Robert Jukič „Life“

GREGORY TARDY, tenor saksofon

FEMI TEMOWO, gitara i vokal

ERNESTO SIMPSON, bubnjevi

ROBERT JUKIČ, kontrabas

 

„Life” je novi kvartet pod vođstvom slovenskog basiste/kompozitora Roberta Jukiča, koji će kombinujući džez, klasičnu i world muziku, zajedno sa tri izvanredna muzičara (Gregory Tardy, Femi Temowo i Ernesto Simpson), predstaviti Robertovu osmu ploču Life, koja je izdata za Swiss Label Unit Records u septembru 2013. godine. Album uključuje 36 muzičara iz 9 zemalja, ali pošto su nastupi uživo ograničeni na format kvarteta, kompozicije će biti svaki put drugačije, pa ipak ostati verne svojoj suštini.

 

ROBERT JUKIČ

Robert Jukic_by Petra Cvelbar

Umetnik koji slama predrasude!Glasna

Robert je u silovitom kreativnom zaletu!Odzven

Basista, kompozitor, aranžer i producent Robert Jukič je jedan od najsvestranijih i najplodnijih slovenačkih muzičara. Počevši sa električnim basom kao tinejdžer, svirao je u različitim bendovima na početku svog muzičkog života. Od tad je svirao sa raznim slovenačkim i internacionalnim umetnicima i bio je izložen različitim stilovima muzike, što se takođe odrazilo na njegove ploče. Ima osam izdanja pod njegovim imenom koje obuhvataju sve – od različitih stilova džeza do klasične i svetske muzike, od alternativnog popa do šansone kao i tradicionalni bluz, folk i kantri muziku. Kao basista ili kompozitor/aranžer, pojavljuje se na 50 albuma sa drugim umetnicima što dokazuje njegov muzički domet. Eklektičan, stalno drugačiji umetnik.

Nastupao je sa muzičarima kao što su: Mario Gonzi, Adrien Mears, Owen Hart JR., Oliver Kent, Flip Phillip, Ed Partyka, Martin Reiter, Renato Chicco, Jonathan Blake, Nicole Henry, Owen Howard, Howard Curtis, Andy Middleton, Femi Temowo, Deborah Brown, Pietro Iodice, Miles Griffith, Danny Grisset, Sheila Cooper, Steve Klink, Stephane Spira, Duško Gojković, Daniele d`Agaro, Tony Pancella, Rob Bargad, European Movement Jazz Orchestra, Generations international youth band, Big Band RTV Slovenia i dr.

Robert piše muziku za svoj i ostale bendove kao i za kratke filmove, multimedijalne performanse i umetničke instalacije. Takođe je aktivan u pozorištu i predaje. Nagrađen je drugom nagradom žirija i publike na slovenačkom takmičenju u džez kompoziciji 2008. Njegov peti CD, za koji je pisao tekst i muziku predstavlja još jedan prikaz njegovih umeća.

 

GREGORY TARDY

GregTardy

Stvarno fenomenalan vođa – izvođač koji će vas opiti svojom kreativnošću i majstorstvomJazz & Blues Report

Saksofonista, multi-instrumentalista (duvački instrumenti) i kompozitor Gregori Tardi (Gregory Tardy) je jedan od najsvestranijih džez muzičara svoje generacije, koji se oseća kao kod kuće u raznim muzičkim situacijama i u improvizaciji. Rođen u muzičkoj porodici, počeo je svoju muzičku karijeru učeći klasični klarinet. U svojim ranim dvadesetim, dok se spremao za simfonijsku karijeru, otkrio je džez i više se nije osvrnuo.

Godine 1992, počeo je da svira sa legendarnim bubnjarem, Elvinom Džonsom (Elvin Jones) i snimio svoj prvi CD, Crazy Love. Kao traženi sajdmen, svirao je sa mnogim uglednim džez umetnicima kao što su: Andrew Hill, Tom Harrell, Dave Douglas, Wynton Marsalis, Jay McShann, Nicholas Payton, Roy Hargrove, Steve Coleman, Betty Carter, Don Byron, Bill Frisell, Rashied Ali, Ellis Marsalis, Brian Lynch, John Patitucci i drugi. Takođe je nastupao i/ili snimao sa mnogim drugim značajnim saksofonistima kao što su: Joe Lovano, Mark Turner, Chris Potter, Dewey Redman, Ravi Coltrane i dr. Poslednjih godina, Tardy je zaokružio svoj put, tako što se fokusirao na klarinete, koristeći ih na izdanjima Toma Harela (Toma Harrell), Ohad Talmora/Stivi Svalouva (Ohad Talmor/Steve Swallow), Stefana Harisa (Stefan Harris), Krisa Potera (Chris Potter) i Endru Hila (Andrew Hill).

Njegov raspored nastupanja ga je vodio svuda po svetu, te je svirao na svim vodećim džez festivalima i na nekim od najvećih svetskih džez bina. Kao sajdmen, pojavljuje se na nekoliko albuma godine časopisa Downbeat, kao i na nekoliko albuma nominovanim za nagradu Grammy, uključujući CD sa Brajanom Linčom (Brian Lynch) koji je osvojio Grammy 2006. godine. Takođe je snimio jedanaest CD-a pod svojim imenom na kojima se mogu čuti njegove jedinstvene kompozicije, koje spajaju njegovu ljubav prema tradicionalnom džezu sa modernim, istraživačkim stilom.

 

FEMI TEMOWO

Femi Temowo

Ovaj britanski Nigerijac zasigurno poseduje originalan gitarski pristup, koji ga obeležava kao novu džez gitarsku zvezdu koja je upila svoje uzore i stvorila nešto novo. – Jazzwise Magazine

Femi Temovo (Femi Temowo) je muzičar koje je nominovan za MOBO nagradu, odrastao je slušajući zapadno-afričke pionire kao što su Fela Kuti, Sunny Ade i Ebenezer Obey. Kasnije je otkrio legendarnog Čarlija Parkera (Charly Parker) i klasične džez albume kao što su Majls Dejvisov (Miles Davis) „Kind of Blue“. Inspirisan velikim džez gitaristom Ves Mongomerijem (Wes Montgomery), odlučio je da sledi svoju strast za gitarom, koja se zasniva na spoju ovih muzičkih uticaja.

Među ranim pokazateljima buduće Femijeve karijere je i situacija kada mu je prišao priznati britanski džez saksofonista i hip-hop umetnik Soweto Kinch, koji ga je pozvao da bude deo njegovog novoformiranog kvarteta 2002. godine. Njegova fenomenalno uspešna saradnja sa Sovetom kulminirala je nominacijom za Mercury muzičku nagradu, BBC jazz nagradu za najbolju novu grupu i nekoliko MOBO nagrada.

Kako su njegov talenat i uspeh hvatali zalet, tako je rasla i potražnja za Femijem kao svestranim i gitaristom sa stilom. Femijeva kompleksnost i veština na instrumentu njegovog izbora doveli su do širokog spektra visoko-profilnih saradnji.

Femijev glatki i melodični zvuk gitare Doneli svrstali su ga uz mnoge velike muzičare i umetnike iz različitih žanrova, pošto je svirao sa imenima kao što su: George Benson, Courtney Pine, The Roots, Omar, Roachford, Amy Winehouse, Jason Rebello, Eska Mtungwazi, Soweto Kinch, Terri Walker, Jean Toussaint, Don Blackman, Michal Urbaniak i mnogi drugi.

 

ERNESTO SIMPSON

ErnestoSimpson

On je bubnjar svetske klase i perkusionista, koga su životna iskustva odvela preko kontinenata i izložila svim vrstama muzičkih žanrova, od njegovih afro-kubanskih korena do džez, funk, fusion, pop, R&B kao i brazilske muzike. Od samog početka karijere, deli binu sa umetnicima kao što su, između osatlih: Dizzy Gillespie, Carmen McRae, Chucho Valdes, Arturo Sandoval, Herbie Hancock, Michael Brecker, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Roy Hargrove, James Genus, Airto Moreira, Marcos Valle, Emilio Santiago, Tito Puente, Ray Barretto, Giovanni Hidalgo, Eddy Palmiery i u poslednje vreme Richard Bona, Ramon Valle, Omar Sosa, Kyle Eastwood i Gonzalo Rubalcaba.