Joey Calderazzo, klavir

 

Joey Calderazzo

BMQ_PRESS_105  Rođen u Nju Rošelu, država Njujork, Calderazzo dobija prvu inspiraciju za sviranje klavira od prvog komšije i počinje da uči klasični klavir sa šest godina. Improvizacija mu je ležala još tada; mnogo pre nego što je započeo formalno obrazovanje iz oblasti jazz muzike, mladi pijanista je pravio sopstvene varijacije na Mocarta.

  Podstaknut svojim sve većim interesovanjem za umetnike kao što su McCoy Tyner i John Coltrane, Herbie Hancock i Chick Corea, Calderazzo je otišao u posetu svojim prijateljima na Muzički koledž Berklee, gde se zbližio sa tadašnjim studentima Branfordom Marsalisom, Wallacom Ronijem, Donaldom Harrisonom i Jeffom „Tain” Wattsom.

  Pošto je napustio Univerzitet Long Island, Calderazzo je dobio svoju veliku šansu pošto je upoznao i džemovao sa legendarnim saksofonistom Michaelom Breckerom na jednoj radionici. Brecker je bio duboko impresioniran mladim pijanistom i ponudio mu klavirsku stolicu u kvintetu sa kojim je bio na turneji pošto je Kenny Kirkland napustio grupu 1987. Desetak godina kasnije, Calderazzo se pridružio Kvartetu Branforda Marsalisa, kao Kirklandova zamena po drugi put, posle preuranjene smrti ovog pijaniste.

  Calderazzov studijski rad je podjednako zapažen kao i nastupi uživo širom sveta. Snimio je tri albuma za Blue Note Records početkom devedesetih, In The Door, To Know One i The Traveler, a izdao je i album Secrets za Audioquest i Joey Calderazzo za Columbia Records pre nego što je potpisao ugovor za Branfordovu izdavačku kuću Marsalis Music 2002. godine; radeći za ovog izdavača, izdao je albume Haiku i Amanecer 2003. i 2007. godine. Među Calderazzovim projektima koje je vodio sa još nekim je duet sa Marsalisom iz 2011, Songs of Mirth and Melancholy. Calderazzov debi album za Sunnsyde predstavlja album Live iz 2013, album trija sa Le Flemingom i bubnjarom Donaldom Edwardsom. Među raznolikim albumima koje je snimio kao prateći muzičar su i oni sa muzičarima kao što su Arturo Sandoval, Bob Mitzner, Bob Belden, Vincent Herring, Jeff ‘Tain’ Watts i Jerry Bergonzi – kao i Marsalis i Brecker.

  Čvrsto ukorenjen u Severnoj Karolini, Calderazzo trenutno svoje profesionalno vreme deli na ravne časti između nastave, kojom se bavi kao vanredni profesor na univerzitetu „North Carolina Central University”, saradnje sa Marsalisom i ostalima, i uzdizanja njegove umetnosti u triju u nove visine.

B&Wchair shot_165 1