ARUÁN ORTIZ & Afro – CUBAN Experience

ARUÁN ORTIZ, klavir

LOGAN RICHARDSON, saksofon

YUNIOR TERRY, kontrabas

MARC MIRALTA, bubnjevi

 

The Aruán Ortiz & Afro-Cuban Experience je međunarodni kvartet pod vođstvom „jednog od najsvestranijih i najuzbudljivijih pijanista svoje generacije”, kubanskog pijaniste i kompozitora Aruana Ortiza (Aruán Ortiz), u kojem sviraju neki od najdalekovidnijih kreativnih muzičara koji pripadaju novoj generaciji kubanskog džeza, kao što su basista Junior Teri (Yunior Terry), bubnjar Mark Miralta (Marc Miralta), uz mladu zvezdu u usponu, saksofonistu iz Njujorka, Logana Ričardsona (Logan Richardson).

Njihova muzika je dirljivi tribjut muzici Kariba i savremenim kompozicijama kroz džez improvizaciju. Spoj afro-američkog džez jezika i savremene klasične muzike sa kubansko-haićanskim folklornim ritmovima predstavlja pravi primer multikulturalnog muzičkog nasleđa ove grupe. Koncept grupe prevazilazi granice stila dajući muzici novi pristup koji još nikada nije zamišljen u modernom džezu. Rezultat je visokooktanska muzika, puna intenziteta i duhovne dirljivosti, inspirisana tradicijama iz novog sveta ali pogleda uprtog unapred u zvučne mogućnosti muzike datog trenutka.

 

ARUÁN ORTIZ

Aruan Ortiz

Aruan Ortiz je kubanski pijanista koga kritika hvali, kompozitor ovenčan nagradama, i solidan producent i pedagog. Nazvan „najnovijim kubanskim vunderkindom koji je stigao u SAD” (BET Jazz), „jednim od najsvestranijih i najuzbudljivijih pijanista svoje generacije” (Downbeat Magazine) i „jednim od najboljih novih pijanista koji se pojavio u Njujorku u poslednje vreme” (Downtown Music Gallery), ovaj violinista klasičnog obrazovanja i pijanista iz Santjgo de Kuba smatra sebe „jednom radoznalom osobom koja voli muziku”, i svoju muziku predstavlja kao arhitektonsku strukturu sačinjenu od zvukova, inkorporirajući savremenu klasičnu muziku, afro-kubanske ritove i improvizaciju u svojim kompozicijama.

Pre nego što je stigao u Njujork da svira sa Wallace Roney Quintet (sa kojim je snimio dva albuma koji su naišli na pohvale), Aruan je bio jedan od članova Esperanza Spalding Trija na njenom debi albumu Junjo (Ayva Music 2006). All About Jazz kaže: „Trio imaodlične prelive preciznosti od pijaniste Aruana Ortiza koji je odličan sve vreme”, a Jazz Music Blog hvali: „Aruan Ortizje ozbiljan talenat u usponu.” Takođe je svirao, gostovao ili snimao sa imenima kao što su Joe Lovano, Terri Lyne Carrington, Jeremy Pelt, David Gilmore, Afro-HORN, Mingus Big Band, Cindy Blackman-Santana, Don Byron, Steve Turre, Lenny White, Oliver Lake, Andrew Cyrille, Henry Grimes i Greg Osby, između ostalih.

Aruan ima veoma plodnu karijeru i kao kompozitor, njegova kompozicija Santiarican Blues Suite, u izvođenju ansambla Camerata Urbana Ensemble u CD izdanju za Sunnyside 2012, dobila je rejting od 4,5 zvezdice od magazina Downbeat Magazine, za koji je Latin Jazz Network rekao: „Ova kompozicija veoma posebnog umetnika će se pamtiti kao jedno od najznačajnijih muzičkih dela.”

Sastavi koji su ga angažovali da piše muziku za njih: Woodwind Quintet Ensemble iz Santjago de Kuba, Musica de Camara Orchestra iz Njujorka, Oyu Oro Folkloric Dance Company iz Njujorka, YOUME & Milena Zullo Ballet iz Rima, José Mateo Ballet Theater iz Kembridža, Masačusets, i Simfonijski orkestar Univerziteta u Olbaniju, Država Njujork.

Trenutno je kustos serijala Music&Architectures u klubu Zinc Bar u Njujorku, gde sviraju neki od najdalekovidnijih kreativnih improvizatora njujoške scene kao što su Andrew Cyrille, Don Byron, Henry Grimes, Oliver Lake, Sam Newsome i Fay Victor, pored ostalih.

 

YUNIOR TERRY

YUNIOR_BROOKLYN

Viđen kao jedan od najtraženijih basista u Njujorku, Junior Teri (Yunior Terry) je pozat po svom punom zvuku, svestranosti i zaraznom ritmu. Kao najmlađi sin jedne od najtalentovanijih porodica Kube, „Los Terry’s”, Junior je krenuo stopama tradicije i počeo sopstveno muzičko obrazovanje kada je imao sedam godina, završivši 1994. prestižnu Državnu umetničku školu (ENA) u Havani na dva glavna instrumenta – violini i basu. Ubrzo potom pridružio se Državnoj Filharmoniji, sa kojom je svirao dela evropskih i kubanksih kompozitora u Narodnom pozorištu u Havani. Godine 1998, Teri se preselio u Kaliforniju da bi pohađao Kalifornijski institut za umetnost (The California Institute of Arts) gde je 2002. godine stekao diplomu osnovnih studija sa pohvalama. Nastavio je da proširuje svoje muzičke horizonte u CalArts sa profesorima kao što su Charlie Haden, Derek Oles (Poljska), Rajeev Taranath (Indija) i Alfred Ladzekpo (Gana), koji su mu omogućili dodir sa raznim tradicijama i muzikom iz raznih krajeva sveta. Godine 2009, Junior Teri je dobio stipendiju „Van Lier Fellowships”, koju aktivnim profesionalcima svake godine dodeljuje organizacija Meet The Composer, dajući podršku stvaranju novih muzičkih dela i angažmanu u društvenoj zajednici.

Junior Teri je nastupao sa muzičarima kao što su: Steve Coleman, Jerry Gonzales and Fort Apache, Lila Downs, Jeff Tain Watts, Eddie Palmieri, The late Hilton Ruiz, Gonzalo Rubalcaba, Steve Turre, Jane Bunnett i njegov brat Yosvany Terry, pored ostalih. Pored svog zauzetog rasporeda kao sajdmen, Teri vodi i sopstveni bend „Son de Altura”, sa kojim je izdao svoj prvi album kao vođa benda „Mi Bajo Danzón” za Palo Santo Music.

 

LOGAN RICHARDSON

Logan Photo

Umetnik koji snima za Concord Records, Logan Ričardson (Logan Richardson), dete je Kanzas Sitija, Misuri, gde je rođen (1980) i odrastao. Vrhunski kritičari smatraju Logana Ričardsona osveženjem muzike koja dolazi. Mlada zvezda koja pomera granice muzike, noseći baklju vitalnosti za improvizovanu muziku kao vrhunski alt saksofonista, kompozitor, producent i pedagog.

Ričardson predstavlja novu vrstu muzičara pošto se trudi da razvije metod da premosti jaz stvoren zarazom tipizacije koja se uvukla u muziku kao takvu, aktivno se baveći ovim zadatkom, sažimajući razne uticaje iz života, uključujući i umetnost, sa tradicionalnim i modernim konceptima, nesumnjivo Ričardson predstavlja rođenje novog glasa.

Radi, nastupa i podučava, gostuje širom sveta i snima sa umetnicima kao što su: Stefon Harris, Billy Hart; Dr. Lonnie Smith; Ambrose Akinmusire, Walter Smith III, Greg Tardy, Joe Chambers, Nasheet Waits, Jason Moran, Barry Altschul, Michelle Rosewoman, Greg Osby, Gary Thomas, Mark Turner, Carl Allen, Ben Street, World Saxophone Quartet, Butch Morris, John Hicks, Josh Roseman, Marc Cary, Tarus Mateen, Gerald Clayton, Greg Osby, James Carter, Bobby Watson, Vic Juris...

U januaru 2012, Logan je potpisao ugovor sa vodećom izdavačkom etiketom Concord Records. Logan se priprema da 2013. godine snimi svoj prvi solo album kao vođa benda za ovu etiketu, koji će biti objavljen 2014. Pored Loganovog solo projekta za Concord, učestvuje u još jednom projektu koji snima za Concord „Next Collective“,

oštoumni i ambiciozni mladi alt saksofonista (New York Times)

Logan Ričardson svira saksofon resko, višedimenzionalno i izuzetno fleksibilno. Od prve – CEREBRAL FLOW (Fresh SoundNew Talent) jasno je da on predstavlja nesumnjivu snagu. Ovo je postalo još jasnije sa drugim izdanjem Ethos, koje je izdao za izdavačku kuću Grega Osbija, Inner Circle Music.

 

MARC MIRALTA

marc miraltaa

Multi-perkusionista i vibrafonista Mark Miralta (Marc Miralta), rođen u Barseloni, počeo je da svira bubnjeve sa sedam godina u nekoliko škola u Španiji. Dok je bio u školi, svirao je u raznim lokalnim bendovima, uključujući i klasičnu muziku sa evropskim omladinskim orkestrom „Youth Orchestra of the European Common Market“ (ECYO) pod dirigentskom palicom Claudia Abbada, „Vallès Symphony Orchestra” i Nacionalnim simfonijskim orkstrom Barselone i Katalonije.

Posle nekoliko nagrada među kojima je i nagrada za najboljeg džez solistu na Festivalu u Manresi (1985), druga nagrada na džez festivalu „Wheel” u San Sebastianu sa saksofonima (1986), i druga nagrada na evropskom takmičenju Big Bend-ova u Berlinu (1988), prva nagrada sa džez trijom na Festivalu u Geču, otišao je na muzički koledž Berklee u Bostonu da nastavi da studira džez i džez kompoziciju. Dok je bio na Berkliju, takođe je osvojio brojne nagrade kao što je nagrada za najboljeg perkusionistu na muzičkom koledžu Berklee (1991) i nagrada za najaktivnijeg muzičara na muzičkom koledžu Berklee (1992).

Snimio je više od pedeset CD-a sa raznim bendovima, među kojima je i njegov prvi album u ulozi vođe benda sa grupon „New York Flamenco Reunion” (Nuevos Medios ). Marc Miralta Quartet je upravo izdao album „Dreams” (Fresh Sound) na kojem sviraju Seamus Blake na saksofonu, Ed Simon na klaviru i Omer Avital na basu. Miralta zajedno sa Omerom vodi Omer Avital Aaron Goldberg Trio. Časopis Cuadernos de Jazz Magazine je izabrao jedan od njegovih albuma sa njujorškom flamenko grupom „Reunion” za najbolji džez album 2000. godine.