Steve Klink Trio

STEVE KLINK, klavir

ROBERT JUKIČ, kontrabas

BRUNO DOMITER, bubnjevi

 

Steve Klink trio svira muziku sa albuma The Ocean i pesme sa srednjeg zapada, instrumentalne priče o čežnji, ljubavi i životu… Funky stil na klaviru Steva Klinka zajedno sa njegovim osobenim kompozitorskim i aranžerskim umećem čini upečatljivu mešavinu džez, gospel, sving, bluz i folk-bop muzike.

Na klaviru [Klink] pripoveda male priče koje otkrivaju svoju poruku svakom slušaocu… (Kieler Nachrichten). Vodeći svoju publiku na putovanja kroz muzičke stilove, vremena i mesta, Stiv je putnik, jedan od onih čarobnjaka koji umeju da probude tradiciju i udahnu joj život sa samo deset prstiju i osamdesetosam dirki; koji umeju da stari zvuk učine novim i novi zvuk starim… U njegovom izvođenju, više nego u svingu, bluzu i bibopu – leži čista radost pripovedanja. A on ima puno toga da ispriča (Tip Berlin). Pišući za nemački Der Spiegel, Peter Bölke naziva slušanje Stivove muzike „iskustvom potpunog užitka, ne samo za ljubitelje džez muzike! A Kultur Spiegel piše: [ovaj mladi] pijanista zaranja u dirke sa takvom snažnom radošću da počinju da pršte varnice.

(www.steveklink.com ; www.steveklink.eu)

STEVE KLINK

Steve_Klink

Američki pijanista Stiv Klink (Steve Klink) je snimao sa Gregorijem Hatčinsonom (Gregori Hutchinson) („Blue Suit” – ACT Music), nastupao sa Džefom Hamiltonom (Jeff Hamilton) i Dikom Outsom (Dick Oates) i prodao preko 20.000 CD-a širom sveta. Posle studija na New England Conservatory u Bostonu kod profesora kao što su Fred Hersch, Kenny Werner, Jimmy Guiffre, George Russell, Stanley Cowell, Jim McNeely i Dave Holland, Stie je krenuo na svoje prve uspešne turneje po Evropi (Neuburg Birdland, Schloss Elmau, Quasimodo Berlin, Fabrik Hamburg, Radio + TV recording WDR, NDR, BR, “Wir Jazz-Wunderkinder!”) kada je njegov CD „Feels Like Home” (Minor Music) postao jedan od najprodavanijih CD-a u Nemačkoj.

Klinkova posebna mešavina folk-bop uticaja može se pronaći u melodijama američkog Srednjeg Zapada. Preko prostranstava ravnica Ajove, muzika koja vuče korene iz srca ovog dela zemlje tutnjala je kroz njegov rodni grad u njegovoj mladosti: blues bendovi koji su putovali sa zapada prema Čikagu, „bluegrass” grupe iz Tenesija. Mladi pijanista počeo je da upija lekcije iz kompozicije i izvođenja slušajući lokalne majstore, a svoj prvi nastup imao je kao solo džez pijanista, gostujući sa sving bendovima iz okoline Čikaga, a kao basista na električnom basu u lokalnom rok-kaver bendu. Pored toga proveo je veliki deo svog detinjstva putujući, uglavnom po Evropi i Americi.

Pre nego što je završio studije džez klavira i kompozicije na Konzervatorijumu Nove Engleske i Univerzitetu u Njujorku, znao je da ima šta da kaže. Godine 1999, uz podršku Zigija Loha (Ziggi Locha) iz ACT Music, Stiv je uspeo da izda Blue Suit sa bubnjarem Gregorijem Hatčinsonom (Gregori Hutchinson). Ovaj sving disk sa uglavnom autorskim materijalom, odmah je privukao pažnju javnosti: Najupečatljiviji debi album godine (Ultimo). [Stiv je spakovao] na svoj prvi CD sve što čini da krv proključa: bluz, folk, gospel, funk. Čista radost za slušanje. (Kultur Spiegel). Džez tradicija počinje da živi ponovo, sa strašću. (Ralf Dombrowki). Vitalnost i radost sviranja su u osnovi [Stivovog] ostvarenja sa sving trijom (Jazz Podium).

Usledile su nove pohvale. Godine 2000. Stiva je pozvao šef izdavačke kuće Minor Music, Stefan Meyner, da napravi seriju CD-a sa pesmama dva najcenjenija i poštovanija pisaca pesama današnjice, Džonija Mičela (Jony Mitchell) i Rendija Njumana (Randy Newman). Pošto je i sam bio njihov ljubitelj celog života, Steve se osetio počastvovanim da uradi svoje omiljene pesme u svedenom, intimnom aranžmanu sa trijom.

Njegov novi album Places to come from, Places to go dokazuje da je Stiv Klink čovek izuzetnog… (Jazz Podium); Pravo delo srca (Jazz Thing). Feels Like Home… je naziv najlepšeg omaža Rendiju Njumanu… idući Njumanovim stopama, Klink se pokazuje kao pravi majstor muzičke svedenosti na najogoljeniju suštinu. (Klassik Heute). Ove interpretacije donose inspirativnu, novu perspektivu rafiniranim… i čvrstim kompozicijama Rendija Njumana. (Frankfurter Rundschau). Ovaj album poseduje sve: polet, duh, strast, melanholiju (InMusic). Feels Like Home (14 pesama Rendija Njumana) postao je jedan od najprodavanijih džez albuma u Nemačkoj 2001. godine.

Stiv je dobio nove prilike da snima i od 2003. izdao je sedam CD-a. Sa prvom damom slovenačkog džeza Mijom Žnidarič: I Like Pie, I Like Cake (2013); Nevidni Orkester (2008); Too Close For Comfort (2004) i Love You Madly (2011, sa Big bendom RTV Slovenije); sa Tuey Connell: Under the Influence (2003), kao i dva nova CD-a pod sopstvenim imenom: Searching the Blue (2009 DMG/Broken Silence) koji istražuje folk-bop kroz prizmu gospel, folk, džez i retro-bugalus muzike; kao i njegov najnoviji projekat, The Ocean.

Od kad se preselio iz Amerike, Stiv Klink je aktivan sa svojim trijom u evropskim džez klubovima, koncertnim dvoranama, na festivalima, a svira i uživo na radiju i televiziji. Stotine kompozicija i big bend aranžmana sa njegovog repertoara sviraju se na džez radio stanicama širom Evrope i Japana. Steve Klink Trio je bio jedan od šest akustičnih piano trija koji su izabrani iz cele Evrope za takmičenje za svetsku BMW džez nagradu: „The Art of Trio”. Trenutno završava master studije iz klasične kompozicije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, Slovenija.

 

O albumu The Ocean:

Remek delo. ***** (5 od 5 zvezdica, časopis Mladina)

[„The Ocean”] dokazuje još jednom: sve što je potrebno je najjednostavnija muzička ideja da bi se stvorio snažan intenzitet… to je smeo i fascinantan album, avanturističko putovanje preko okeana sa Stivom Klinkom, Led Zeppelin-om i John Cage-om. (Wolfgang Rumpf, NWR Radio Germany)

Klink, čovek srca i uma…želi da podeli svoj lični univerzum zvuka bez kompromisa: zauzvrat nudi nam spontani svet molova i durova koji je intuitivan i potpuno originalan. ***** (5 od 6 zvezdica, Kulturnews magazine)

Ovo je smeša iz kuhinje Srednjeg Zapada, ovo je moderna mešavina džez, bluz, folk, funk i soul muzike, ovo je višestrani muzički univerzum Stiva Klinka, ovo je svet folk-bopa u svom najboljem ruhu, i album koji menja pravila igre. Ovde ima više priča, a slušanje prvih minuta najnovijeg projekta američkog džezera daje nam da okusimo muzičko putovanje koje sledi: klasični klavirski trio koji prži, kojem se pridružio kontrabas na bebop linije, da bi bio ponet na viši nivo čežnjivom melodijom tri duvača. I tako počinje priča, instrumentalna pripovest o čežnji, ljubavi i životu… (Andrej Predin, Slovenske Novice)

ROBERT JUKIČ – vidi pod ROBERT JUKIČ „LIFE“

BRUNO DOMITER – vidi pod BRUNO DOMITER „ADAM KLEMM BANDA“