NOVOSADSKI OLD GOLD  JAZZ FESTIVAL
23 - 26. novembra 2001.


Kulturni centar Novog Sada
U Č E S N I C I

STUDIO M
velika sala

  JIMMY COBB
       QUARTET
       SAD, Jugoslavija
DUŠKO GOJKOVIĆ QUARTET  Nemačka, Slovenija, Jugoslavija
FRANÇOIS JEANNEAU TRIO  Francuska
SUSAN WEINERT BAND
Nemačka
STEFANO TROTA  TRIO
Italija
THE EHUD WOOD ASHERIE TRIO
SAD, Jugoslavija
DIVJAK - ŠEĆEROV QUARTET
Slovenija, Jugoslavija
ELVIS STANIĆ GROUP
Hrvatska
TRIGON
Moldavija
CLASSY FOUR
Mađarska
LOLITA
Slovenija
YUPIKA
Jugoslavija
ALEKSANDAR DUJIN QUINTET  Jugoslavija
JAZZ SENSE
Jugoslavija
ADAM KLEM QUARTET
Jugoslavija, Austrija
GROOVE MASTERS
Jugoslavija

KCNS
velika sala

THE NISHVILLE BIG BAND
Jugoslavija

kafe SCENA
Pozorište
mladih
HAVANA JAM
Mađarska
DRAGAN ĆALINA SEXTET
Jugoslavija
TI, FAFA I JA
Jugoslavija

klub TREMA
SNP
JAM SESSION

HOUSE BAND
Jugoslavija

                    CONTACT 

                 P R E S S 


O  U Č E S N I C I M A
  JIMMY COBB QUARTET  SAD, Jugoslavija

26.11.2001.

Džimi KOB
bubnjevi
Rob BARGAD
klavir
Stjepko GUT
truba
Predrag REVIŠIN
kontrabas
Jimmy Cobb je bio bubnjar Milesa Davisa u vreme kad je ovaj napravio neke od svojih najlepših snimaka, a sada vodi svoju vlastitu grupu i predaje u New York Cityju.

Jimmy COBB
bubnjeviWilbur James (1929 - ), bubnjar
Jimmy Cob je uglavnom samouk iako je kratko vreme studirao s Jackom Dennetom, perkusionistom u Nathional Symphony Orchestru. Sviaro je u angažmanima sa Charliem Rouseom, Leom Parkerom, Frankom Wessom, Billie Holiday i Pearl Bailey u Washingtonu. Nakon što je 1950. godine napustio grad svirao je sa Earlom Bosticom (s kojim je i prvi put snimao), Dinah Washington (tri i po godine), Cannonballom Adderlyem, Stanom Getzom i Dizziem Gillespiem. 1958. zamenio je Phillya Joea Jonesa u sastavu Milesa Davisa u kojem je ostao do 1963. Zatim se pridružio Paulu Chambersu u Wynton Kelly Triju, koji je snimao i pravio turneje kako sam tako i sa Wesom Montgomeryem i J.J. Johnsonom.
1970-tih pratio je Sarah Vaughan a kasnije svirao sa Rich Coleom, Sonnyem Stittom, Natom Adderlyem i Rickyem Fordom. Cobbov stil bubnjanja pripada klasičnoj hard-bop tradiciji Jonesa, Maxa Roacha i Arta Blakeya. Kao pratioc svira snažno, agresivno i pomalo ispred ritma; kao solista koristi kompletan set bubnjeva u kvazimelodijskom maniru.
iz: The New Grove Dictionary of Jazz, Macmillan Publishers Ltd


Jimmy Cobb je legendarni jazz bubnjar koji je kasnih 50-tih i ranih 60-tih svirao sa Milesom Davisom. Njegova svirka može se čuti na Mailsovom albumu "Kind of Blue" iz 1959. koji se smatra jednim od najboljih jazz albuma svih vremena uključujući i njegovu naslovnu temu "So what".
Kompozicija "So Nobody Else Can Hear", iako snimljena kasne 1983. veoma je značajna kao muzički putokaz i smatra se jednom od najbezvremenijih pesama dometa čuvene "My Baby Just Cares For Me" Nine Simone.
Klasika dolazi s istoimenog albuma iz Ekspanzija izdatog od strane Jimmijeve prve žene Eleanor Tee – kasnije supruge jedne druge jazz legende, pokojnog pijaniste Richarda Teea. Na njemu se mogu čuti zvezde kao Freddie Hubbard (fagot), Steve Khan (gitara), Pee Wee Ellis (saksofon) i vokalni solista Gregory Hines.
Kada je prvobitno izašao u New Yorku, album je postao brzoprodajuća roba samo zbog ove pesme i uskoro bio ustanovljen kao klasika jazz, fank i soul scene tog vremena. Pesma je bila veoma tražena na modernim soul i jazz kao “numera za kraj večeri koju su svi želeli čuti.” Treba da se podsetimo da je pored uglavnom uspešne filmske karijere, Gregory Hines takođe i ostvaren soul pevač koji je poslednji album izdao za Epic begin produkciju Luthera Vandrossa.

Jimmy Cobb
Rođen je 20. januara 1929. U Washingtonu DC, u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako uglavnom samouk, Cobb je skupio golemo iskustvo radeći u svom rodnom gradu kao i posećujući jazz umetnike poput Charliea Rousea, Lea Parkera i Billie Holiday. 1951. pridružio se Bosticu, Earlu i drugima, oženio se i postao muzički direktor za Dinah Washington. Sredinom 50-tih, nastanjen je u New Yorku i radi s mnogim vodećim jazzerima uključujući Dizzya Gillespia, Johna Coltranea i Stana Getza, a 1958. započeo je svoju petogodišnju saradnju sa Milesom Davisom. Veliki deo 60-tih Cobb je proveo s Wyntonom Kellyem posle čije smrti postaje dugogodišnji bubnjar Sarah Vaughan. Dinamičan i agresivan kao izvođač, poput vodećih hard bop bubnjara kao što su Kenny Clarke, Art Bleakey, Cobb je uvek dobrodošao u sve bendove sa kojima svira, gde istovremeno pruža nesebičnu podršku svojoj prvoj liniji.
"So Nobody Else Can Hear"

muzičari: Jimmy Cobb - Drums, Freddie Hubbard - Trumpet and Flugelhorn, Gregory Hines - Vocals, Marilyn Redfield - Vocals, David Liebman – Soprano Saxophone and Alto Flute, Walter Booker - Bass, Larry Willis - Piano, Pee Wee Ellis - Tenor Saxophone, Pete Levin - Synthesizer, Steve Khan - Guitar, Steve Satten - Cornet and Percussion, Victoria Berdy - Percussion, Jimmy Strassberg - Percussion 


Rob BARGAD
klavir


Better Times, 1994Steal The Moon
Rob & Carolyn Leonhart


Rob Bargad, 
pijanista, orguljaš, tekstopisac,aranžer, kompozitor, producent, vokalni solista

Rođen je 1962. godine u Bostonu, država Masačusec, Sjedinjene Države.
Posle trogodišnjih studija klavira u klasi Kenija Barrona na Rutgers University, 1984. godine preselio se u New York.
Uporedo s vođenjem vlastitog kvarteta pratio je pevačke legende Littlea Jimmya Scotta i Dakotu Statona. 1987. Pridružio se Orkestru Lionela Hamptona i turnejama obišao Sjedinjene Države, Evropu i Japan. 1991. pridružio se Kvintetu Natta Adderlya u čijem je sklopu ostao narednih osam godina, obišavši svet i snimivši osam CD–a.
Uz već pomenuto, Rob je svirao, gostovao i nastupao sa: Harper Brothers, Jimmy Cobb’s Mobb, Gloria Lyne, Jeannie Bryson, Roy Hargroove, Laverne Butler, Walter Booker Quintet, Keiji Matsushima, Yoichi "Monkey" Kobayashi, Scotty Wright i pop pevačem/tekstopiscem Justin Tracy.
Gospodin Bargad je priznat aranžer, producent i tekstopisac. Njegove su pesme izabrane za nekoliko projekata, uključujući i naslovnu numeru na CD – Deane DeRoss "Another world" (u izdanju Sharp Nine Records) te za nezavisni film "Four Corners of Nowhere" režisera Stevea Choboskya iz 1996.
Kao vođa benda snimio je dva CD-a: "Better Times" (Criss Cross 1086CD) 1994. i "The Shadow Of Your Smile" (Alfa Jazz ALC3069) 1996.
Njegove vokalne sposobnosti, aranžmani i tekstovi mogu se čuti na najnovijem CD-u pevačice Carolyn Leonhart pod naslovom "Steal The Moon" (Sunnyside SSC 1086D). CD sadrži nekoliko Robovih kompozicija, uključujući "Steal The Moon" (vokalni duet), "Little Man" (Robov vokal), "All Because Of You" i "Yesterday’s Dream". Na CD-u se nalaze takođe i novi aranžmani klasika: "Nature Boy", "I’ve Grown Accostumed To Her Face" i "Moonglow". Roba i Carolyn prate legendarni bubnjar Jimmy Cobb, bassista Jay Leonhart, perkusionista Daniel Sadiwnick, bubnjar Billy Drummond i u naslovnoj numeri gitarista David Gilmore.
Rob je takođe pijanista i vokal Fine Wine Trija s basistom Geneom Perlom i bubnjarem/vokalom Bobbyem Kappom.Trio je nadavno završio turneju po Africi i Jordanu, predstavljajući U.S. State Department u svojstvu “Ambasadora Jazza”. 

ROB BARGAD     BOBBY KAPP     GENE PERLA
Turneja, koja je trajala tokom juna i jula 2001, počela je koncertom u Kennedy Centru u Washingtonu, održanom u čast slavnog Luisa Armstronga.
1999. godine Roba je s Hammond B3 orguljama upoznao njegov mentor, legendarni jazz orguljaš Seleno Clarke. On sada svira orgulje na nekoliko stalnih mesta širom New Yorka a mo-e se čuti i u Harlemu.


Stjepko GUT
trubaStjepko Gut &
Big Band RTB Alvin Queen&Stepko Gut
Big Band and String Ensemble
NISHVILLE


Stjepko Gut
QUARTETS

TRUMPET SUMMIT 1999

Stjepko Gut, džez muzičar. Rođen 1950. u Rumi. Obrazovanje: Srednja muzička škola "Josip Slavenski" u Beogradu, Muzička akademija u Beogradu, Akademija za džez u Bernu, Konzervatorijum u Bostonu.
Svirao u Džez orkestru Radio Novog Sada, Big bendu RTB i orkestru Vudija Hermana; sarađivao sa vibrafonistom Lajonelom Hemptonom (turneja po gradovima Zapadne Evrope 1980. i 1981.; LP ploča). Bio član seksteta "Marković-Gut" (nastupi na TV, u Džez klubu Doma omladine Beograda, u videoteci "Bezistan"). Predavač na Muzičkoj akademiji u Gracu.
Koncerti sa više svetskih big bendova; dvadesetak snimljenih ploča. Rad na oživljavanju Beogradskog džez festivala. LP ploča: Stjepko Gut i Big bend RTB - snimci 1981-86. (1987).
Boravi u Njujorku, Gracu i Beogradu.


Na čelu RTS Big Benda* nalazi se Stjepko Gut, čuveni trubač, kompozitor, dirigent i profesor na Jazz Akademiji u Gracu, koji je nekada i sam svirao u bendu a sada diriguje sastavom. U njegovoj impresivnoj biografiji nalaze se mnoga poznata imena svetskih big bendova sa kojima je svirao: Lionel Humpton All-stars Big Band (1980-1981), STB Big Band Berlin (1988), MHS Big Band, Austria (kao vođa benda uključujući i prvu nagradu za najbolji austrijski big bend 'Best Austrian Big Band' – Beč 1993), ATS Big band … a tu su i imena velikih svetskih jazz muzičara: L. Hampton, L. Terry, C. Fuller, M. Lewis, J. Newman, B. Queen, E. Williams, C. Jordan, H. Parlan, B. Washington, itd.
Svirao je i na mnogim festivalima kao što su: Bern 1980, North Sea 1982, Ronstberg 1981, Ivrea 1985, Havana 1987, Montreux 1988, Nanco 1990, Viena 1993, New York City 1996 …Nastupao je u vodećim evropskim jazz klubovima.
Izabrana diskografija: Lionel Hampton (Amos Records), Stjepko Steve Gut with C. Terry (Timeless Records), Charlie Antolini (Verve Records), R. Queen (Bilva Records), Mark Muraphy (Wen Records).
Snimio je 'Afro-balkanske' skice sa Big Bendom RTS-a a u poslednje vreme imao je mnogo koncerata sa sastavom 'Trumpet Summit' i takoreći 'ušao je u prvu svetsku trubačku ligu' i stao pored imena kao što su: Clark Terry, Benny Batley, Alwin Queen, Terrell Stafford and Jon Faddis itd.
Inicijator je i isnivač budućeg Jazz centra u Beogradu.


* RTS Big Bend je imao veliki broj nastupa u svim gradovima kao i na svim jazz festivalima bivše Jugoslavije. Svi srpski jazz muzičari potekli su iz ovog benda i postali slavni širom Evrope – Duško Gojković, Bora Roković, Mile Pavlović, Jovan Miković, Stjepko Gut. U poslednjih nekolikoko godina generacija sa kojom je bend počeo da radi oplemenjena je čitavom plejadom mladih muzičara u usponu. RTS Big Bend na repertoaru ima mnoga dela klasične big bend muzike - C. Basie, D. Ellington, G. Miller, T. Jones, O. Jones, E. Wilkins, C. Terry, D. Gillespie, L. Brown, B. Maye, T. Akiyoshi, B. Mintzer, B. Brookmeyer, B. Holman, i mnogih drugih kompozitora i aranžera.
Bend takođe izvodi i veliki broj evergrin i filmskih, kao i plesnih aranžmana. Često nastupa na raznim proslavama i balovima. Bend ima i bogat repertoar jazz kompozicija napisanih na etno teme iz našeg kulturnog nasleđa koje publika prihvata sa velikim interesovanjem.
Stjepko Gut je svirao sa Lionel Hampton All Star Band (1980-81), Clark Terry, Curtis Fuller, Mel Lewis, Joe Newman, Sal Nistico, Clifford Jordan, Frankie Dunlop, Horace Parlan… Učestvovao je na mnogobrojnim jazz festivalima širom sveta i nastupao u mnogim evropskim jazz klubovima. 

O njemu su rekli:

Postoji mnogo dobrih muzičara na svetu koji su, zbog ovih ili onih razloga, dobro poznati samo u svom krugu. Mnogi među njima su zaista dobri, čak i bolji od čuvenih muzičara koji sviraju na istoj vrsti instrumenta. Stjepk Gut je jedan od ovih 'sakrivenih blaga'. Sve je na svom mestu u njegovom načinu sviranja: kvalitet intonacije, tonalitet, ritam, shvatanje melodije i njegov "centrirani" izraz. Ovome treba dodati njegove inventivne mogućnosti kao improvizatora. Ako se nađete negde u blizini gde on svira ne propustite priliku da ga poslušate.
Chuck Isreal 

… eto šta se dogodi kada se veliki jazz muzičari zabavljaju dok sviraju - i komuniciraju međusobno - pred pažljivom publikom. Dva muzičara sa senzibilitetom, jedan na trubi, drugi na flugelhornu: čuveni Terry Clark i njegov prijatelj poznati Stjepko Gut sa svojim kvartetom. Svima je bilo dobro, uključujući tu i prisutnu publiku. "Kada ovo čujete to vam vrati veru u muziku", jazz muzika koja dolazi iz srca.
Johnny Griffin

Stiv je veliki jazz trubač i ja sam srećan što ga mogu ubrojati među svoje najdraže prijatelje. More power to Steve Gut. Keep on! Keep on! 
Clark Terry

Predrag REVIŠIN
kontrabas


Predrag Revišin, rođen je 1966. u Beogradu. Profesionalni jazz muzičar i predavač.
Završio osnovnu muzičku školu “Kosta Manojlović” u Beogradu na smeru klavira, osnovnu i srednju muzičku školu na smeru kontrabasa, Univerzitet za muziku i primjenjenu umetnost u Gracu, Austrija u klasi profesora Vejna Darlinga. 1997. diplomirao cum laude i pohađao postdiplomske studije do 1998.
Radi kao slobodni umetnik, savetnik i aranžer. 1985-87. basista Big benda Radio televizije Srbije u Beogradu. Od 1993. vanredni profesor na workshopovima i raznim kratkim kursevima različitih akademskih institucija (Jazz centar za obuku u Beogradu, Univerzitet za muziku i primenjenu umetnost u Gracu, UCT College of music Južna Afrika.)
Od 1999. godine muzički konsultant, aranžer i tutor na "Jazztracks Studios" CC, u Kejptaunu, Južnoafrička republika.
Tokom studija svirao sa: Terryem Clarkom, Andyem Beyem, Markom Murphyem, Sheilom Jordan, Duškom Gojkovićem, Bobom Moverom, Barryem Harrisom, Stjepkom Gutom, Fritzom Pauerom, Karl-Heinzom Miklinom, Alanom Praskinom, Johannesom Endersom...
Istovremeno bio stalni član Royal Garden Dixieland Banda i Grazer Philharmonic kao pridruženi član. 1998. preselio se u Južnu Afriku gde sarađuje sa mnogim lokalnim i internacionalnim imenima poput: Andrewa Lillya, Kevina Gibsona, Zima Nqwane, Jacka van Polla, Renea McLeana, Beki Mselakua, Vusi Khumalo, Stacy Rowles, itd. 2001. godine vratio se u Beograd, gde trenutno radi kao učitelj i koordinator programa u Jazz EPIcentru.

  U saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu

program četvrtak 22.11. petak 23.11.subota 24.11.nedelja 25.11.ponedeljak 26.11.
p r o d u k c i j a

K  C  N  S

naslovna strana.|.program.|.o učesnicima.|.uvod u festival.|.jazz meeting.|.jam session.|.izložbe.|.workshop.|.film
foto album.|.kritike.|.festival 1999..|.festival 2000.
 savet.|.ko je ko.|.održavanje festivala omogućili su.|.linkovi
P R E S S..|..KONTAKT

Copyright: Kulturni centar Novog Sada, 1999-2001.
s e r k l:design