Kekko Fornarelli „MONOLOGUE“

kekko velika

Keko Fornareli (Kekko Fornarelli) je jedan od internacionalno najcenjenijih mladih pijanista. Njegov jedinstven način balansiranja beskrajnog istraživanja i univerzalne upotrebljivosti, i njegova sposobnost da približi ono profano i one strano zvano džez, čini ga jednim od najeklektičnijih i najsveobuhvatnijih umetnika na aktuenlnoj internacionalnoj sceni. Njegov jedinstveni stil je okarakterisan pokušajima da se stvori muzika koja će se više posmatrati nego slušati. Način da se pripoveda, govore emocije i opisuju situacije.

Keko Fornareli je rođen u Bariju, Italiji, 1978. godine. Počeo je da uči klasičan klavir sa tri godine, prvo kroz privatne časove i kasnije na Conservatorio Piccinni u Bariju. Fornarelijeva ljubav prema džez muzici je počela kad je imao 18 godina. Od tada, Keko je zarionio u učenje intrumenta, stilova i muzike, životni put koji ga je poveo na putovanja po celom svetu omogućavajući mu da upoznava veliki broj umetnika i razvije sopstveno umeće. Rosario Giuliani, Flavio Boltro, Michel Benita, Francesco Bearzatti, Luca Bulgarelli, Yuri Goloubev, Benjamin Henocq, Nicolas Folmer, Jerome Regard, Manhu Roche, Andy Gravish, Eric Prost, Marco Tamburini i Jean-Luc Rimey Meille su samo neki od umetnika sa kojima je sarađivao.

Fornarelijev prvi album, Circular Thought, izdat je za izdavačku kuću Wide Sound 2005. godine, je bio proglašen za jedan od najboljih džez projekata godine od strane kritike. Iste godine se preselio u Francusku, gde je proveo tri godine u nastavku učenja sledeći sopstvenu zamisao o muzici. Saradnje sa raznim umetnicima, kao što su Manhu Roche, Flavio Boltro i Rosario Giuliani dovele su do drugog albuma 2008. godine, A French Man in New York, koji je takođe izdala izdavačka kuća Wide Sound, a distribuirala Egea. Album predstavlja inovativan projekat koji je inspirisan francuskim pijanistom Michelom Petrucciani-jem.

Njegov poslednji album, Room of Mirrors, izdat je 2011. godine za izdavačku kuću AUAND records, a distribucija je poverena Egea-i.

Fornareli je vešti instrumentalista sa korenima u klasičnoj muzici i suptilnim umom improvizatora. (John Fordham, The Guardian)

Skoro savršena ravnoteža napetosti i slobode. Fornarelijeva muzika ima sveden, a ipak prijemčiv stil koji crpi iz korena klasične muzike, sa uticajima od popa do trip-hopa i gospela(Alison Gunn, Financial Times)

Kekova intima je satkana od bogatih melodija i sleda akorda koji podsećaju na neke delikatne forme modernog džeza, ali izrečenih sa tim posebnim akcentom koji ga čini jednim od najinteresantnijih mladih pijanista današnjice (Paolo Fresu)

 

http://www.kekkofornarelli.com

IIC_Belgrado_logo