno bira note i osvetljava čak i prostor oko njih sjajem rubina.New York Times

Lizz Wright je dobro upoznata sa pripovedačkom snagom putovanja. Njena muzika, ukorenjena u istinama gospela i rustičnim stazama kroz prirodu, mogla bi se posmatrati kao kontinuirana meditacija o pokretu: ne samo kretanja tela u zanesenom ritmu, nego i putanje koja označava životnu priču. – NPR