SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, velika sala, u 20 sati

Četvrtak, 14. novembar 2019.

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

DUVAČKA SEKCIJA:

Milena Jančurić, flauta; Adam Klemm, saksofon

Gabor Bunford, saksofon; Dragan Kozarčić, truba

Vladimir Nežić, trombon

RITAM SEKCIJA:

Aleksandar Dujin, akustični i električni klavir

Vladimir Jakovljević, gitara; Ervin Malina, kontrabas

Petar Radmilović, bubnjevi

 

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA je sastav koji postoji već pune dve decenije i okuplja preko četrdeset umetnika različitih muzičkih orijentacija u okvirima projekata koji se realizuju. 

Aleksandar Dujin Duja je pre tri godine proslavio 40 godina autorskog rada. U tom periodu oformio je velik broj orkestara koji su izvodili njegovu autorsku muziku.

Do sada je na Novosadskom džez festivalu nastupio ukupno pet puta u sklopu glavnog programa i dva puta u sklopu koncepta U susret Novosadskom džez festivalu. Svaki put je pripremljen i izveden drugačiji autorski program koji je, uglavnom, bio inspirisan i prilagođen sastavima koji su nastupali.

Ove godine, na 21. Novosadskom džez festivalu, Aleksandar Dujin Orchestra će nastupiti u sastavu koji će okupiti devet izvođača koji su nastupali s Dujinom u različitim vremenskim periodima. Koncert kojim će se otvoriti Novosadski džez festival okupiće muzičare koji su na prethodnim festivalima nastupali sa Dujom.

Planirano je da nastupe sledeći muzičari: Milena Jančurić, flauta, Gabor Bunford i Adam Klem, saksofon, Dragan Kozarčić, truba, Vladimir Nežić, trombon, Vladimir Jakovljević, gitara, Ervin Malina, kontrabas, Petar Radmilović, bubnjevi i Aleksandar Dujin, klavir.

Program koji će izvesti Aleksandar Dujin Orchestra biće sačinjen od autorskih kompozicija iz ranijeg perioda pripremljenih za ovu postavu koja prvi put nastupa zajedno, ali i novih kompozicija koje će se izvesti po prvi put, tako da će čitav program napraviti presek autorskog rada Aleksandra Dujina u protekle četiri decenije, ali i nekoliko najnovijih numera.

U nadi da će Aleksandar Dujin Orchestra na pravi način otvoriti ovogodišnji Novosadski džez festival, sa željom da publika, kao i muzičari koji će nastupiti, uživaju u dobroj muzici i atmosferi, sa nestrpljenjem očekujem nastup 14. novembra 2019. godine u Velikoj sali Jovan Đorđević u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U Novom Sadu, 26. septembar 2019. 

Aleksandar Dujin

 

MILENA JANČURIĆ

©Marko Radan

Flautistkinja, rođena u Novom Sadu. Studije flaute završila je 2010. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U leto 2011, započela je studije na Berklee College of Music u Bostonu, SAD. Diplomirala je, Magna cum laude, 2013. na Odseku za izvođače ovog svetski uvažavanog koledža za savremenu muziku. Školovanje u Bostonu zaokružila je, na kraju prolećnog semestra 2013, nagradom dekana za izuzetno muziciranje Berklijevog odseka za izvođače (Performance Division Dean’s Award in Recognition of Outstending Musicianships).

Tokom godina i školovanja gradila je sopstveni muzički izraz kroz učenje i studiozno profesionalno uobličavanje: usavršavala se sarađujući sa priznatim umetnicima i muzičarima kao što su Danilo Perez, John Patitucci, Marco Pignataro, Matt Marvuglio, Ljubiša Jovanović, Fernando Brandao, Scott Free, Mitch Haupers i mnogi drugi.

Odlazak u Boston i studije na Berkli muzičkom koledžu Mileni je pomogao da, pored velikog zadovoljstva koje joj pruža izvođenje klasične muzike, otkrije nova polja svoje muzičke osećajnosti i izražajnosti – naklonost prema improvizaciji i komponovanju. Tu počinje da stvara i izvodi svoje autorske kompozicije.

U februaru 2013. osnovala je Milena Jančurić Trio s kojim je debitovala i uspešno se predstavila bostonskoj muzičkoj publici. Bostonski onlajn art magazin The Art Fuse proglasio je seriju muzičkih događaja When Culture Converge u Art at Armory Cafeu jednim od najznačajnijih u 2015, navodeći upravo koncert Tria Milene Jančurić.

Razvijajući solističku karijeru, Milena je učestvovala na brojnim koncertima i u muzičkim projektima kao solista ili kao član orkestara, kamernih ansambala, malih i ad hok muzičkih grupa, kao studijski muzičar… Pored svog autorskog sastava Milena Jančurić Group, sarađivala je i svirala sa muzičarima u umetničkim sastavima kao što su: Aleksandar Dujin Orchestra, Lazar Novkov & Frame Orchestra, Sanja Marković Ascension Project, Women of the World, Tomoko Ozawa Quintet, Yabuno Ettun Project, Ehud Ettun Trio, Gaia Petrelli Willmer Octet, a kao učesnik projekta Yakir Arbib: Vision of Waves, nastupala je u vašingtonskom Kenedi Centru 2013.

Od 2016. redovno sarađuje sa muzičarima okupljenim oko projekta Internal Compass u Jerusalimu (Izrael). Sa njima je učestvovala u seriji koncerata i muzičkih radionica širom Izraela predstavljajući svoju autorsku muziku.

Svirala je, takođe, na mnogim pozornicama i dvoranama: od beogradskog Kolarca, do Boston simfoni hola (Boston Symphony Hall) i Rouds koledž hola (Rhodes Collage Hall) u Memfisu. Kao član orkestra Berkli koledža svirala je na koncertu grupe Dream Theatre u Bostonskoj operi (Boston Opera House). Nastupala je u Berkli performans centru (Berklee Performance Center) u Bostonu, Kenedi centru (Kennedy Center) u Vašingtonu, kao i na mnogim pozornicama među kojima je bostonski Cafe 939, ali i poznati njujorški džez-klub Blue Note. Učestvovala je na Panama džez festivalu, Novosadskom džez festivalu, Green Town džez festu i Beogradskom džez festivalu.

Osim u gradovima Srbije, nastupala je u SAD, Panami, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Izraelu…

 

ADAM KLEMM

©Dejan Nikolič

Adam Klemm je rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, na odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, u Austriji. Godine 2005. je pridobio titulu magistra umetnosti – džez saksofonista.

Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog Ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju, u Finskoj. Posle povratka iz Finske, nastupao je sa legendom austrijske džez scene, gitaristom Karl Ratzerom i izdao album sa sarajevskom džez grupom Minority. Nastupao sa: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri i mnogim drugima.

Ima i svoj sastav Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao svoj prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine. Svoj drugi album Nostalgija (2015) objavljuje zajednički sa suprugom Sandrom Klemm za nezavisnu izdavačku kuću Celinka. Treći projekat, Instant Pleasure (2019) je izdao za slovenačku izdavačku kuću ZKP RTV Slovenija.

Od 2008. godine je endorser P. Mauriat saksofona za jugoistočnu Evropu. Od 2008. godine je zaposlen kao solista Big Banda RTV Slovenija, pored toga predaje saksofon i jazz band u Muzičkoj školi GCEW u Ljubljani i redovni je mentor na Jazz Kampu Kranj. Član je saveta Novosadskog džez festivala.

Kao član Big Banda RTV Slovenija, imao je čast da deli binu sa džez velikanima, kao što su: Mike Stern, Ernie Watts, Joe Lovano, Ronnie Cuber, Patti Austin, Peter Erskine, Nicholas Payton, Kurt Elling, Georgie Fame, Don Menza, Mario Biondi i mnogi drugi.

 

GABOR BUNFORD 

©Željka Dimić

Gabor Bunford je diplomirao klarinet i saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od najistaknutijih saksofonista domaće scene koji sarađuje sa najznačajnijim imenima naše estrade.  Dobitnik je nagrade dr Ferenc Bodrogvari, u Subotici 2010. godine za prosvetni rad. Član je Novosadskog big benda i umetnički je direktor Jazzik-a, Subotičkog internacionalnog džez festivala. Trenutno radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent na odseku za klasičan saksofon.

 

DRAGAN KOZARČIĆ 

©Miroslav Majstorović

Dragan Kozarčić je rođen 13. januara 1964. godine u Novom Sadu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u Novom Sadu. Tokom studija trube na FMU u Beogradu svirao je u orkestru SNP-a i akademskom Big bendu pod upravom Stjepka Guta i Eduarda Sađila. Još kao student se zapošljava u orkestru RTNS gde i danas radi. Svirao je sa poznatim YU i svetskim muzičarima kao što su: Miljenko Prohaska, Jože Privšek, Stjepko Gut, Duško Gojković, Giani Basso, Pege Aladar, Bora Roković, Ratko Divjak, Miša Blam, Bojan Adamič i dr. Svirao je na albumima Đorđa Balaševića, Kornelija Kovača, Tanje Jovičević, Željka Samardžića, sarađivao je sa grupama: Oktobar 1864, YU grupa, Love hunters, Apsolutno romantično, Eva Braun, Popcycle, Krvava Meri, Alisa, OK bend. Od angažmana u etno ansamblima izdvajaju se saradnje sa: Balkanto vero, Kiki band, Ridi Pagliacco, Miris Balkana, Molitva za jug, kao i sa mnogim pevačima i izvođačima izvorne narodne muzike. Trenutno je angažovan kao koncert majstor i solista Novosadskog big benda. U septembru 2003. godine u izdanju PGP RTS izdat je album Live in studio MKvartet Dragana Kozarčića. Trenutno sarađuje sa Željkom Samardžićem, Aleksandrom i Kristinom Kovač, Zoranom Kikijem Lesendrićem- Piloti, Jelenom Tomašević, Đorđem Balaševićem i Zdravkom Čolićem.

 

VLADIMIR NEŽIĆ 

©Bomble Kamelija

Vladimir Nežić je rođen 20. januara 1973. godine u Novom Sadu. Sa šest godina upisuje se u Muzičku školu Josip Slavenski u Novom Sadu u klasi profesora Dubravka Markovića. U toku niže škole svira u brojnim kamernim ansamblima, duvačkim orkestrima kao npr. ADONS. Godine 1998. upisuje se u Srednju muzičku školu Isidor Bajić u klasi Branislava Aksina. Sa limenim duvačkim kvintetom Brass people nastupa na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Počinje da se zanima i za džez i rok muziku, te polako počinje da svira kao zamena u Plesnom orkestru RTV. Diplomirao je 1992. godine sa odličnom ocenom. Godine 1992. upisuje se na Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vinka Valečića, a 1996. godine diplomira sa ocenom 10. Godine 1993. počinje da radi kao trombonista u Plesnom orkestru RTV u kojem je zaposlen do 1998. godine… 

Sa prijateljima i kolegama osniva Omladinski big bend uz pomoć dirigenta Aleksandra Dujina. Od osnivanja je i član Novosadskog big benda sa kojim uspešno radi i nastupa već skoro dvadeset godina. Od 1998. godine je redovan profesor trombona u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu.

 

ALEKSANDAR DUJIN

©Ivan Milinkov

Rođen je u Zrenjaninu 27. jula, 1959. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu, a Osnovnu muzičku školu „Isidor Bajić“ pohađao je, takođe, u Novom Sadu kod profesorke Lidije Gvozdanović.

  1. nastupa sa grupom Slon u Studentskom kulturnom centru u Novom Sadu.

1977 – 1979. radi u kvartetu Meta sekcija (Aleksandar Dujin, Boris Kovač, saksofon i flauta; Aleksandar Kravić, bas gitara; Siniša Sekulić, bubnjevi i Ištvan Bognar, gitara)

  1. počinje saradnju (aranžer, instrumentalista, vođa orkestra) sa Đorđem Balaševićem
  2. kvartet Meta sekcija, predstavlja RTV Novi Sad na festivalu u Opatiji (džez program)
  3. Meta sekcija osvaja drugu nagradu stručnog žirija na festivalu Omladina u Subotici (tema Dubina A. Dujina)

1978 – 1979. svira klavijature u Plesnom orkestru RTV Novi Sad. Na predlog profesora Antona Ebersta, direktora Muzičke produkcije RTV Novi Sad 1979. godine upisuje Konzervatorijum grada Beča, gde diplomira 1983. godine na džez odseku u klasi profesora Frica Pauera. Za vreme studija u Beču vodi Saša Dujin Kvartet (Verner Mras, bubnjevi; Kurt Janda, gitara; Gerhard Mesinger, bas gitara (kasnije ga menja kontrabasista Alfred Vinter) i Aleksandar Dujin, klavijature)

1984 – 1988. pijanista je u Plesnom orkestru RTV Novi Sad

  1. formira sastav Kalifornija (Josip Kiki Kovač, saksofon; Aleksandar Kravić, bas gitara; Uroš Šećerov, udaraljke; Nandor Bakoš, bubnjevi (ubrzo ga menja Miroslav Karlović)
  2. izdanje California (LP, PGP RTB, 1987)
  3. nastupa u Big Bandu Evropske radio-difuzije (European Broadcasting Union Big Band)

1988 – 1991. dirigent, aranžer i pijanista Plesnog orkestra RTV Novi Sad

1991 – 1995. boravi sa porodicom u Beču

1992 – 1994. radi u školi Jugend Zentrum u Beču

1992 – 1993. sa starim prijateljima (V. Mras, S. Pelcl, A.Vinter, E. Lugar) u grupi Ado Ado, u Beču

1993 – 1996. sa Stefanom Zaradićem, radi na projektu Wheelz Around the World

  1. CD Ado Ado (Extra Plate 1992, Austria) sa gošćom Ingrid Jensen, truba
  2. konačan povratak u Novi Sad

1996 – 1997. predvodi house-band kluba Apsolut u Novom Sadu koji će ostati okosnica njegovog rada u narednim godinama (Dujin – Bunford – Mađarić – Pongo)

  1. Album Wheelz Around the World objavljen u Nemačkoj (ACT, Hamburg)
  2. formira Vojvođanski omladinski big band
  3. otvara klub Jazz u Novom Sadu (Natoševićeva 4)
  4. CD Smooth Jazz Vol. I (Autorsko izdanje)

2000 – 2002. šef je Muzičke produkcije RTV Novi Sad 

  1. učestvovanje u sklopu glavnog dela programa Novosadskog džez festivala u Studiu M

2002 – 2004. muzički urednik TV Apolo Novi Sad

  1. CD Vojvođanske impresije (Autorsko izdanje)
  2. prezentovanje Vojvodine u Ulmu (Nemačka) na Festivalu Podunavskih gradova i regija
  3. prezentovanje Vojvodine u Istri (nastupi: Umag, Poreč, Buzet, Labin, Pazin)
  4. učestvovanje u sklopu glavnog dela programa Novosadskog džez festivala u SNP-u
  5. prezentovanje Vojvodine u Ulmu  na „Festivalu Podunavskih gradova i regija
  6. učestvovanje u sklopu glavnog dela programa Novosadskog džez festivala u SNP-u
  7. Božićni koncert u Svečanoj sali Gradske kuće, Evergreen Jazz Muzika (7. januar)
  8. Projekat Multikulturalna edukacija kroz muziku (Novi Sad, Novi Bečej, Inđija, Subotica)
  9. Božićni koncert u Svečanoj sali Gradske kuće Drvena Bajka (7. januar)
  10. prezentovanje Vojvodine u Ulmu (Nemačka) na Festivalu Podunavskih gradova i regija
  11. Božićni koncert u Svečanoj sali Gradske kuće Latino Moments (7. januara)
  12. Božićni koncert u Svečanoj sali Gradske kuće Ponekad u osam (7. januar)
  13. nastup na džez festivalu u Rijeci Jazz Time
  14. nastup na džez i bluz festivalu u Kikindi

2013 – 2017. rukovodilac sektora Muzičke produkcije Radio Televizije Vojvodine

2017– 2019. urednik muzičkog programa manifestacije Ukusi Vojvodine

  1. koncert u Studiju M u sklopu Novosadskog džez festivala pod nazivom Tribute to Plesni orkestar Radio Novi Sad
  2. džez koncert na trgu u Umagu i nastup na Last Minute Jazz Festival u Balama (Hrvatska)
  3. gostuje u džez klubu Jazz Land u Beču (Austrija)
  4. koncerti sa gostima iz Nemačke u Novom Sadu i Ulmu
  5. koncertom Happy Moments otvara ciklus koncerata u porečkom Lapidariju (Hrvatska)

 

VLADIMIR JAKOVLJEVIĆ 

©Mladen Trkulja

Samouki gitarista, rođen 1978. godine u Novom Sadu. Prvu gitaru dobio sa 11 godina. Nekoliko godina kasnije počeo ozbiljnije da se zanima za muziku i gitaru, svirajući sa velikim brojem autorskih i “cover” bendova, učestvujući pritom na velikom broju jam session-a i nastupa po Novom Sadu i okolini.

Godine 1997. učestvuje u Jazz školi kod profesora Igora Molnara, formirajući tom prilikom svoj prvi jazz sastav, Jazzwah

Bez ikakve formalne muzičke edukacije upisao se na Jazz Akademiju u Gracu, u Austriji, 1999. godine. Proveo jednu godinu tamo, radeći sa profesorom gitare, Karl Ratzerom

Godine 2002. sarađuje sa Borisom Kovačem na snimanju albuma Ballads at the end of time, koji je izdat za inostrano tržište. 

Godine 2005. započinje saradnju sa bendom Milaćopezo, svirajući sa njima sledeće četiri godine i sa kojima snima album Čekam te, izdat 2010. godine.

Proteklih 20 godina aktivno sarađuje sa Aleksandrom Dujinom, učestvujući na brojnim studijskim snimanjima, projektima i koncertima. 

Član je Novosadskog Big Band-a od 2006. godine, sa kojim snima albume Samo muzika i Polaris.

Aktivan na muzičkoj sceni gde nastupa kako sa raznim izvođačima, tako i u raznim muzičkim formatima i stilski raznovrsnim sastavima. Takođe aktivan i kao profesor gitare.

 

ERVIN MALINA

©Silađi Nandor

Pohađao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu.

Njegova sposobnost za transformaciju i identifikovanje sa raznim muzičkim žanrovima omogućila mu je saradnju sa velikim brojem muzičkih sastava.

Jedan je od najaktivnijih kontrabasista u Novom Sadu posebno na polju improvizovane i džez muzike. Sarađuje sa Vojvođanskim simfoničarima i raznim kamernim orkestrima (Novosadski kamerni orkestar, Orfelin). Takođe je član mnogih sastava sa kojima je ostvario mnoga CD izdanja i nastupe u zemlji i inostranstvu: Majamisty trio, Earth Wheel Sky Band, Serboplov, Mezei Szilárd Trio, OSSA quartet, MAKUZ ansambl (HU)…

Aktivan je i u slovačkim, mađarskim i srpskim folklornim ansamblima, sa kojima ima razna CD izdanja i nastupe u zemlji i inostranstvu…

Sarađuje i sa Jožefom Nađom, Aleksandrom Dujinom, Borisom Kovačem, Vedranom Ferizovićem, Nevenom Reljin, SNP, Novosadskim pozorištem, sa kojima je nastupao na raznim festivalima u Srbiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Rumuniji, Ukrajini, Norveškoj, Japanu.

 

PETAR RADMILOVIĆ

©Dušan Jelen

Rođen je 1972. godine u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. 

Visoko obrazovanje stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirao 2018, a Master studije završio 2019. i stekao zvanje Master muzički umetnik.

Od 1994. godine je stalni član Velikog džez orkestra (Big Bend), gde i danas radi. Sarađivao sa Duškom Gojkovićem, Borom Rokovićem, Stjepkom Gutom, Miletom Pavlovićem, Mićom Markovićem, Diane Shuure, Vito Giordano, Don Menza, Ack van Royen, Peter Herbotzheimer, Less Mc Kann, Wilson Oliveira, Shawn Monteiro, Catrine Finch, Nigel Kennedy, Eddie Henderson, Vic Vogel, Jessie Davis, Sreve Turre, Randy Brecker, itd. 

Studijski rad se ogleda kroz preko 70 snimljenih albuma (Đ. Balašević, Š. Bajramović, Baby Doll, B. Božanić, V. Maričić, Grupa Familija, ACME, itd.) I nekoliko stotina trajnih snimaka za potrebe Radio Beograda.

Postaje promoter Zildijan kompanije 2007. godine, a 2008. Mapex bubnjeva.