NOVOSADSKI OLD GOLD  JAZZ FESTIVAL 
23 - 26. novembra 2001.


Kulturni centar Novog Sada
U Č E S N I C I
 

STUDIO M
velika sala

JIMMY COBB QUARTET
SAD, Jugoslavija
DUŠKO GOJKOVIĆ QUARTET   Nemačka, Slovenija, Jugoslavija
FRANÇOIS  JEANNEAU TRIO   Francuska
SUSAN WEINERT BAND
Nemačka
STEFANO TROTA  TRIO
Italija
The EHUD WOOD ASHERIE TRIO
SAD, Jugoslavija
DIVJAK-ŠEĆEROV QUARTET Slovenija, Jugoslavija
ELVIS STANIĆ GROUP Hrvatska
TRIGON   Moldavija
CLASSY FOUR
Mađarska
LOLITA   Slovenija
YUPIKA   Jugoslavija
ALEKSANDAR DUJIN QUINTET   Jugoslavija
JAZZ SENSE
Jugoslavija
ADAM KLEM QUARTET Jugoslavija, Austrija
  GROOVE MASTERS
       Jugoslavija

KCNS
velika sala

The NISHVILLE BIG-BAND  Jugoslavija

kafe SCENA
Pozorište
mladih

HAVANA JAM
Mađarska
DRAGAN ĆALINA SEXTET   Jugoslavija
TI, FAFA I JA
Jugoslavija

klub TREMA
SNP
JAM SESSION

HOUSE BAND
Jugoslavija
                  KONTAKT 

               P R E S S 
O  U Č E S N I C I M A
  GROOVE MASTERS  Jugoslavija

   26.11.2001.

GROOVE MASTERS
(GOSPODARI GRUVA)

Vladimir
SAMARDŽIĆ
bas gitara

Dejan
MOMČILOVIĆ
bubnjevi

Branko
KOPRIVICA
gitara

Aleksandar
BANJAC
klavijature
Muzički sastav koji neguje modernu instrumentalnu muziku kombinujući elemante fank, r&b, jazz rock i latino muzike.
Sastav čine: Branko Koprivica – gitare, Aleksandar Banjac – klavijature, Vladimir Samardžić – bas gitara i Dejan Momčilović – bubanj. Kao gost se često kvartetu pridružuje Bunford Gabor – saksofoni. Grupa je osnovana leta 2000. godine u Novom Sadu a, za proteklih godinu dana je svojim mnogobrojnim klubskim nastupima stekla veliki ugled ne samo Vojvodini (Novi Sad, Bačka Palanka, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Subotica) već i u Crnoj Gori (Podgorica, Nikšić), Republici Srpskoj (Banja Luka, Zelenkovac) i BIH (Trebinje).
Četvorica izuzetnih instrumentalista su počeli da sviraju zajedno izvodeći i kompozicije poznatih jazz/fank muzičara/sastava da bi vremenom sve više u program ubacivali svoje orginalne numere. Trenutno sastav Groove Masters radi na svom prvom albumu sa orginalnim kompozicijama i aranžmanima.
Vladimir
SAMARDŽIĆ
bas gitara
VLADIMIR SAMARDŽIĆ
diplomirani muzičar / basista / kompozitor / aranžer

Rođen 16. marta 1970. u Novom Sadu. Bas gitaru svira od svoje 19-te godine a profesionalno se bavi muzikom od 1992.
Godine 1993. član Revijskog orkestra RTV Novi Sad pod vođstvom Josipa Lorbeka. Iste godine započinje saradnju sa Vasilom Hadžimanovim a, nastupajući intenzivno po mnogim klubovima u Beogradu i Novom Sadu, ubrzano se usavršava na svom instrumentu. Od 1995. do 1997. bio je član rok sastava SMAK i učenik Radomira Mihajlovića Točka. Iako bez formalnog muzičkog obrazovanja, 1997. postaje student i stipendista akademije za modernu i jazz muziku u Bostonu, Berklee College of Music, kao i stipendista fondacije Studenica. Dobitnik je nagrade za postignute rezultate katedre za bas gitaru i BMG Jazz nagrade. Tokom studija u americi nastupao je i snimao kao basista fank sastava Bryan Oliver Band, latino ansambla Papa Loves Mambo i kao saradnik američke pevačice Gabrielle Goodman. Sa svojom grupom "Vladimir Samardžić Sextet" svirao je po bostonskim klubovima izvodeći originalne kompozicije i aranžmane. Decembra 1999. diplomirao je sa "visokim počastima" na smeru Profesionalni Muzičar/Bas gitara u klasi profesora Oskara Stagnara i Entoni Vitija. Po povratku u Jugoslaviju postaje ponovo stalni član "Vasil Hadžimanov benda" i osniva novosadski fjužn sastav Groove Masters. Sarađuje sa pevačicom Hanom Vučićević (Speed Limit, HanaVasil Funk Band) i Biserom Veletanlić. Vladimir Samardžić je voditelj i urednik radio emisije Jazz Scena na programu RTV Novi Sad, privatni instruktor i predavač muzičkih radionica za bas gitaru i jazz harmoniju. Kao basista je učestvovao u realizaciji sledećih domaćih muzičkih izdanja: Beogradska Jazz Scena 1993 - PGP RTS (1993); SMAK/Bisokop Fox – Komuna, PGP RTS (1995); Garavi Sokak/Doviđenja Tugo – PGP RTS (2001) kao i u solo projekatima rok gitariste Petra Jelića (YU Grupa) i ethno multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje (Balkanopolis) čiji albumi su u pripremi za izdavanje, njegove bass linije se nalaze i na nekoliko nezavisnih američkih izdanja. 
Muzički uzori: James Jamerson, Jaco Pastorius, Louis Johnson, Marcus Miller, Anthony Jackson, Tony Levin i Dave Holland.


Dejan
MOMČILOVIĆ
bubnjevi DEJAN MOMČILOVIĆ

bubnjar

Rođen 17.11.1971. u Beogradu. Nakon završene niže muzičke škole počinje redovno da uzima časove bubnja kod poznatog bubnjara/pedagoga Miroslava Karlovića da bi već nakon par godina nastavio da se samostalno usavršava svirajući sa mnogim istaknutim muzičarima među kojima su Miodrag Nikolić (profesor gitare na Gitar Institutu u Londonu), Bisera Veletanlić, Milivoje Mića Marković… Godine 1991. polaže prijemni na Percussion Institutu u Londonu kao jedan od najboljih bubnjara prijavljenih te godine ali zbog situacije u zemlji ne uspeva da otputuje. Početkom devedesetih postaje član modernog etno sastava "Hazari" sa kojim istražuje veoma kompleksne ritmičke figure bazirane na balkanskim ritmovima. Sarađuje sa Vasilom Hadžimanovim, Hanom Vučićević, Billy Kingom a, 1997. osniva jednu od najzapaženijih grupa fjužn orijentacije pod nazivom "Mangus" u kojoj njegova bubnjarska virtuoznost dolazi do punog izražaja. Učesnik odličnog Sidewinder projekta 1999. godine i mnogih muzičkih festivala u zemlji. Kao studijski muzičar je radio na mnogim domaćim projektima (Tanja Banjanin, Nikola Pejaković – Kolja...). Poslednjih godina radi kao spoljni saradnik "Big Band-a RTS Beograd" i sastava "Fiesta Latina" pod vođstvom Branka Markovića. Muzički uticaji: Steve Gadd, Vinni Kolaiuta, Dave Weckl, Gary Novak.


Branko
KOPRIVICA
gitara


BRANKO KOPRIVICA

gitarista

Rođen 1. januara 1974. u Trebinju (BiH). Kao izuzetno mlad i talentovan gitarista pod mentorstvom profesora muzičke škole Olega Balaševa Samarskog osvojio je brojne nagrade na takmičenjima od kojih su najznačajnije, 1. mesto na republičkom takmičenju (BiH) i 2. mesto na saveznom takmičenju (SFRJ). Narednih godina samostalno se usavršavao svirajući sa mnogim muzičarima i grupama iz BiH, postao je zapažen studijski muzičar, saradnik studija Pavaroti centra u Mostaru i studija Kameleon u Novom Sadu. Poslednjih godina sarađuje sa Aleksandrom Dujinom, Billy Kingom kao i sa drugim istaknutim muzičkim umetnicima. Najzaslužniji za osnivanje modernog fjužn sastava Groove Masters. Gitarista izuzetnog tona i tehnike, veoma definisane fraze sa izraženim osećajem za dinamiku.
Muzički uticaji: Jimmi Hendrix, Steve Ray Vough, Roben Ford, Mike Miller, Larry Carlton, Chuck Loeb i Steve Lukhater.


Aleksandar
BANJAC
klavijature
ALEKSANDAR BANJAC

klavijaturista / kompozitor/ aranžer

Rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi zarađujući svoj "muzički dinar" već sa 12 godina. Srednju muzičku školu "Isidor Bajić" završava u Novom Sadu gde odlučuje da upiše Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara. Bio je član "Vojvođanskog omladinskog orkestra" kao i "Big Band-a RTV Novi Sad". Sarađivao je sa Majkl Kerstingom iz nemačke kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslo Atilom. U prvoj polovini ’90-ih član sastava "Revir", potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda "Colibri" sa kojim je obišao celu zemlju. Poslednjih nekoliko godina stalni je član grupe Tanje Jovićević - "Oktobar 1864". Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na preko 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J.Kurtović…). Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer su: Partenon / Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin Glas – Metropolis (1996), II / Revir – PGP (1997), Balkanopolis – nezavisno izdanje (1999), Akos - Gemany (2000), Aleksandar Dujin / Smooth – Radio 021 (2000). Klavijaturista prefinjenog osećaja za atmosferu, zvučnu sliku, koji odlično vlada mnogim muzičkim stilovima. 
Muzički uticaji: Quincy Jones, Dave Grusin, Steve Wonder, Chick Corea, Michael Camillo.

program četvrtak 22.11. petak 23.11.subota 24.11.nedelja 25.11.ponedeljak 26.11.

Cena ulaznica za koncerte: 120,00 dinara
p r o d u k c i j a

K  C  N  S

naslovna strana.|.program.|.o učesnicima.|.uvod u festival.|.jazz meeting.|.jam session.|.izložbe.|.workshop.|.film
foto album.|.kritike.|.festival 1999..|.festival 2000.
 savet.|.ko je ko.|.održavanje festivala omogućili su.|.linkovi
P R E S S..|..KONTAKT

Copyright: Kulturni centar Novog Sada, 1999-2001.
s e r k l:design