Rudresh Mahanthappa’s Gamak

RUDRESH MAHANTHAPPA, saksofon

DAVID FIUCZYNSKI, gitara

RICH BROWN, kontrabas

JORDAN PERLSON, bubnjevi

 Rudresh-Mahanthappa_teaser_700x

Malobrojni su muzičari koji imaju umeće slično onom saksofoniste/kompozitora Rudreša Mahantape (Rudresh Mahanthapp) da tako potpuno otelotvore široke mogućnosti svoje muzike i kulture. Džez nema premca u svojoj sposobnosti da apsorbuje druge stilove i žanrove i izroni sa novom formom stila koja je i dalje prepoznatljivo džezbaš kao što je i njegova zemlja porekla, Amerika, jedinstvena po tome što obuhvata tako mnogo naroda sa dubokim korenima u svim delovima sveta, koji ipak mogu da se nazovu Amerikancima. Mahantapina jedinstvena karijera predstavlja elokventnu formulaciju oba ova koncepta, pošto on važi za jednog od najvećih vizionara među modernim džez kompozitorima, koji neguje duboko ličan i individualan pristup.

Tako je nastao zvuk koji hibridizuje progresivni džez i južnoindijsku klasičnu muziku u fluidnu formu okrenutu prema budućnosti koja odražava Mahantapina iskustva odrastanja kao Indijac-Amerikanac druge generacije. Kao što se ni njegovo lično iskustvo nikada ne proživljava samo sa jedne strane ove crtice, tako i njegova muzika odbija da stvara jednostavne fuzije, umesto toga ona podjednako tečno govori jezikom oba naroda i posvećena je stvaranju nove staze koja vodi napred.

Trenutno se ta staza manifestuje između ostalog i kroz najnoviju verziju njegovog dugogodišnjeg kvarteta, u kojem sada svira gitarista David “Fuze” Fiuczynski, čiji je mikrotonski vokabular otvorio nove mogućnosti Mahantapinoj kompozitorskoj imaginaciji; i Samdhi, multi-kulturalni ansambl koji Mahantapinoj smeši džez i indijske muzike dodaje modernističke elektronske tonove. Njihov debi album, izašao pod istim nazivom kao i grupa, izdat 2010. za ACT Music + Vision, časopis JazzTimes je pozdravio kao „prekretnicu, stecište stilova koji se ne daju lako anliziratinikada ranije nije bilo pokušaja nove muzike ovog kalibra.”

On i dalje nastavlja saradnju sa pakistansko-američkim gitaristom Rezom Abasijem (Rez Abbasi) i inovativnim perkusionistom Dan Vajsom (Dan Weiss) u bendu Indo-Pak Coalition. Ostali noviji projekti kreću se u dijapazonu od višegeneracijskog alt samita Apexu kojem sviraja i Bunky Green, trio MSGi Mauger, kvinteta Dual Identity koji vodi zajedno sa kolegom alt saksofonistom Stivom Lehmanom (Steve Lehman), i Raw Materials do dugogodišnjeg dueta sa pijanistom Vijay Iyerom. Uprkos širini uticaja izloženih u ovim raznolikim projektima, kao konstanta stoji glas za koji je časopis New York Times rekao sa odobravanjem da poseduje „lutajući intelekt i artikulaciju oštru poput noža.”

Njegov uspeh su prepoznali velikani kako džez tako i južno-indijske muzike. Nedavno je Mahantapa pozvan da se priključi radnoj grupi legendarnog bubnjara Džeka Dedžoneta (Jack DeJohnette), dok je saradnja sa renomiranim karnatskim saksofonistom Kadrijem Gopalnathom (Kadri Goplanath) rezultirala Mahantapinim CD-om Kinsmen iz 2008 (Pi) koji je naišao na odobravanje kritike. Dobio je stipendiju „Guggenheim Fellowship” i Njujorške fondacije za umetnost, kao i narudžbine od institucija Rockefeller Foundation MAP Fund, Chamber Music America i American Composers Forum. Proglašen je alt saksofonistom godine tri godine za redom po izboru međunarodne kritike u časopisu Downbeat Magazine (2011-2013) i pet uzastopnih godina od strane udruženja džez novinara Jazz Journalists’ Association (2009-2013). U aprilu 2013, dobio je izvođačku nagradu Doris Duke Performing Artist Award, jednu od najznačajnijih umetničkih nagrada na svetu.

Ove impresivne pohvale, kao i pohvale od tako uticajnih listova kao što su NPR, Los Angeles Times, Village Voice i New Yorker, fokusiraju se na Mahantapinu sve veću ulogu kao pionira u svetu savremenog džeza. Godine rane mladosti provedene u Koloradu, studije na fakultetu Berklee College of Music i DePaul University, i zapanjujuće bogato izvođačko iskustvo sviranja sa starijima i savremenim majstorima brojnih muzičkih disciplina, odražavaju se u njegovom zadivljujućem opusu koji još uvek raste i razvija se. Mahantapa je umetnik firme Yamaha i koristi isključivo piskove marke Vandoren.