Sandra Klemm, glas

Milan Stanisavljević, klavir i Rhodes • Vukašin Mišković, gitara

Nikola Matošić, kontrabas • Bruno Domiter, bubnjevi i udaraljke

Adam Klemm, tenor i sopran saksofon • Tomaž Gajšt, flügelhorn

 

4K7F4241a  Sandra i Adam Klemm su udružili snage u nastajanju zajedničkog projekta, pod imenom Nostalgija. Muzika koja se nalazi na duplom CD-u potiče iz krajeva gde su odrasli (Bosna, Vojvodina). Zajednička nit svim pesmama je nostalgija. To je emotivna i iskrena vokalno-instrumentala ispovest, kroz pesme balkanskih i mađarskih korena u jazz interpretaciji ovih umetnika. Različiti koreni muzičara, zanimljiva instrumentacija i aranžmani, čine da ovaj projekat teško možemo svrstati u već postojeće muzičke žanrove. Na CD ploči se nalaze autorske pesme; zatim aranžmani bosanskih sevdalinki, mađarske narodne i tradicionalne muzike; kao i aranžmani nekih poznatih pesama iz njihove mladosti, iz današnje perspektive. Na koncertima predstavljaju ovaj projekat udruženi pod imenom Sandra Klemm & Adam’s Family.

Sandra Klemm

Sandra Klemm  Rođena 1972. godine u Banja Luci, od svoje 7. godine živi u Ljubljani. Dugogodišnji član dečjeg i omladinskog hora RTV Ljubljana. Završila je jazz odsek Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani u klasi prof. Nade Žgur. Učestvovala na radionicama čuvenog pop-jazz pedagoga Dave Straud-a, jednog od osnivača metode Speech Level Singing, na radionici Bob Stoloff-a Tehnika vokalne improvizacije i na radionici čuvene vokalne grupe New York Voices u Gracu 2003. godine.

Za sobom ima 8 objavljenih albuma: Sendi (1992), Zate (1994), Nemirna kri (1995), Zase me vzemi (1996); Brezmejna ljubezen (1999); Na drugem koncu sveta (2000), Se še spominjaš (2009) i Nostalgija (2015).

Jedna od prvih pevača, koji su uveli dance muziku na slovenačku pop scenu. Album Nemirna kri, koji je nastao u saradnji sa pevačem i producentom Danielom Popovićem (Džuli), je dobio priznanje Srebrna kaseta 1995. godine. Godine 1998. je singl Stigmata sa albuma Na drugem koncu sveta izabran je, od strane slovenačkog distributera, za promociju istoimenog hollywoodskog filma. Kao član hora je nastupala sa Bobby McFerrin-om na Ljubljanskom letnjem festivalu 2004. godine. Nastupila na pesmi Eurovizije u prvom pojavljivanju Slovenije na tom takmičenju sa bendom EN X BAND u Irskoj 1993. godine i kao prateći vokal sa pevačem Vili Resnik u Engleskoj 1998.godine.

Kao solista je dva puta nastupala na najznačajnijem slovenačkom pop festivalu Slovenska popevka u pratnji velikog Revijskog orkestra RTV Slovenije (1999. i 2009.).

Više puta je nastupala sa svojim vokalnim triom kao prateći vokali na festivalu Slovenska popevka, u stvaranju najgledanije muzičke emisije Zoom na nacionalnoj televiziji, i na raznim koncertima širom Slovenije u saradnji sa Big Bendom RTV Slovenije.

Ove godine je izdala svoj osmi autorski CD Nostalgija za slovenačku izdavačku kuću Celinka, gde se okreće etno jazz-u.

Trenutno predaje jazz i pop solo pevanje u školi Zavod Sv. Stanislava, studijskim radom i predavanjem na radionicama.

www.sendi.si

Adam Klemm

Adam Klemm  Adam Klemm je rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu na odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, Austrija. Godine 2005. je pridobio titulu magistra umetnosti – jazz saksofonista. Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju, Finska. Posle povratka iz Finske, nastupao sa legendom austrijske jazz scene gitaristom Karl Ratzerom i izdao CD sa sarajevskom jazz grupom Minority.

Nastupao sa: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri i mnogim drugima

Vodi svoj sastav Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao svoj prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine.

Od 2008. godine je endorser P. Mauriat saksofona za jugositočnu Europu.

Od 2008. godine je zaposlen kao solista Big Band-a RTV Slovenija, pored toga predaje saksofon i jazz band u muzičkoj školi GCEW u Ljubljani.

Član je saveta Novosadskog jazz festivala.

Kao član Big Banda RTV Slovenija, imao je čast da deli binu sa jazz velikanima, kao što su: Mike Stern, Ernie Watts, Joe Lovano, Ronnie Cuber, Patti Austin, Peter Erskine, Nicholas Payton, Kurt Elling

Svoj drugi CD Nostalgija (2015) objavljuje zajednički sa suprugom Sandrom Klemm za nezavisnu izdavačku kuću Celinka.

www.adamklemm.net

Tomaž Gajšt

Tomaz Gajst  Tomaž Gajšt je jedan od najznačajnijih mladih trubača na slovenačkoj jazz sceni. Trubu je počeo da svira sa 10 godina. Posle završene srednje muzičke škole u Mariboru je studirao i diplomirao na Univerzitetu za muziku i primenjene umentnosti u Gracu u klasi Eduarda Holnthanera i Jima Rotondija. Kao dugogodišnji član HGM Jazz Orchestra je bio u prilici nastupati sa velikanima svetske jazz scene kao što su: Bobby Shew, Peter Herbolzheimer, Dick Oats, John Thomas, Herman Brauer, Randy Brecker, Gustavo Bergalli, Victor Villena, Barbara Dennerlein, Eric van Lier, Fritz Pauer, Bob Mintzer, Yellowjackets, Karlheinz Miklin, Earl Gardner, John Riley, Michael Phillip Mossman, Miljanko Prohaska, Don Menza, Man Sound, Jonas Knutson, Deborah Brown, Heinz Czadek, Jim McNeely, Peter Erskine, Lasse Lindgren, DenaDeRose, Luis Bonilla, David Liebman i drugi.

Trenutno je solista Big Benda RTV Slovenije i član mnogih combo sastava u celom regionu.

Bruno Domiter

Bruno Domiter   Bruno Domiter je rođen 1980. godine u Mariboru. Diplomirao na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu – smer jazz (bubnjevi) u klasi prof. Howarda Curtisa.

Dugogodišnji član Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži (HGM Jazz Orkestar). U sklopu HGM orketstra je sarađivao sa poznatim imenima svetske i europske jazz scene: Randy Brecker, Bob Mintzer, Yellowjackets, Boško Petrović, Barbara Denerlein, Bobby Shew, Peter Herbolzheimer, Gustavo Bergalli, Victor Villenia, Eric van Lier, Michael-Phillip Mossman, Don Menza, Kevin Mahogany, ManSound, Byron Motley itd.

Svira u slovenačkoj pop grupi Papir kao i u pop-funk bendu Mih Group, u mariborskom ansamblu udaraljki Stick Control i u raznim jazz projektima u Sloveniji u inostranstvu (Boško Petrovič kvartet, Zdenko Ivanušič kvartet…).

Dodatno se školovao na jazz seminarima kod mag. John Riley-a.

Predaje udaraljke u muzičkoj školi u Mariboru i u muzičkoj školi B.A.S.E.

Vukašin Mišković

Vukasin Miskovic  Rođen 1980. u Vrbasu. Diplomirao na odseku za gitaru na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Godine 2008. magistrirao klasičnu gitaru na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz u klasi prof. Martina Mislyveceka. Tokom karijere ostvaruje saradnju sa brojnim umetnicima iz raznih muzičkih žanrova, kao i niz solo koncerata. Od 2004. član je ansambla Boris Kovac & La Campanella, sa kojim beleži preko 100 koncerata širom Evrope, kao i 3 CD izdanja. Godine 2010. formira projekat Trio Diabolico (Lorenz Pichler, flauta, Peter Pichler, klarinet), a 2011. Akshani Project (Fedor Ruškuc, kontrabas, Ištvan Čik, bubnjevi) sa kojim objavljuje svoj autorski prvrenac Akshani Project – Part One.

Nikola Matošić

Nikola Matošić Nikola Matošić je rođen 1978. godine u Ljubljani. Jedan je od glavnih aktera mlađe generacije jazzera u Sloveniji. Započeo je karijeru kao samouk muzičar. Kasnije pohađa razne seminare, radionice i uzima privatne časove da bi se potom upisao na privatnu muzičku akademiju u Lincu, kako bi produbio svoje poznavanje muzike. Odgovoran je za to što jazz ostaje prisutan u Sloveniji, za njegovo očuvanje i modernizaciju. Dugogodišnji organizator i ustanovitelj jazz jam sešnova u Ljubljani. Njegova saradnja u velikom broju projekata dokazuje da je jedan od najboljih jazz kontrabasista u Sloveniji. Su-dobitnik Porina za najbolji jazz album 2012. godine sa projektom Mira Kadoića Free point. Pored toga nastupa i na mnogim evropskim pozornicama a i preko granica EU. Svirao je sa poznatim i uglednim jazz muzičarima kao što su: Deborah Brown, Rachel Gould, Herb Geller, Renato Chicco, Peter Mihelič, Howard Curtis, Doug Sides, Aaron Goldberg, Tony Lakatos, Vincent Herring, Doug Hammond…

Dokazao se i u drugim žanrovima osim jazza kroz saradnju Zoranom Predinom, Oto Pestnerom, Svetlanom Makarovič

Milan Stanisavljević

Milan Stanisavljević  Milan Stanisavljević je rođen u Kragujevcu. Počeo je da svira klavir sa 9 godina. Završio je osnovnu i srednju muzičku školu, klasični klavir. Prve korake u jazzu načinio je zajedno sa čuvenim beogradskim jazz pianistom Milošem Krstićem. Sa 18 godina počinje studije na FMU u Beogradu, gde je stekao diplomu iz harmonije i harmonijske analize u klasi profesora Rastislava Kambaškovića. Posle Beograda, odlazi u jednu od najstarijih evropskih jazz škola, Univerzitet za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, Austrija. Studirao je jazz klavir kod dr Haralda Neuwitrha, Clausa Raiblea i Olafa Polziehna. Takođe je imao priliku da uči od velikih pianista kao što su Renato Chico i Fritz Pauer, kao i bubnjara Howarda Curtisa između ostalih velikih pedagoga u ovoj školi. Stekao je bachelor diplomu u januaru 2008. godine i odmah potom nastavio master studije, koje je završio u januaru 2010. godine. Zahvaljujući brojnim radionicama u školi upoznao se sa imenima kao što su Billy Hart, Ron McLure, Jerry Bergonzi, Dave Santoro, John Holenback, Geofrey Keezer, George Cooligan, Peter Helbotzheimer, itd.

Trenutno vodi trio sa Anđelkom „Đeletom” Stuparom (bubnjevi) i Milanom Nikolićem (bas). Pored ostalih, svirao je i sa Stjepkom Gutom, Mimom Mitrović, Ratkom Divjakom, Christopfom „Pepeom” Auerom, Valentinom Czihakom, Gasperom Bertonceljom, Juretom Puklom, Igorom Matkovićem, Cenetom Resnikom, Gasparom Perslom, Robertom Jukićem, Nikolom Matošićem, Markom Đorđevićem, Vladimirom Kostadinovićem, Dušanom Simovićem, Brankom Sterpinom… Često svira i sa pevačicom Jadrankom Juras u duetu ili u njenoj grupi J.J.J.Q. (Jadranka Juras Jazz Quartet).

2011. godine je izdao svoj prvi CD sa naslovom Awakening, koji je dobilo odlične kritike na prestižnom jazz web site-u All About Jazz.

Od 2012. godine predaje jazz klavir na Konzervatorijumu za muziku i balet (Konservatorij za glasbo in balet) u Ljubljani.

Ove godine izdaje svoj drugi autorski CD Soundquest za austrijsku izdavačku kuću Barnett Records.