Steve Grossman

STEVE GROSSMAN, saksofon

MARTIN SASSE, klavir

HENNIG GAILING, kontrabas

JOOST VAN SCHAIK, bubnjevi

 

Steve Grossman

Stiv Grosman (Steve Grossman), rođen 18. januara 1951. u Njujorku, jedan je od poslednjih heroja čistog hard bop džeza a la Soni Rolins (Sonny Rollins). Njegova karijera, međutim, počela je 1969. u fusion bendu Majlsa Dejvisa (Miles Davis) gde je došao na mesto Vejna Šortera (Wayn Shorter). Malo potom je radio sa Loni Liston Smitom (Lonnie Liston Smith), pre nego što se pridružio bendu Elvina Džonsa (Elvin Jones) od 1971-1973.

Na beskrajnom spisku ljudi sa kojima je sarađivao i snimao pod sopstvenim imenom su: Joony Booth, Joe Chambers, Billy Higgins, Cedar Walton, David Williams, Walter Booker, Tyler Mitchell, Art Taylor, Barry Harris, Reggie Johnson, Avery Sharp, McCoy Tyner, TomHarrell, Harold Land, Michel Petrucciani, Don Alias, Jan Hammer, Jimmy Cobb, Al Foster

Danas uglavnom živi u Evropi, prvenstveno Francuskoj i Italiji, a njegovi bendovi su sastavljeni od vrhunskih evropskih muzičara.

 

MARTIN SASSE

MARTIN SASSE

Rođen je 1968. godine u Hamu/Vestfalija. Studirao je klasični klavir u Folkwanghochschule u Esenu, a džez na akademiji Musikhochschule u Kelnu. Svira u federalnom džez orkestru (Herbolzheimer). Od 1998. godine radi kao profesor na Univerzitetu Johannes Gutenberg u Majncu.

Nagrade: Karlsberg Jazzpreis, Hennessy Jazz Search, Kulturförderpreis der Stadt Hamm, Takmičenje za pijaniste u Kališu, itd.

Svirao je, gostovao i snimao sa muzičarima: Benny Bailey, Peter Bernstein, Al Foster, Duško Gojković, Till Brönner, Gary Campbell, Jeff Cascaro, Jimmy Cobb, Silvia Droste, Peter Fessler, Jeff Hamilton, Paul Heller, Vincent Herring, Chuck Israels, Tony Lakatos, Brian Lynch, Charlie Mariano, John Marshall, New York Voices, Adam Nussbaum, Ferdinand Povel, Rolf Römer, Jesse van Ruller, Tierney Sutton, Toots Thielemanns, Peter Weniger. (web.me.com/martinsasse/martinsasse.com)

 

HENNIG GAILING

HENNIG GAILING

Hening je odličan basista.Lee Konitz

Gailing je sigurno jedan od nekolicine modernih basista koji je pun zvuka Oskara Petiforda (Oscar Pettiford), Pola Čejmbersa (Paul Chambers i Izraela Krozbija (Israel Crosby). – John Goldsby

… bit poput Čarlsa Mingusa (Charles Mingus) … veličanstveno arco sviranje … John Ruocco

Kralj svinga u Kelnu i verovatno najbolji basista sa kojim sam ikad radio. – Steve Klink

Odličan zvuk, pravi gruv (groove) i melodijsko soliranje karakterišu na sceni veoma traženog kelnskog basistu Heninga Gailinga.

Svirajući uživo ili u studiju sarađivao je sa poznatim američkim i evropskim muzičarima kao što su: Jimmy Cobb, Lee Konitz, Charlie Mariano, Vincent Herring, Peter Bernstein, Dick Oats, Dan Barrett, Brian Lynch, Joe Diorio, Gregory Hutchinson, Judy Niemack, John Marshall, John Ruocco, Gary Campbell, Bill Dobbins, Syntia Sayer, Eddie Ericson, Jiggs Whigham, Charly Antolini, Ferdinand Povel, Jesse van Ruller, Cees Slinger, Greetje Kauffeld, Silvia Droste, Olaf Polziehn, Toni Lakatos, Paul Heller, Gustl Mayer, Engelbert Wrobel, Chris Hopkins i Bruno Castellucci.

 

JOOST VAN SCHAIK

JOOST VAN SCHAIK

Just van Šaik (Joost van Schaik), rođen 31. 10. 1974, u Zvoleu, počeo je da svira bubnjeve sa šest godina, a uzima časove sa deset. Sa dvanaest godina svirao je diksilend u očevoj grupi. U to vreme počeo je da se interesuje za moderni džez iz 40-tih, 50-tih i 60-tih. Sa šesnaest godina upisao je pripremnu godinu za Konzervatorijum u Zvoleu, uz privatne časove kod muzičara koji su bili među najboljim holandskim džez bubnjarima kao što su John Engels, Henk Zomer i Han Bennink.

Kada je imao osamnaest godina upisao se na Konzervatorijum u Hilversumu, gde je studirao kod profesora kao što su npr. Marcel Serierse i Cees Kranenburg. Diplomirao je sa pohvalom.

Godine 1995, osvojio Tama drummers award, nagradu za najperspektivnijeg mladog bubnjara Beneluksa. Iste godine otišao je u Njujork, gde je studirao kod: Džef „tejn“ Vatsa (Jeff „tain“ Watts), Kenija Vašingtona, (Kenny Washington), Karla Alena (Carl Allen) i Gregorija Hatčinsona (Gregory Hutchinson).

Od 1994. godine svirao je sa muzičarima kao što su na primer: Curtis Fuller, James Moody, Toots Thielemans, Lew Tabackin, Toon Roos, Benjamin Herman, Jasper Blom, Karel Boehlee, Martijn van Iterson, Jarmo Hoogendijk, Rein de Graaf, Bert Joris, Nathalie Loriers, Hein van de Gein, Brussels Jazz Orchestra i mnogi drugi.

Trenutno je član sastava: The Toon Roos Quartet, The Benjamin Herman Trio, The Philip Catherine trio/quartet, The Jurai Stanik Trio i The Amsterdam Jazzquintet.

Snimio je nekoliko CD-a sa npr. Benjaminom Hermanom (Benjamin Herman), grupama Beets Brothers i Amsterdam Jazzquinter.