SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Subota, 16. novembar 2019.

 

MILAN STANISAVLJEVIĆ QUINTET

Igor Matković, truba

Boštjan Simon, saksofon

Nikola Matošić, kontrabas

Predrag Milutinović, bubnjevi

Milan Stanisavljević, klavir

©Jan Prpič

O PROJEKTU

Međunarodni sastav (SLO/SRB) vodi pijanista Milan Stanisavljević, koji ovom prilikom predstavlja svoj novi, treći po redu, autorski album pod naslovom Eastern Star. Većina članova u bendu su studije završili na prestižnim evropskim akademijama za jazz (Amsterdam, Linz, Graz). Iza sebe imaju puno projekata i snimljenih ploča, pored toga predstavljaju vodeće instrumentaliste na slovenačkoj odnosno srpskoj jazz sceni. Novi album Eastern Star se iskazuje kao jazz avantgardne i moderne orijentacije, koji svoje temelje prvenstveno pronalazi u tradicionalnom jeziku jazza.

 

IGOR MATKOVIĆ

©Matjaž Tančič

Rođen je u porodici u kojoj je njegov otac puštao džez ploče i koji je svirao klasičnu trubu. Igor je izrastao u plodnog džez trubača i kompozitora.

Master diplomu je stekao na Univerzitetu u Gracu, u Austriji, 2009. godine. Putujući širom Evrope i Amerike (posebno se izdvaja Njujork), učio je od slavnih trubača među kojima su: Stjepko Gut, John Swana, Charles Toliver, Dave Rodgers i mnogi drugi.

U ranim fazama karijere bio je uključen u razne projekte kao trubač, klavijaturista i producent. Kao studijski muzičar snimio je preko 30 albuma u saradnji sa različitim grupama iz raznih žanrova. Bio je stalni član ansambla European Movement Jazz Orchestra sa kojima je izdao ploču za poznatu etiketu Clean Feed™ 2011. godine.

Nastupao je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Među njima su: Cairo Jazz Festival (Egipat), Bundes Jazz Festival (Nemačka), Lent Festival,  Ljubljana Jazz Festival, Cerkno Jazz Festival (Slovenija), Jazz klub Porgy and Bess (Austrija), Brussels Goethe Institute (Belgija), Centro Cultural Vila Flor, Teatro Gil Vincente, Casa da Musica, Centro Cultural de Belem (Portugal, sa Marijom Joao), Palais des Beaux-Arts (Belgija), Konzerthaus (Nemačka), Rome Goethe Institute (Italija) i Jazz A Chelah Jazz Festival (Maroko).

Godine 2017. nastupao je u okviru China – CEEC projekta koji je pokrenulo Kinesko džez udruženje, svirajući u Guangdžou, u Kini. Naredne godine bio je jedan od mentora na prvom China – CEEC letnjem džez kampu na Univerzitetu za umetnost, Jilin u Kini.

Njegov debi album Motion in Two Dimensions, koji je snimio sa pijanistom Markom Črnčecom, izdat je 2010. godine. Ovu kompilaciju poznatih džez standarda, međunarodna kritika je opisala kao dokaz sveobuhvatnog pristupa i majstorstva džez tradicije. Njegov drugi album Sonic Motion, na kojem se nalaze njegove autorske kompozicije, izašao je 2012. godine, sa Vladimirom Kostadinovićem na bubnjevima, Markom Črnčecom na klaviru/Rhodesu i Robertom Jukičem na basu. Album je naišao na dobar prijem slovenačke javnosti i povukao Igora u istraživanje pristupa koji bi bio više atmosferičan. Igor sledi takav pristup na albumu State of Ku koji je izašao 2017. godine u izdanju Radio–televizije Slovenije. Godine 2019. objavljuje svoj četvrti album pod nazivom Ephemeral Lake na kojem se može čuti čuveni poljski pijanista Marcin Wasilewski (ECM Records).

U poslednje vreme, njegov rad se može pratiti i u oblasti komponovanja za televiziju. U proteklih pet godina komponovao je naslovnu temu za dve TV serije – Mamin dan i Usodno vino, kao i muziku za nekoliko sezona TV serija Usodno vino i Reka ljubezni. Takođe je radio i muziku za dva dokumentarna filma – Time to Improvise i The Young Lions.

 

BOŠTJAN SIMON

©Tomaz Povodnik

Boštjan Simon je prvo diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani (2006), a nakon toga i jazz saksofon na Univerzitetu u Amsterdamu (2009). Neki od njegovih mentora sa kojima je imao priluku da saradjuje su: Mark Turner, Dick Oatts, Seamus Blake, Primož Fleischmann, Saša Nestorović, Peter Epstein, Jasper Blom i mnogi drugi. Vrlo je aktivan na području autorske muzuke koja seže preko jazza i elektronske muzike do slobodne improvizacije. Ustanovio je nekoliko svojih bendova poput: Trus!, There Be Monster, Vanilla Riot, Velkro i Etceteral. Nastupa i kao član velikog orkestra iz Trsta pod nazivom Early Jazz Orchestra. Saradjivao sa velikim brojem, prvenstveno slovenačkih muzičara i njegovo ime se može naći na preko 20 cd-ova. Nastupao na brojnim festivalima kako u Sloveniji tako i u inostranstvu. 

 

NIKOLA MATOŠIĆ

©Jan Prpič

Nikola Matošić je rođen u Ljubljani. On je jedan od glavnih aktera srednje generacije jazz kontrabasista u Sloveniji. Njegova saradnja na velikom broju projekata dokazuje da je jedan od najtraženijih jazz kontrabasista u Sloveniji. Snimio je više od sto albuma sa različitim bendovima. Dobitnik je Porina za najbolji jazz album 2012. u Hrvatskoj sa projektom Mira Kadoiča Free Point. Pored toga nastupa i na mnogim evropskim pozornicama kao i preko granica EU. Svirao je sa poznatim i uglednim jazz muzičarima kao što su: Deborah Brown, Rachel Gould, Herb Geller, Renato Chicco, Peter Mihelič, Howard Curtis, Doug Sides, Aaron Goldberg, Tony Lakatoš, Vincent Herring, Don Menza, Doug Hammond itd…Redovni je član Doug Hammond tria i kvinteta sa kojim je nastupao i na čuvenom North Sea Jazz festivalu 2013. u Holandiji. Dokazao se i u drugim muzičkim žanrovima kroz dugogodišnju saradnju sa Zoranom Predinom, Oto Pestnerom, Svetlanom Makarovič, grupom Swingatan itd…

 

PREDRAG MILUTINOVIĆ

 

Rođen 28.03.1990. godine u Kragujevcu. Pohađao privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića. Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava Oktava muzičke škole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom Rich Bitch. U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa istima u džez klubovima Ptica i Čekaonica.

2012 godine postaje član Maks Kočetov quartet-a i Vasil Hadžimanov Band-a.

Sa Vasil Hadžimanov Band je snimio dva albuma Can You Dig It 2012 i album Alive sa američkim saksofonistom David Binney-em krajem 2014 godine. Alive je u top 100 albuma na svetu 2016 godine, proglasio americki magazin DownBeat.

2013 učestvuje u osnivanju benda Qzama quartet sa kojim je snimio album Portrait in Black and White koji je izašao 2016 godine. Muzički kritičari iz Srbije i sveta su proglasili Qzama quartet najboljim mladim bendom u Srbiji i šire.

2015 zajedno sa Petrom Krstajićem svira sa David Binney-em u triju Avenija na Malta Jazz Festivalu.

2016 osvojio 2. mesto kao najbolji instrumentalista na međunarodnom takmičenju Best Musical Mind. Kao nagradu dobio je put u Brazil u Sao Paolo gde je učestvovao na radionicama Brazilian music i izašao audiciju za Berklee College of Music na koji je primljen. Zajedno sa Lukom Ignjatovićem i Borisom Šainovićem osniva Schime Trio.

2016 izdaju prvi album za Metropolis Records pod nazivom Do You Really Wanna Play?.

Nastup Schime trio + One (Sava Miletić) na Beogradskom džez festivalu 2016 godine privlači pažnju kritičara najuglednijih džez časopisa na svetu Downbeat Magazine i All About Jazz koji su uvrstili ovaj sastav među jedne od najboljih na Festivalu.

Sve cešće nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji sa muzičarima kao sto su Tomaz Gajšt, Lenart Krečić, Luka Veselinović i mnogi drugi.

 

MILAN STANISAVLJEVIĆ

©Aljoša Bagola

Milan Stanisavljević pijanista, kompozitor i pedagog počeo da svira klavir u 9 godini. U početku ga je privlačila klasična muzika. Kasnije, sve više ga privlači džez. Prve korake u džezu je napravio sa beogradskim džez pijanistaom Milošem Krstićem. Milan je studirao na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Austrija) kod Harald Neuvirtha, Claus Raible i Olaf Polziehn. Završio master studije u 2010. U međuvremenu je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu (FMU) u klasi prof. Rastislava Kambaskovića. Za vreme školovanja u Gracu imao je priliku da uči od velikih muzičara, kao što su Billy Hart, Ron McLure, Jerry Bergonzi, Dave Santoro, John Hollenbeck, Geofrey Keezer, George Cooligan, Peter Helbotzheimer, Howard Curtis, Fritz Pauer, etc 

Osniva bend Milan Stanisavljević Trio. Nihov debi album (Celinka, 2011) je dobio pohvale od strane kritičara i publike. Ovaj CD je ocenjen sa četiri zvezdice na prestižnom sajtu All About Jazz

Držao je koncerte u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji…

On je takođe veoma aktivan kao sideman u raznim projektima, uglavnom na slovenačkom jazz sceni. Sarađivao je sasledećim muzičarima i bendovima: Stjepko Gut, Derick Gardner, Femi Temowo, Morten Ramsbol, RTV Slovenija BigBand, KUG Bigband, Jure Pukl, Jani Moder, Robert Jukič, Adam Klemm, Klemens Marktl, Christoph Pepe Auer, Ratko Divjak, Gašper Bertoncelj, Vladimir Kostadinović, Marko Djordjević, Milan Pavković, Aleksandar Cvetković, Elvis Penava, Miro Kadoić, Uglješa Novaković, Goran Rukavina, Peđa Milutinović, Jadranka Juras, Nina Strnad, Lenart Krečič, Igor Matković, Tomaž Gajšt, Jaka Kopač, Nikola Matošič.